Iaşi: Grup infracţional care se ocupa cu vânzări ilegale de terenuri, destructurat

Iaşi: Grup infracţional care se ocupa cu vânzări ilegale de terenuri, destructurat

Nouă percheziţii au avut loc în judeţele Iaşi şi Vaslui într-un dosar care viza un grup infracţional care se ocupa cu vânzări ilegale de terenuri.

Zece persoane au fost aduse la audieri, după ce procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Iaşi şi Vaslui.

Potrivit unui comunicat de presă, membrii grupării sunt cercetaţi pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals, fals privind identitatea şi fals intelectual.

"În cauză s-a reţinut faptul că, în luna aprilie 2021, a fost constituit pe raza judeţului Iaşi un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Grupul infracţional organizat a fost constituit din 4 membri şi sprijinit de alţi doi inculpaţi - parte din aceştia având calitatea de angajaţi în cadrul OCPI Iaşi, unui birou notarial din municipiul Iaşi şi Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, iniţial, liderul grupului infracţional organizat a făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziţionate din municipiul Iaşi (de natură să fie utilizate la edificarea unor construcţii de amploare), precum şi a proprietarilor acestora.

"În continuare, identitatea adevăratului proprietar era preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor identificate, prezentându-se apoi în faţa notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar şi solicitând încheierea unor acte notariale (legalizarea unor înscrisuri, împuterniciri notariale, certificarea unor fapte etc.), necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate. După obţinerea acestor documente, un alt membru al grupului se prezenta în faţa notarilor, folosind procura obţinută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare - cumpărare al imobilului. Astfel, în luna aprilie 2021, liderul grupului infracţional organizat a identificat un teren intravilan din municipiul Iaşi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 6 milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă, rezidentă în Elveţia", spun procurorii DIICOT.

Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului care avea calitatea de angajat în cadrul OCPI Iaşi, a obţinut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schiţa cadastrală, planul de amplasament şi încheierea de intabulare.

"Întrucât membrul grupului infracţional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, a fost obţinută prin intermediul inculpatului angajat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi o adeverinţă medicală falsificată care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obţinerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracţional organizat. De asemenea, prin intermediul inculpatului angajat în cadrul biroului notarial din municipiul Iaşi a fost obţinută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării", arată sursa citată.

În acest context, în luna mai 2021, a fost identificat un potenţial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului pentru suma de 1,8 milioane de euro şi fiind întocmite actele notariale necesare. Însă contractul de vânzare - cumpărare nu a fost finalizat, potenţialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment.

"Ulterior, membrii grupului infracţional organizat au efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare a celei de-a doua persoane vătămate în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din municipiul Iaşi, perfectarea contractului fiind refuzată de către notarul public", spun procurorii.

La sediul DIICOT Iaşi au fost aduse la audieri 10 persoane suspectate că au fost implicate în activitatea infracţională, fiind dispusă luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de 5 dintre ei. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”