Iaşi: Creşte numărul celor suspectaţi de COVID-19 care se prezintă în UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon"

Iaşi: Creşte numărul celor suspectaţi de COVID-19 care se prezintă în UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon"

Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, a declarat, vineri, că a crescut numărul persoanelor care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului "Sf. Spridon" din Iaşi, cu suspiciune de infecţie cu noul coronavirus.

Potrivit sursei citate, jumătate dintre pacienţii care au venit în cursul serii de joi la UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi aveau suspiciunea de infecţie cu SARS-CoV-2.

"Proporţia pacienţilor cu suspiciune de COVID-19 a crescut faţă de ceilalţi pacienţi care se prezintă în urgenţă. Noaptea trecută s-a ajuns ca o proporţie de 50% dintre prezentările din urgenţă să fie cu suspiciune de COVID-19, 50% fiind alte tipuri de urgenţă. În acest moment reprezintă proporţia cea mai mare de pacienţi suspectaţi de COVID-19 faţă de prezentările din urgenţă", a declarat jurnaliştilor prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.

Aceasta a spus totodată că în multe cazuri simptomatologia celor care ajung la UPU din cauza suspiciunii de infectare cu noul coronavirus este una severă, marea majoritate necesitând oxigenoterapie.

"Simptomatologia este în cele mai multe cazuri una severă. Marea majoritate a pacienţilor au saturaţie scăzută, necesită oxigenoterapie sau ventilaţie mecanică noninvazivă sau invazivă de la momentul prezentării. Aş vrea să precizez că decizia de ventilaţie mecanică vine în sprijinul pacientului, nu este una care să sperie pacientul. Decizia de ventilaţie mecanică, intubaţie orotraheală cu ventilaţie mecanică sunt luate în sprijinul pacientului. Ele reprezintă un tratament care să ducă la îmbunătăţirea stării pacientului. Niciodată nu reprezintă un element care să sperie pacientul sau familia, ci doar este un semn că într-adevăr starea este critică şi se aplică tratamentul corect. O astfel de decizie se ia pe baza saturaţiei de oxigen, a imaginii radiologice, a stării clinice a pacientului, a gazelor arteriale care ne dau presiunea parţială de oxigen, şi presiunea parţială de bioxid de carbon, prin recoltarea sângelui din artere", a explicat Diana Cimpoeşu.

Ea a precizat că înainte să ajungă la UPU unii dintre pacienţi ar trebui să treacă mai întâi pe la medicii de familie şi să urmeze recomandările acestora.

"Pacienţii care au suspiciune, cei care sunt contacţi, cei care au suspiciune că starea lor uşor modificată - letargie, somnolenţă, dureri musculare, tuse, febră, şi este posibil ca această stare să fie cauzată de infecţia cu SARS-CoV-2 primul lucru este să îşi anunţe medicul de familie. Unii dintre ei au primit tratament la domiciliu dar starea lor nu a evoluat favorabil şi de aceea au apelat la 112 şi au ajuns la urgenţă. Alţii nu au ajuns pe calea medicinei de familie şi au ajuns într-o stare gravă sau de la început au sunat la 112 şi au ajuns în urgenţă", a declarat Diana Cimpoeşu. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...