Iași: Alimentarea cu energie electrică în mai multe zone din Moldova este afectată de condițiile meteo
Vântul puternic și precipitațiile căzute în ultimele 24 de ore au cauzat mai multe avarii în județele din zona Moldovei, fiind afectate în special elemente de izolație și conductoarele electrice, precum și consolele de susținere ale acestora.
Corneliu Zaiț, purtătorul de cuvânt al Delgaz Grid (n.r. — compania de distribuire a energiei electrice și a gazului din zonă), a declarat, joi, pentru AGERPRES, că cea mai gravă situație este înregistrată în județul Neamț, unde sunt stâlpi de medie tensiune rupți, în zonele Potoci și Vaduri, alimentarea cu energie la stațiile de pompare a apei din zonă fiind întreruptă.
În prezent sunt nealimentate, total sau parțial, o linie de medie tensiune și 51 de posturi de transformare din județul Botoșani.
În județul Bacău sunt afectate șapte linii de medie tensiune și 191 de posturi de transformare, în județul Iași sunt afectate patru linii de medie tensiune și 115 posturi de transformare, în Neamț — 11 linii de medie tensiune și 430 de posturi de transformare. De asemenea, în județul Suceava sunt 13 linii de medie tensiune și 165 de posturi de transformare afectate, iar în județul Vaslui — 11 linii de medie tensiune și 328 de posturi de transformare.
"În ciuda condițiilor neprielnice, echipele Delgaz Grid au intervenit încă din cursul nopții de ieri, pentru identificarea și remedierea avariilor apărute. Rețelele electrice aeriene de medie tensiune din mediul rural se află în general la mare distanță de căile de acces, traversând zone în care deplasarea personalului și a echipamentelor se poate face fără mijloace auto, ceea ce mărește durata de intervenție față de condițiile normale. Totodată sunt necesare lucrări cu un volum mare de fasonare a copacilor înclinați de zăpadă pe conductoare sau în vecinătatea liniilor electrice aeriene. În pofida acestor condiții dificile, intervențiile vor continua până la remedierea tuturor avariilor și reluarea alimentării cu energie", a declarat Cornel Zaiț.
AGERPRES/(A, AS — autor: Daniela Malache; Elena Stanciu, editor online: Ada Vîlceanu)