Iaşi: A fost amânată judecarea contestaţiei depuse de primarul Chirica faţă de măsura controlului judiciar
Magistraţii de la Tribunalul Iaşi au amânat, marţi, judecarea contestaţiei depusă de primarul Mihai Chirica la măsura controlului judiciar solicitată de procurorii DNA, următorul termen fiind stabilit pentru vineri, 11 februarie.
"La solicitarea apărătorilor aleşi ai petentului, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 11 februarie 2022, ora 9.00", se menţionează în soluţia prezentată pe portalul instanţelor ieşene.
Primarul Mihai Chirica a declarat marţi, prin intermediul unei postări pe Facebook, că expresia "semnezi ca primarul" este cunoscută în spaţiul public tocmai din cauza volumului mare de documente care trebuie semnate, menţionând că a semnat documente bazându-se pe expertiza subordonaţilor. De asemenea, edilul a menţionat că ultimele zile nu au fost uşoare întrucât s-a trezit "pus într-o situaţie dificilă, atât personal", motiv pentru care şi-a luat răgazul de a păstra tăcerea o perioadă, pentru a putea discerne în linişte toate evenimentele recente.
"Ca primar, eşti pus în situaţia de a semna zeci de mii de documente, pe parcursul anilor. Calitatea de demnitar public îţi cere să emiţi în termene legale miile de documente emise de autoritatea publică pe care o reprezinţi, bazându-te pe expertiza, veridicitatea şi legalitatea opiniilor şi formulărilor angajaţilor din instituţia publică pe care o conduci, aşa cum le impune fiecăruia fişa postului, pentru fiecare din cei peste 750 de angajaţi din Primăria Municipiului Iaşi. Expresia 'semnezi ca primarul' a căpătat notorietate în spaţiul public tocmai din cauza volumului mare de documente care trebuie semnate, ca autoritate publică, în baza semnăturilor prealabile de legalitate şi corectitudine din partea reprezentaţilor departamentelor de resort pe fiecare speţă. În fiecare zi din cei 7 ani de mandat, am semnat peste 200 de documente zilnic", a scris primarul ieşean, pe reţeaua de socializare.
El adaugă că are "încredere în actul de justiţie din România, efectuat cu celeritate şi fără patimă politică, care respectă prezumţia de nevinovăţie şi separaţia puterilor în stat".
"Este o perioadă dificilă, nu pot nega asta, dar care va fi depăşită, cu onoare şi corectitudine", mai scrie primarul Chirica în postare.
Procurorii DNA au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că primarul Chirica a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei, într-un dosar legat de construirea ilegală a unui bloc. Conform DNA, Mihai Chirica, în acest timp, nu are voie să exercite funcţia de primar.
În acelaşi dosar, a fost pus sub urmărire penală şi Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi uzurparea funcţiei.
Potrivit DNA, cei doi ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.
Concret, este vorba de un bloc care ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie, fiind încălcat planul urbanistic zonal. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii şi al unor funcţionari din cadrul autorităţii publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10 octombrie 2018, emis de Municipiul Iaşi. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a trei variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată.
Conform DNA, emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil. AGERPRES / (AS, autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)