Iarna se întoarce pentru o săptămână. Ce alerte au dat meteorologii

Iarna se întoarce pentru o săptămână. Ce alerte au dat meteorologii

O masă de aer rece venită din Nord va întâlni, zilele acestea, un ciclon venit din Mediterană. Asta i-a făcut pe meteorologii din nouă țări, inclusiv România, să emită mai multe alerte meteo de ploi puternice, ninsori și temperaturi scăzute.

Ploi și ninsori sunt anunțate pentru această săptămână Foto: Arhivă

Ploi și ninsori sunt anunțate pentru această săptămână Foto: Arhivă

Vremea, în România, dar și în alte țări europene se va schimba radical semănând mai mult a iarnă decât a primăvară, chiar de astăzi, avertizează meteorologii. Vestul, centrul și Sudul Europei se vor afla sub alertă meteo de ploi puternice și temperaturi scăzute.

Deși presa din România a vorbit despre un vortex polar, informația nu este corectă, atrag atenția specialiștii meteorologi ai Agenției Naționale de Meteorologie, ANM. „Vortexul polar nu are nicio legătură cu ce se întâmplă acum. Este corect să spunem că deasupra unei mari părți a continentului european a pătruns o masă de aer polar. O masă de aer foarte rece. Nu este ceva nemaivăzut, dar este cauza manifestărilor de vreme pe care le așteptăm în următoarele zile. Cu alte cuvinte, cauza este circulația la scară mare care a favorizat pătrunderea unui aer de origine polară până înspre zona țării noastre și chiar mai la sud, dar nu este ceva neobișnuit. Pentru că noi suntem într-o zonă a continentului european unde, periodic, suntem influențați de circulații dinspre nord, care aduc aer polar, sau dinspre sud, care aduc aer cald. Ce este important de spus este că avem acum, pe de o parte, această pătrundere de aer rece, pe de alta, precipitațiile sunt aduse de formațiuni ciclonice care se generează în Marea Mediterană. Din cauza acelui ciclon din Mediterană care se apropie, ne așteptăm să plouă abundent în noaptea de luni spre marți și pe tot parcursul zilei de marți. Iar la munte, să ningă. Adică să fie precipitații importante cantitativ“, a explicat, pentru „Adevărul“, Florinela Georgescu, directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie.

Precipitații importante în zona de contact

În zona de contact vor avea loc precipitații importante, intensificări ale vântului, dar și scăderi de temperaturi, adaugă expertul: „Din cauza faptului că masa de aer este foarte rece, temperaturile vor scădea mult, față de normalul perioadei. În mod normal, în această perioadă, media ultimelor decenii este între 11 și 19 grade Celsius, ca temperaturi maxime. Ori, noi așteptăm marți maxime între 2 și 12 grade Celsius, iar miercuri – care va fi ziua cea mai rece –, în general, între 0 și 10 grade Celsius. Deci, temperaturi și cu mai mult de 10 grade mai coborâte decât ar fi firesc în această perioadă“.

Vremea va rămâne rece sau deosebit de rece în România cam toată săptămâna, mai spune specialista: „Abia în weekend așteptăm o creștere a temperaturilor. Precipitațiile cele mai importante vor fi în cursul nopții de luni spre marți și în cursul zilei de marți“.

La munte, în partea de Nord a Moldovei, în Transilvania vremea va căpăta aspect de sfârșit de iarnă. „Au mai fost și în alți ani episoade cu vreme rece și ninsori în luna aprilie. În 2017, de exemplu, în ultima decadă a lui aprilie a avut loc un viscol în Moldova cu depunere de strat de zăpadă. Nu sunt de dorit astfel de episoade în aprilie, dar se mai întâmplă. În orice caz, chiar dacă arată ca un episod de iarnă, aceasta nu mai are forță. Pentru că zăpada pe care o așteptăm va fi foarte umedă deoarece a fost cald până acum. Deci, nu mai e ca iarna“, a conchis specialista. Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi, vânt puternic, lapoviță, ninsori și viscol puternic pentru marți și miercuri.

Prognoza pentru marți și miercuri

Astăzi, în majoritatea regiunilor din țară vremea va fi rece, cu precipitații sub formă de ploaie, în timp ce în Nord-Vest, Vest și în centrul țării se vor forma condiții de lapoviță și ninsoare.

Vântul va sufla cu putere mai ales la munte, unde viteza poate depăși 80-90 de kilometri/oră. Temperaturile maxime se vor încadra în intervalul 0-15 grade Celsius, iar cele minime, între -5 grade și 10 grade Celsius. În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent și se va depune un strat consistent de zăpadă mai ales la altitudini de peste 1.000 de metri.

La București va ploua pe parcursul întregii zile, iar vântul va sufla cu putere, cu o viteză de până la 50 de kilometri/oră. Temperatura maximă estimată va fi de 6 grade Celsius, iar cea minimă, de 4 grade Celsius.

Miercuri, va ploua în Sud și Sud-Est. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone din Sud-Vest, și 40-50 de litri pe metru pătrat. Vântul va avea intensificări și va bate în rafale de 55-60 de kilometri/oră în Muntenia și Oltenia, ajungând în unele zone și la 70-75 de kilometri/oră.

Pentru a doua parte a săptămânii sunt anunțate episoade cu precipitații mixte.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”