Aeronavele au decolat de la Baza Aeriană Nancy din estul Franței și au ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României (la sud de Tulcea). Acestea au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre timp de aproximativ o oră și jumătate, între 09.30 și 11.00 (ora Europei Centrale). Zborurile au fost efectuate la o altitudine de aproximativ 38.000 de picioare, cu o viteză de peste 700 de noduri.
Unul dintre avioane a zburat cu transponderul ADS-B pornit, fapt ce a făcut posibilă monitorizarea traiectului de zbor. Acesta a întrebuințat indicativul radio FAF2103.
Este pentru prima dată de la începerea invaziei militare a Rusiei în Ucraina când avioane franceze de vânătoare sunt identificate deasupra acvatoriului Mării Negre. Prezența acestora în regiune poate semnala faptul că tensiunile în zonă sunt încă foarte mari.
Deasupra Mării Negre a zburat și o dronă americană Global Hawk
Trebuie remarcat faptul că, pe 16.12.2022, deasupra Mării Negre a zburat și o dronă de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 04-2015 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri, cu o viteză de aproximativ 500 de kilometri pe oră. Drona a efectuat mai multe treceri, la limita sudică a FIR Sevastopol.
În același timp, în spațiul aerian al României s-au aflat un avion de conducere în luptă și indicare a țintelor E-8C Joint Stars aparținând Forțelor Aeriene ale SUA (număr de înregistrare 94-0285 și indicativ radio REDEYE6), precum și un avion de cercetare Gulfstream G550 al Forțelor Aeriene ale Italiei (număr de înregistrare MM 6293 și indicative radio PERSEO71).
Zborurile din regiunea Mării Negre - pe fondrul unui nou atac masiv cu rachete de croazieră executat de Rusia asupra Ucrainei
Zborurile mijloacelor aeriene ale unor state membre NATO în Regiunea Mării Negre au avut loc pe fondul executării unui nou atac masiv cu rachete de croazieră executat de Rusia asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit unor surse ucrainene, pe 16.12.2022, partea rusă a lansat 76 de rachete de croazieră cu bazare aeriană (H-101 și H-555) și navală (Kalibr), din care aproximativ 60 au fost distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
După cum a informat grupul de monitorizare Belarusian Hajun project, pe 16 decembrie, au fost efectuate activități de zbor interesante și cu mijloacele aeriene rusești de pe teritoriul Republicii Belarus. Astfel, o aeronavă AWACS de tip A-50U (număr de înregistrare RF-93966) a decolat de pe aerodromul Machulishci și a îndeplinit o misiune specifică aeriană, cu durata de aproximativ trei ore și jumătate.
Avionul a fost escortat de avioane de vânătoare, care au decolat de la Baza Aeriană Baranovichy. De asemenea, un avion de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinzhal, cu numărul de înregistrare RF-92215, a fost ridicat în aer, fără să execute lansări efective de rachete. Avionul este una dintre cele trei aeronave de acest tip dislocate de Federația Rusă în Republica Belarus pe 13 decembrie.
SURSA: defenseromania.ro