Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile și „Epocii de Aur” a devenit virală în Europa. „Anii 80 au fost ca în Coreea de Nord”

Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile și „Epocii de Aur” a devenit virală în Europa. „Anii 80 au fost ca în Coreea de Nord”

O fotografie cu o coadă imensă la mâncare, făcută în România comunistă, a devenit virală pe un grup international de Facebook. Oameni din alte țări au rememorat perioada cruntă a comunismului în țările lor, iar concluzia este că nicăieri nu fost la fel de cumplit ca în România.

Imagine ilustrativă. FOTO: Shutterstock

Imagine ilustrativă. FOTO: Shutterstock

Fotografia a fost postată pe grupul de Facebook World GeoDemo și a devenit imediat virală. Oameni din toate țările foste socialiste au comentat, dar și britanici, germani, americani și chiar australieni.

Coadă de rații de alimente în România comunistă în anii 80. Rația lunară: 3,25 kg de carne, 6,5 litri de lapte. 13,8 kg de legume și 1 kg ulei și zahăr”, scrie în scurta postare care e însoțită de o fotografie sugestivă.

Start pentru dezbatere printre internauți

„Amintiți-vă, când eram copil așteptam în jur de o oră pâinea, dar am auzit de la părinții mei că anii '70 sunt mult mai buni decât anii '80 în România”, a scris cineva.

Corect este să spunem că în anii '70 a fost mai puțin rău decât în anii '80, nu că era mai bine... Este o diferență!”, l-a corectat imediat cineva. „Deci... dacă era mai puțin rău.. era mai bine. S-a încercat acolo ceva”, a filozofat cineva.

Imaginea care a fost comentată de internauți. FOTO: Andrei Pandele

Imaginea care a fost comentată de internauți. FOTO: Andrei Pandele

În discuție a intervenit și un polonez care și-a amintit că a trăit multe momente asemănătoare și în țara lui: „În Polonia anilor 1980 stăteam uneori la coadă o oră după pâine bună de la brutărie.”

Alții, însă, cred în continuare că cei mai negri ani din istoria României au fost mai buni decât prezentul.

Comunismul mai are fani

„Eu am 71 de ani am prins perioada Dej, Ceaușescu și Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis. Perioada ‘53-‘89 a fost mult mai bună ca ‘89-prezent cu toată rația despre care se vorbește. Tot omul avea cămară plină creșteau porci, păsări și aveau și o grădină, țărănimea creștea porcii și păsări cu pâine luată de la oraș. Sunt multe de comentat”, a fost un mesaj care a stârnit polemici.

Criza de alimente a început după 75. Până atunci se găseau de toate”, i-a dat cineva dreptate. „Dar anii 80 au fost ca în Coreea de Nord”, a replicat alt internaut.

În discuție a intervenit și un cetățean străin care și-a reamintit că a vizitat România în ultimii ani ai dictaturii ceaușiste:

A fost ultimul an pentru liderul lor bizar”

„Am văzut niște chestii ciudate și distopice într-o scurtă vizită în România în 1988. A fost ultimul an complet al președinției și a liderului lor bizar”.

„Mergeți într-o vizită în zilele noastre și spuneți-ne diferența”, a încercat un român. „Trebuie să vizitez Sighișoara, prin care am trecut în 1988, dar fără să-i cunosc istoria sau semnificația atunci. Copsa Mica, de asemenea”, a răspuns străinul. „În 1988, România era plictisitoare și gri. Acum este vie și e o fericire pentru suflet”, a insistat românul.

„A fost similar în Polonia. Carne 2-4 kg în funcție de treaba facută”, a replicat un polonez. Un conațional i-a dat dreptate.

„În Polonia în anii 80 avem cupoane la multe produse zilnic. Ciocolată, țigări și alcool erau pe cupon, la fel și carnea, zahărul. Legumele și peștele erau ceva mai disponibile și nu prea scumpe. Economia socialistă este falsă”, a scris acesta.

Au existat și români care au văzut asemănări între sistemul dur comunist și poziția unor activiști de mediu fanatici, care insistă pentru reducerea consumului de energie și hrană.

Uitându-mă la lista rațiilor, dar și la toate celelalte măsuri pe care le-au luat comuniștii, pare asemănător cu lucrurile pe care UE și talibanii Gretei le au în vedere pentru noi”, a comentat el.

Români și străini care au luat parte la discuție s-au grăbit să-i dea dreptate. „Exact! Ai atins un punct important”, i-a spus un român. „Genial”, l-a lăudat un străin. „Exact ce vor”, a spus altul. Alții, însă, în special români, l-au contrazis. „Chestia e că nu ai prea multe în minte să vii cu un bla bla ca ăsta”, l-a atacat cineva.

În fosta Iugoslavie s-a trăit mai bine

Dezbaterea online a continuat pe tema sărăciei și a foametei din epoca de tristă amintire. Cu mândrie, un croat a remarcat că în țara lui se trăia mai bine decât în majoritatea statelor comuniste. „În Iugoslavia era mult mai bine comparativ cu celelalte regimuri comuniste. Dar au fost, de asemenea, câțiva ani de așteptare la cozi. Dar nu au existat rații, doar lipsa unor produse. Noroc că am putut merge să cumpărăm tot ce ne doream în Italia sau Austria din apropiere”, a comentat croat. Și tot el a adăugat: „Nu sunt probleme în Croația acolo de unde vin eu. Şi nici Slovenia. Suntem independenți de Iugoslavia din 1991. Războiul este altă poveste, dar nu a lipsit mâncarea sau produsele. Doar salarii sunt mici”, a punctat el.

„În anii 60, 70 și începutul anilor 80 Iugoslavia a fost doar în spatele SUA, Japoniei și câtorva țări din Europa de Vest, încă le cunoaștem ca „G7”. Spania, Portugalia, Coreea de Sud, Grecia și majoritatea țărilor din America Latină au fost conduse de dictatori (militari)”, a scris alt străin. Au fost și ei ironizați de un alt internaut: „Acesta este motivul pentru care fosta Iugoslavie a dispărut în război. Iugoslavii trăiau mai bine. Desigur. Bineînțeles”, s-a amuzat acesta.

Un sârb a încercat să explice de ce în țara lui s-a trăit mai bine decât în restul lagărului socialist.

Deoarece Iugoslavia nu a fost eliberată de Uniunea Sovietică și nu a fost membră a Pactului de la Varșovia. Chiar și căile lor ferate comandau locomotive EMD din America la acea vreme, spre deosebire de Polonia și Cehoslovacia, Bulgaria”, a comentat el.

„V-a fost dor si de RDG? Raționalizarea alimentelor nu a fost o problemă acolo. Dar da, nu totul era disponibil”, a comentat un internaut, probabil est-german.

Situație asemănătoare și în Polonia

„Îmi amintesc doar că pâinea era pe card. Obișnuiam să merg să cumpăr de la magazin, iar ei îmi verificau cardul de pâine. Nu a fost nici o coadă. Aveam 11 ani la Revoluție”, a scris o româncă. „În Polonia la acea vreme era asemănător”, i-a răspuns un polonez.

Alții au încercat să le găsească scuze comuniștilor pentru chinul la care au supus populația. „Așa s-a procedat doar ca să scăpăm țara de datorii. Oricum nu a murit nimeni de foame. Toți aveam servici și bani și ne descurcam mult mai bine că acum”, a fost părerea unei românce. „Dacă așa se gândeau Steven Jobs și cu Mark Zuckerberg nu mai exista nici Iphone și nici Facebook, dar ei au mers înainte. Și acum lumea se bucură, dar nu meditează ca mai bine era la sapa de lemn”, a comentat altul. „Eu nu cunosc pe absolut nimeni care se descurca atunci în anii 80 mult mai bine decât acum, și cunosc multe persoane”, a punctat cineva.

Foarte bine doamnă opriți curentul și căldura dacă vă este dor de comunism! Eu am făcut armata chiar în 89, au murit colegi de-ai mei armată. Se făcea doar două luni până la jurământ, după aceea la canal sau la mină ca pușcăriașii. Aveam 18 ani, noroc că a venit Revoluția”, a intervenit altul. „Și atunci de ce nu ești în Coreea de Nord și stai în Europa?”, a atacat-o cineva.

Arată la fel ca în Polonia”, a comentat altul care a văzut poza. „Ca turist est-german știu asta. În 1986 de exemplu, fiecare călător putea obține o dată (documentat în pașaport) două pâini, 1litru de ulei de floarea soarelui și 1kg făină”, a comentat altcineva. „Eh, în Georgia a fost asemănător în 90”, a scris un gruzin.

„Așa funcționează comunismul adevărat”

Tuturor celor care susțin comunismul - așa funcționează comunismul adevărat! Singurul lucru la care e egală toată lumea este sărăcia. În Polonia, am avut aceeași problemă în anii '80. Tata mi-a spus că dacă voia să cumpere un suc, trebuia să stea la coadă lungă cu ceilalți. Mai mult decât atât, nu era sigur dacă va primi acel suc! Niciodată comunism!”, a punctat un polonez. „Nu-i așa de rău. Am fost în Szeczin în 1985, mult mai bine decât în România în 1985”, l-a contrazis alt internaut.

„Legumele nu erau raționalizate. Puteai lua de la piață dar uneori erau scumpe”, a explicat cineva.

Altul a decis să contrazică istoria și să nege faptul că Ceaușescu a decis să impună rații la aproape orice aliment. „Povești. Nu erau cartele la carne, nici la legume sau brânză. La ulei și zahăr, 1 kg pe lună și om, la fel făină, și 5 ouă pe lună și om. Însă, pâine era destulă, deși se spunea că e pe cartelă. Puteai lua carne din marile orașe, se "dădea" 3 kg de carne mai bună (31 lei/kg) sau 5 kg (20 lei/kg), și 3 kg de salam, de om. Adică, de 100 lei carne și de 100 salam. Ăn rest, găseai de toate în piețe, inclusiv blugi sârbești.”

Era mai multă bunătate! Lumea era mai bună, stătea la coadă mai bună, nu era vrajbă!”, a scris alt admirator al trecutului.

„Deci Ceaușescu și-a achitat datoriile externe și prin ordonarea încălzirii apartamentelor iarna la maxim 12°C”, a comentat altul. „În anul 2024, majoritatea britanicilor nu pornesc încălzirea decât dacă e -1 grad Celsius afară”, i-a răspuns cineva.

„Cine își dorește așa să ajungă. Și granițele închise , că mulți și o caută cu lumânarea acele vremuri”, a mai scris altul. „Doar un kilogram de carne pentru o persoană, lunar”, și-a amintit o româncă.

„Imaginează-ți că unii oameni sunt nostalgici după acele momente”, a fost un alt mesaj dintre cele câteva sute care au apărut la postarea inițială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Televiziunea de stat rusă a difuzat poze nud cu Melania Trump

2 Foarte interesante amănunte...

3 Un nou asasinat în lumea criptomonedelor

4 Comandantul fregatei Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România, comandorul Valentin Marian Toma, a murit la doar 51 de ani

5 Ungaria lui Orban se scufundă în sărăcie. Economia României a depășit substanțial statul vecin