„I-am ajutat suficient pe ucraineni?” Un general român decorat de americani are răspunsul

„I-am ajutat suficient pe ucraineni?” Un general român decorat de americani are răspunsul

Într-un moment în care situația pe frontul din Ucraina este mai mult decât dificilă pentru trupele ucrainene, există voci importante care se întreabă dacă NATO a făcut tot ce putea pentru această țară. Generalul (r) Dan Grecu, decorat de americani în Irak și Afganistan, vine cu o perspectivă interesantă.

Tancuri ucrainene în acțiune. FOTO: Shutterstock

Tancuri ucrainene în acțiune. FOTO: Shutterstock

Ucraina este într-o situație delicată pe front, unde trupele Federației Ruse înaintează tot mai rapid. Chiar dacă Ucraina a reușit o campanie victorioasă pe teritoriul rusesc, la Kurk, presiunea rușilor pe frontul ucrainean nu a scăzut. Din contră, mulți analiști militari consideră că inevitabil frontul va fi spart, ceea ce ar însemna probleme uriașe pentru Ucraina.

În același timp, există voci care spun că Occidentul, aici fiind incluse SUA, UE și NATO, nu au făcut suficient pentru Ucraina. Evident, alți experți consideră că Vestul a făcut sacrificii pentru a ajuta Kievul și că practic s-a făcut tot ce se putea face pentru ucraineni. Iar datele oficiale arată că niciun alt stat nu a beneficiat în istorie de o susținere atât de masivă într-un război, de la partea de tehnologie militară și până la aspecte ce țin de economie.

Practic, fără armele Occidentului, Ucraina ar fi fost spulberată încă din 2022, iar fără fluxul financiar asigurat tot de occidentali, Ucraina ar fi dat de mult timp faliment. În plus, există și alte voci importante, inclusiv ale unor generali importanți americani și din NATO, care atrag atenția că ucrainenii nu au ținut cont sfaturile consilierilor occidentali și s-au încăpățânat să acționeze după vechile manuale de luptă sovietice ori pur și simplu au folosit tactici greșite.

Sacrificiile făcute de occidentali pentru a finanța și sprijini Ucraina

Într-un interviu pentru „Adevărul”, generalul (r) Dan Grecu explică în ce măsură Vestul, în general, și România, în particular, au făcut tot ceea ce se putea face pentru Ucraina, fără să intre într-un război devastator cu Federația Rusă.

„Personal, nu am idee despre un alt război în care o terță parte să asigure atâta sprijin unui beligerant, așa cum s-a întâmplat în cazul Ucrainei , după 24 februarie 2022. Occidentul extins a furnizat ajutor militar, umanitar, structural și de altă natură în sumă de sute de miliarde de dolari, cu Statele Unite și Uniunea Europeană în prim plan, după cum contribuțiile individuale ale altor state se ridică în unele cazuri tot la sume de ordinul miliardelor”, spune generalul Grecu

În cazul României, lucrurile sunt și mai clare. În momentul în care Kievul a solicitat un sistem Patriot, România nu a stat prea mult pe gânduri și a decis să-l ofere, chiar dacă asta ar vulnerabiliza teoretic apărarea antiaeriană a țării. În timp ce România oferea cu ambele mâini sistemul Patriot cerut de președintele Volodimir Zelenski, Polonia, Grecia și Spania au spus un nu hotărât și au argumentat că nu se pot lipsi de aceste arme.

I-am ajutat cât a fost cu putință

Generalul Dan Grecu consideră că România a fost cât se poate de corectă și a ajutat Ucraina mai mult decât foarte multe alte țări, mai ales raportat la posibilitățile noastre reale.

„Dacă mă întrebați pe mine, România a făcut mult, foarte mult, în sprijinul Ucrainei, umanitar, politico-diplomatic, în domeniul intelligence și din perspectivă militară. Pornim în primul rând de la sprijinul pe care românii, în primul rând simplii cetățeni și organizațiile neguvernamentale și ulterior și autoritățile l-au acordat refugiaților ucraineni care au tranzitat România, peste un milion din diferite surse, circa 90.000 dintre aceștia alegând să rămână și în prezent în țara noastră. O analiză a CNN aprecia la mijlocul anului trecut că pentru sprijinul acordat de România refugiaților ucraineni s-au alocat 1,8 miliarde de dolari; în lipsa unor date oferite constant de oficialitățile noastre iau de bună această cifră”, spune generalul.

El amintește și sprijinul politico-diplomatic oferit de România Ucrainei pe parcursul ultimilor ani: „În același timp, România a sprijinit fără rezerve orice acțiune politico-diplomatică menită să condamne invazia rusă și să susțină dreptul Ucrainei asupra teritoriilor recunoscute internațional, indiferent de forumul de discuție, ONU, OSCE, EU, NATO sau în relațiile bilaterale.”

România a fost singurul stat care nu a blocat niciun moment cerealele ucrainene

De asemenea, generalul Dan Grecu nu a uitat nici sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei pentru transportul produselor agricole. De altfel, România permis Ucrainei să își transporte cerealele tranzitând teritoriul românesc chiar și după ce celelalte țări din centrul și estul Europei, inclusiv Polonia, și-au închis teritoriul pentru tirurile și trenurile venite din Ucraina.

Sprijinul României pentru coridoarele alternative de transport al cerealelor ucrainene a fost de asemenea foarte important, o bună parte din exportul vecinilor fiind realizat prin culoarele terestre, fluviale și maritime românești, valuta încasată în urma acestor exporturi fiind o adevărată gură de oxigen pentru economia ucraineană, secătuită financiar de cheltuielile de apărare, depopulată ca urmare a valului de refugiați și cu majoritatea capacităților de producție distruse sau avariate de atacurile ruse”, adaugă generalul.

România a sprijinit Ucraina și din alte perspective. Constant, a oferit un ajutor „invizibil”, în domeniul intelligence.

Generalul Dan Grecu. FOTO: Arhivă personală

Generalul Dan Grecu. FOTO: Arhivă personală

„Din perspectivă domeniului „intelligence”, deși este un domeniu sensibil, sunt sigur că bilateral și în context aliat, țara noastră a fost unul dintre actorii principali în domeniu, având în vedere atât profesionalismul operatorilor noștri, cât și faptul că aflându-ne în proximitatea imediată a zonei de război suntem printre cei mai în măsură de a furniza date despre situația geo-strategică din arealul extins al Mării Negre”, mai spune generalul.

Trebuie să ajutăm Ucraina, dar să ne urmăm și propriile interese

În schimb, România s-a dovedit opacă și a refuzat să facă publice datele în ce privește sprijinul militar acordat acestei țări, amintește generalul Dan Grecu:

„În fine, în ceea ce privește ajutorul militar propriu-zis mă aflu în fața embargoului informațional impus prin politica Guvernului, după cum zicea fostul ministru de externe Bogdan Aurescu, deși știm că politica externă este apanajul președintelui țării. Personal, nu înțeleg această reticență, dacă nu cumva i-a fost teamă cuiva că ajutorul acordat de țara noastră Ucrainei ar fi putut contribui într-un fel sau altul la potențarea profilului european și Nord-Atlantic al țării noastre.”

Pe de altă parte, au existat, consideră generalul Dan Grecu, momente în care România, spre deosebire de țări ca Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, a pus mai presus interesele Ucrainei decât propriile interese. Asta deși ar fi putut să ajute Ucraina și fără să facă acest lucru.

„Și totuși, unele aspecte importante ale relațiilor române-ucrainene au fost tratate fie superficial, fie slugarnic, amintind aici nu numai de lipsa de fermitate față de situația minorității române sau lipsa reacțiilor oficiale la lucrările efectuate de vecinii noștri pe Canalul Bâstroe, dar mai mult, de efectele economice fenomenale, generate de incapacitatea previzională în momentul acceptării acordului Comisiei Europene pentru importul și tranzitul de cereale fără taxe, dar mai ales fără certificarea calității fitosanitare a cerealelor ucrainene care au invadat astfel piața est-europeană, cu consecințele pe care le vedem și în prezent nu numai în țara noastră, dar și în celelalte state afectate, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria în primul rând”, mai spune generalul.

În continuare, România are o singură opțiune. Generalul Dan Grecu consideră că trebuie să continuăm să-i ajutăm pe ucraineni, iar cel mai simplu calcul ar trebui să plece de la ideea că o înfrângere a Ucrainei ar putea echivala cu situația nedorită în care România să ajungă să aibă graniță comună cu Federația Rusă. Sau cu un stat marionetă pentru Rusia, pe care Moscova l-ar folosi împotriva României și a aliaților.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”