I-a venit rândul lui Laszlo Borbely la DNA? Un caz de-ți stă mintea-n loc!
DNA a pus sub acuzare pentru luare de mită în formă continuată un fost funcţionar de la Ministerul Mediului, Lorant Para, un apropiat al fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely. În 2010, Para ar fi primit o șpagă de 250.000 de lei reprezentând 5 la sută dintr-un contract pentru lucrări de îndiguire în judeţul Tulcea în valoare de 5 milioane de lei. România Curată dezvăluie însă că Lorant Para nu era însă chiar orice funcţionar. Era amic cu ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely şi fusese declarat “filantropul politicii româneşti” după ce a donat aproape 150.000 de lei din veniturile realizate la stat pentru ajutorarea funcţionarilor cu salariile tăiate de Guvernul din care făcea parte.
În plus, Lorant fusese şi membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI. El a fost implicat şi într-unul dintre dosarele ANRP după ce a fost denunţat de Dorin Cocoş că l-a ajutat pe omul de afaceri Horia Simu Şchiopu să pună mâna pe o despăgubire de 8 milioane de euro pentru un teren din Constanţa.
Cum poate să doneze un funcţionar mai mult decât câştigă pe lună? – se întrebau în 2010 jurnaliştii de la Gândul.
Era vorba de Lorant Para, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, amic cu ministrul de atunci al Mediului în Guvernul Boc, Laszlo Borbely.
În vara lui 2010, Guvernul Boc a tăiat salariile funcţionărimii de la stat şi – ca să le mai închidă gura – a lansat Fondul Solidaritatea, unde demnitarii şi funcţionarii din companiile de stat încă prospere donau bani din salariile lor “pentru diminuarea efectelor crizei economice”. Pe primul loc, cu o donaţie de aproape 150.000 de lei s-a calificat Lorant Para de la Ministerul Mediului. El a câştigat chiar un premiu de la revista Business Magazin şi titlul de “Filantropul politicii româneşti”.
Para era reprezentant al Ministerului Mediului în cadrul Comitetului Interministerial de Finanţări Garanţii şi Asigurări (CIFGA) de la Exim Bank şi fusese membru în Consiliul de Integritate al ANI.
“Am aflat că sunt iar pe prima poziţie în listă (publicată de Finanţe). Suma donată reprezintă indemnizaţia ca reprezentant al Ministerului Mediului în cadrul Comitetului Interministerial de Finanţări Garanţii şi Asigurări (CIFGA), indemnizaţie care, conform legii, se donează la acest fond. Faptul că eu conduc lista nu înseamnă că ceilalţi (membri CIFGA-n.red.) nu mai donează, ci că probabil au optat să fie anonimi”, a declarat Para Lorant pentru Gândul in noiembrie 2010. “Comitetul CIFGA aprobă garanţii şi asigurări pentru milioane lei şi milioane de euro lunar. Nu vreau să justific suma, dar pot plăti cu toată averea mea dacă se dovedeşte că am greşit în deciziile luate”, a declarat atunci Lorant.
Avere mică, venituri mari, donaţii pe măsură
Deşi a donat foarte mulţi bani, Lorant declara o avere mică: doar două apartamente, un teren în Sfântu Gheorghe şi un Volkswagen Golf. În schimb declara venituri măricele din salariile de la stat: 70.000 de lei de la Ministerul Mediului, aproape 3000 de lei de la Administraţia Fondului de Mediu şi peste 200.000 de la Exim Bank. El preciza că, din aceasta sumă de la Exim Bank, a donat aproape 150.000 de lei la Fondul Solidaritatea. Vezi aici declaraţia lui de avere din 2011 , în care a declarat veniturile din 2010.
În 2009, Lorant a încasat peste 13.000 de lei, reprezentând indemnizaţia de şedinţe, de la Consiliului Naţional de Integritate.
Avea Lorant Para bani doar din venituri salariale?
7 ani mai târziu, la această întrebare, au răspuns procurorii DNA. Pe 11 mai 2017, în urma unui denunţ, “filantropul politicii româneşti” Lorant Para a fost pus sub acuzare pentru luare de mită în formă continuată şi plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Potrivit procurorilor, în 2010, pe când dona de zor la Fondul Solidaritatea şi plângea pe umerii bieţilor funcţionari cu salariile tăiate, Lorant ar fi primit o şpăguţă de 250.000 de lei, un comision de 5 la sută dintr-un contract pentru lucrări de îndiguire.
“În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în luna august 2010, inculpatul Para Lorant a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăţi comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-şi exercite atribuţiile de serviciu rezultate din funcţia deţinută, lăsând să se înţeleagă că are o influenţă reală pe lângă ministrul mediului şi pădurilor, (Laszlo Borbely – n.r.) astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundaţiilor, în judeţul Tulcea, contract în valoare de 5 milioane de lei.
În acest scop, la data de 03 septembrie 2010, inculpatul Para Lorant a primit de la de la reprezentantul societăţii comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată a lucrărilor” arată procurorii DNA.
Lorant ar fi luat şpagă şi de la un subaltern excursii la Mamaia şi Viena
În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, inculpatul Para Lorant, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit de la un funcţionar aflat în subordinea sa, servicii de cazare şi masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie – 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei (achitaţi prin intermediul a două firme), precum şi servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 01-05 decembrie 2010 la Viena – Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitaţi printr-o firmă).
Serviciile turistice au fost primite de inculpat de la subordonatul său, în schimbul alocării de fonduri băneşti pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituţia condusă de funcţionarul respectiv şi pentru ca acest funcţionar să îşi păstreze funcţia de conducere pe care o avea în instituţia subordonată Ministerului Mediului şi Pădurilor”, arată DNA.
Implicat şi în dosarele ANRP
Lorant Para avea o iubită la ANRP, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. El a fost denunţat de Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, că ar fi făcut trafic de influenţ pentru ca omul de afaceri Horia Simu Şchiopu să obţină despăgubiri pentru un teren din Constanţa. Simu a pus mâna pe o despăgubire de aproape 8 milioane de euro după ce cumpărase cu numai 700 de mii de euro drepturile litigioase asupra terenului. Cu banii obţinuţi, Simu şi-ar fi cumpărat 2 vile în Saint Tropez, pe Cote d’Azur.
Simu ar fi fost ajutat să obţină ilegal despăgubirea de fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, de fostul director al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), Georgian Surdu şi de personajul nostru, Lorant Para.
Emoţii pentru Borbely
Întrebarea e dacă un funcţionar din cadrul Ministerului Mediului precum Lorant Para, în plus amic cu ministrul, putea să ia comisioane pentru contractele acordate de minister fără să împartă cu şeful lui.
“Evident că ne întrebăm şi noi asta”, au declarat pentru România Curată surse din preajma anchetei, confirmând practic bănuiala că fostul ministru Laszlo Borbely este vizat. “Vom vedea cum decurge ancheta”, au declarat sursele.
Laszlo Borbely a scăpat de două ori de DNA
Acesta a scăpat de puşcărie după ce a fost acuzat de trafic de influenţă, însă Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de ridicare a imunităţii de două ori.
Complicii fostului ministru salvat de puşcărie se află acum în penitenciar după ce la sfârşitul anului trecut au fost condamnaţi pentru corupţie.
Borbely a fost acuzat că, în 2011, pe când era ministru al Mediului, ar fi primit de la administratorul a două firme 50.000 euro ca să îl ajute să obţină lucrări hidrotehnice.
Tot în 2011, Borbely ar fi primit de la Ioan Ciocan, administratorul firmei Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de peste 80.000 lei, adică aproape 18.000 de euro. Ministrul ar fi primit foloasele necuvenite ca să îşi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor – şi să îi determine să favorizeze firma lui Ciocan la licitaţii.
Tot când era ministru în 2011, Laszlo Borbely, ar fi primit de la Anton Petru Molnar, administrator la Azimut Com SRL Acăţari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, lucrări în valoare de peste 112.000 de lei, adică aproape 25.000 de euro ca să îşi exercite influenţa asupra unor funcţionari de la „Apele Române” pentru a favoriza firma lui Molnar la licitaţii.
Fostul ministru nici măcar nu a putut fi anchetat. În schimb, Szepessy Szabolcs, fostul lui consilier, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Oradea şi este definitivă.
Cei doi afacerişti, Ioan Ciocan, administrator la Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi Anton-Petre Molnar, administrator la Azimut Com SRL Acăţari, au fost condamnaţi la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă.
De ce are Borbely motive să se teamă
Acum, Laszlo Borbely nu mai este parlamentar ceea ce îl face vulnerabil dacă ancheta avansează spre el şi procurorii vor dori să îl pună sub acuzare. DNA va trebui să ceară totuşi aviz pentru a începe urmărirea penală împotriva fostului ministru, însă la Preşedinte, nu la Parlament. Din martie, Laszlo Borbely a fost numit consilier al premierului Sorin Grindeanu.