Hunedoara: Sindicatul Muntele acuză de "sabotaj" fosta conducere a CEH
Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a declarat, joi, că declanșarea stării de insolvență a CEH este un moment la care nu s-ar fi ajuns dacă programul de restructurare al companiei ar fi început în anul 2012.
În opinia liderului sindical, statul român trebuie să se îndrepte împotriva celor care au adus CEH în situația economică de acum, Nica acuzându-i de 'sabotaj la independența energetică a României'.
'Este un moment la care, cred eu, nu trebuia să ajungem dacă cei care au condus destinele mineritului și energiei ar fi avut un interes față de societate și față de oameni. Eu spun că cei care au condus, cel puțin din 2012 încoace, pot să fie liniștit acuzați de sabotaj la independența energetică a României și cred că statul român trebuie să se sesizeze și să întreprindă toate măsurile legale împotriva celor care au dus CEH în situația de astăzi', a declarat președintele Sindicatului Muntele.
Acesta a menționat că intrarea în insolvență nu poate reprezenta o 'veste bună' pentru minerii și energeticienii care lucrează în termocentrale și la exploatările de huilă. Nica a apreciat că firma care va elabora planul de redresare economică a CEH va trebui să gândească un program de restructurare accelerat, în condițiile în care datoriile și pierderile complexului au ajuns la 'o sumă exagerată'.
Tribunalul Hunedoara a admis joi cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara , la solicitarea acestuia, urmând ca de punerea în practică a acesteia să se ocupe o firmă specializată din Craiova.
CEH are datorii de peste 1,2 miliarde lei, iar în cadrul companiei lucrează circa 6.400 de angajați la termocentralele Mintia, Paroșeni și la minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan.
AGERPRES / (A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă)