Hunedoara: Oprirea Termocentralei Mintia, sesizată Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, a înaintat vineri o sesizare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), Guvern şi Avocatul Poporului, în condiţiile în care producătorul de energie s-a oprit, pentru a patra oară în ultimele şase luni, din cauză că nu mai are cărbune.
Sindicaliştii solicită "convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe tema Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. având în vedere că Termocentrala Mintia este un obiectiv naţional strategic".
Conducerea organizaţiei sindicale arată că oprirea termocentralei a creat o stare de nemulţumire în rândurile oamenilor, precum şi manifestări spontane ale salariaţilor din cauza incertitudinii asupra locului de muncă, amânării plăţii salariilor şi a perspectivei intrării în faliment a Complexului Energetic Hunedoara.
"Oprirea Termocentralei Mintia din lipsă stoc de cărbune a lăsat cetăţenii municipiul Deva, instituţiile publice, şcoli, grădiniţe, spitale, creşe şi agenţi economici, racordaţi la sistemul de termoficare, fără apă caldă şi căldură în plină iarnă şi stare de alertă (pandemie), încălcând Legea 325/2006", se arată în sesizare.
Sindicatul susţine că a solicitat constituirea unui stoc de cărbune la rezerva de stat pentru evitarea opririi termocentralei, însă cererile înaintate ar fi rămas fără un răspuns concret.
"De nenumărate ori am solicitat Guvernului României, Ministerului Energiei şi Ministerul Afacerilor Interne constituirea la Termocentrala Mintia a unui stoc de cărbune la rezerva de stat (conform Legii 82/1992) pentru evitarea rămânerii populaţiei, instituţiilor publice, şcolilor, grădiniţelor, creşelor, spitalelor şi agenţilor economici din municipiul Deva fără apă caldă şi căldură, dar mai ales în momentul de faţă a lipsei condiţiilor igienice-sanitare în plină pandemie cauzată de virusul SARS-COV-2. Solicitările au rămas fără răspuns din partea autorităţilor care ar trebui să protejeze populaţia acestei ţări", se mai arată în documentul transmis CSAT.
Potrivit liderului sindical Cristian Iştoc stocul de cărbune necesar repornirii Termocentralei Mintia se poate asigura în două zile, el fiind disponibil în Portul Constanţa.
"Încercăm să sensibilizăm Guvernul României şi instituţiile de forţă ale statului să intervină repede, pentru că soluţii sunt. Termocentrala Mintia este oprită doar din lipsă de cărbune. Se poate asigura acest cărbune foarte repede. Practic, îl putem aduce în două zile din Portul Constanţa, unde noi îl avem acolo, depozitat, şi să reluăm activitatea. Dacă nu se fac aceste lucruri, practic, Termocentrala Mintia nu va mai fi pornită până în luna martie, un lucru pe care nu îl dorim", a declarat Iştoc într-un mesaj video postat vineri pe pagina sa de Facebook.
Termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, a fost oprită în cursul nopţii de joi spre vineri din cauză că nu mai are cărbune, principalii afectaţi de această situaţie urmând să fie locuitorii municipiului Deva şi instituţiile publice din oraş care primesc agent termic de la acest producător de energie. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Lăzăroiu)