Hunedoara: Aproape 950 de agenți de pază au fost descoperiți că munceau "la negru"
O firmă de pază din Reșița a fost sancționată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara cu o amendă în valoare de 13.000 de lei, după ce un control efectuat pe linia combaterii muncii "la negru" a arătat că aproape 950 de angajați ai companiei aveau probleme în ceea ce privește întocmirea contractelor legale de muncă, au informat, vineri, reprezentanți ai instituției.
Cazul a fost înaintat și procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, în baza unei plângeri penale pe care ITM Hunedoara a depus-o împotriva firmei de pază.
Potrivit unui comunicat al ITM Hunedoara, controlul a urmărit depistarea cazurilor de muncă fără forme legale, inclusiv situațiile în care contractele de muncă sunt înlocuite cu alte documente ce ar putea sugera impresia de legalitate. De asemenea, s-a urmărit modul în care au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește munca suplimentară, cea de noapte și cea prestată în zilele de sâmbătă și duminică.
Astfel, inspectorii de muncă au constatat că, din cele 1.160 de contracte de muncă încheiate de firma de pază, în peste 800 de cazuri persoanele respective erau angajate cu o normă de o oră pe zi, iar alte 176 aveau încheiate contracte de muncă pentru două sau patru ore de muncă pe zi.
"Pe parcursul controlului, pe lângă verificarea punctelor de lucru, s-a verificat și Registrul general de evidență a salariaților în format electronic, lucru ce a etalat faptul că din cele 1.160 de contracte de muncă, 806 erau încheiate cu fracțiune de 1 oră pe zi, 155 cu fracțiune de 4 ore pe zi, 21 erau încheiate cu fracțiune de 2 ore pe zi și numai 134 erau încheiate cu norma întreagă de 8 ore pe zi", se precizează într-un comunicat al ITM Hunedoara, remis AGERPRES.
Timpul de lucru zilnic ce nu era cuprins în documentele de muncă a fost acoperit în baza unor "contracte de colaborare" despre care ITM Hunedoara apreciază că ar fi avut rolul de a "masca" un contract de muncă legal.
Societatea de pază a fost sancționată cu patru amenzi pentru încălcarea mai multor prevederi legislative, iar pentru faptul că aproximativ 950 de angajați nu aveau forme legale de angajare pentru timpul de lucru normal, ITM a depus o plângere penală împotriva firmei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, urmând ca în continuare cazul să fie instrumentat de către procurori.
AGERPRES