Hubble a surprins o gaură neagră implicată într-un joc galactic de biliard

Hubble a surprins o gaură neagră implicată într-un joc galactic de biliard

Astronomii au observat prin intermediul telescopului orbital Hubble două aglomerări globulare de plasmă aruncate în spațiu cu o viteză uriașă de o gaură neagră care s-au ciocnit una de alta ca într-un joc galactic de biliard, transmite BBC.

Această gaură neagră supermasivă se află în centrul celei de-a șasea galaxii în ordinea strălucirii vizibile de pe Pământ iar jeturile de plasmă pe care le proiectează în spate se deplasează cu 98% din viteza luminii. În cadrul acestui jet, un nucleu de plasmă s-a ciocnit de un altul care se mișca mai încet, oferindu-le astronomilor un spectacol în premieră absolută.

"Nu am mai văzut așa ceva până acum într-un jet extragalactic", a comentat Dr. Eileen Meyer de la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore, SUA. "Acest lucru ne oferă oportunitatea rară de a observa modul în care energia cinetică a coliziunii se disipează sub formă de radiații", a mai adăugat ea.

Imaginile acestei coliziuni între două "bile de biliard" din plasmă au fost obținute de Hubble într-un interval de timp de 20 de ani, iar consecințele coliziunii se vor derula timp de câteva decenii de acum înainte, oferindu-le astronomilor ocazia de a afla mai multe despre aceste misterioase și spectaculoase jeturi expulzate de găuri negre, ce pot fi foarte rar urmărite în spectrul vizibil al luminii.

Acest jet în care s-a produs coliziunea a fost observat pentru prima oară în imaginile obținute de Hubble în 1992. Coliziunea a fost observată prin suprapunerea a patru imagini din respectiva regiune cosmică obținute între anii 1994 și 2014.

Astronomii sunt de părere că acest jet este format din plasmă puternic energizată, propulsată în spațiu de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei NGC 3862 — o galaxie eliptică aflată la aproximativ 260 de milioane de ani lumină de Terra.

Profesorul de astrofizică Martin Hardcastle, de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, a oferit o explicație a fenomenului observat prin intermediul lui Hubble.

"Aceste nuclee de plasmă se deplasează pe aceeași direcție prin jetul proiectat în spațiu de gaura neagră și așa cum este de așteptat, cele mai rapide dintre ele se vor ciocni cu cele mai lente. Atunci când are loc o astfel de ciocnire se produce un șoc hidrodinamic, ceea ce înseamnă că energia se transferă de la nucleul care se deplasa mai rapid la cel care se deplasa mai încet. Prin urmare, crește energia particulelor din jetul de plasmă și se poate observa un efect de strălucire", a susținut el pentru BBC.

Descrierea detaliată a acestor observații realizate prin intermediul lui Hubble și interpretările formulate de oamenii de știință sunt publicate în ultimul număr al revistei Nature.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”