Hoții au furat sacii cu nisip care ar fi trebuit să oprească apa. Primarul Budapestei: „Este șocant!”
Situație revoltătoare în Ungaria. În timp ce Dunărea amenință Budapesta, fluviul revărsându-se pe cheiurile inferioare ale orașului, hoții au furat sacii cu nisip care ar fi trebuit să oprească apele. „Cineva a vandalizat și furat o parte din sistemul de securitate”, a anunțat primarul orașului.
Saci cu nisip pentru protejarea Budapestei FOTO: FB/Gergely Karácsony
Primarul din Budapesta, Gergely Karácsony, a anunțat că munca oamenilor într-o localitate situată la 10 km de Capitală a fost distrusă de persoane necunoscute, care au furat sacii cu care autoritățile au construit un dig menit să oprească apa.
„Zi și noapte, nenumărați oameni au lucrat într-o colaborare fără precedent pentru a proteja inundațiile și pentru a păstra siguranța apei potabile. Iată de ce este șocant că trebuie să scriu despre faptul că cineva a vandalizat și furat o parte din sistemul de securitate amenajat la Fővárosi Vízművek Fish Pond. Situația se va rezolva bineînțeles, sistemul de apărare va fi refăcut. Sunt încrezător că pe viitor nu va mai trebui să raportez niciodată un astfel de caz”, a spus primarul.
„Necazul abia urmează”
Autoritățile au anunțat vineri, 20 septembrie, că au fost ridicate baraje temporare pe linia principală de apărare până la 9 metri în locurile necesare.
„Specialiștii Lucrărilor Metropolitane de Apă monitorizează și evoluția inundațiilor non-stop. Stația de metrou Batthyány va fi închisă de astăzi, trenurile trec doar prin stație, coborârea și coborârea nu se poate face. (...)Rog pe toată lumea să nu se apropie de zonele inundate! Până acum, totul merge conform planului, dar necazul abia urmează”, a mai transmis primarul.
Fluviul Dunărea s-a revărsat joi peste malurile sale la Budapesta , nivelul apei ajungând la 6,93 metri, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Inundațiile neobișnuit de timpurii au fost provocate de ploi abundente și zăpadă.
Direcția Generală pentru Gestionarea Apelor din Ungaria a declarat că Dunărea a atins vârful de 6,93 metri miercuri târziu, sub nivelul de 8,91 metri înregistrat în 2013, când au început inundațiile extreme în Europa Centrală după ploile abundente de la sfârșitul lunii mai, relatează News.Az , citând Reuters.
Sursa: adevarul.ro