Hotelurile și restaurantele germane ar putea trece la patru zile de lucru ca urmare a lipsei de personal

Hotelurile și restaurantele germane ar putea trece la patru zile de lucru ca urmare a lipsei de personal

Lipsa acută de personal în industria de catering din Germania îi determină pe angajatorii din domeniu să caute măsuri. Recent s-a discutat despre trecerea la săptămâna de lucru de patru zile, pentru a încerca să fie cât mai atractivi pentru angajați.

Patronii de restaurante din Germania vor patru zile de lucru pe săptămână  FOTO Pexels

Patronii de restaurante din Germania vor patru zile de lucru pe săptămână FOTO Pexels

În condițiile în care cei mai mulți își doresc să muncească de acasă, lipsa de personal din domeniul hotelier și restaurante este tot mai acută. Asociația germană a hotelurilor și restaurantelor trage un semnal de alarmă cu privire la asta și spun că, pentru a putea recruta personal, este nevoie de mai multă libertate de acțiune în legislație. De asemenea, ei psun cp săptămâna de patru zile ar trebui să devină posibilă.

De la pandemie, industria de catering nu și-a revenit cu adevărat. Concedierile legate de Covid afectează în continuare industria, tot mai mulți angajați se pensionează și nu se alătură suficient de mulți angajați tineri. Prin urmare, Asociația germană a hotelurilor și restaurantelor (Dehoga) din Bavaria cere acum o modificare a legii pentru a remedia situația personalului.

Legea trebuie modificată

Trebuie să flexibilizăm Legea privind timpul de lucru”, spune Thomas Geppert, directorul general al Dehoga Bayern, într-un interviu acordat Merkur.de . Angajații mai tineri doresc mai multă planificare, în special mai multă planificare a timpului liber, dar sunt dispuși și să lucreze zilnic în schimburi mai lungi. „Dacă vremea este frumoasă în weekend, ei ar putea lucra douăsprezece ore la rând - dar mai puțin în celelalte zile”, spune Geppert.

În prezent, legea privind timpul de lucru prevede că lucrătorii nu pot lucra mai mult de 10 ore pe zi. De fapt, aceștia au voie să lucreze doar opt ore pe zi - dar există excepții care fac posibilă o durată de până la zece ore. Totuși, din cauza lipsei de personal, este foarte dificil să se acopere turele necesare cu această regulă, spune Geppert. De aceea, el și asociația sa solicită introducerea unui program de lucru săptămânal, care este susținut și la nivelul UE.

Timpul de lucru săptămânal rămâne neschimbat

Orarul de lucru săptămânal ar permite lucrătorilor să decidă singuri cât de mult lucrează și în ce zile. Atunci s-ar aplica doar regula: 40 de ore pe săptămână, maximum. Modul în care acestea sunt împărțite ar fi apoi la latitudinea angajatului și a companiei respective . Acest lucru ar permite unui angajat să decidă să lucreze mai multe ore în patru zile - în schimbul a trei zile libere.

Din punctul de vedere al lui Thomas Geppert, aceasta ar fi o modalitate corectă de a rămâne atractiv ca angajator pentru sectoare precum cel al alimentației publice, care nu pot utiliza noile opțiuni de birou la domiciliu. „Avem o piață a angajaților în acest moment, acolo se stabilesc regulile jocului. Iar ceea ce își doresc lucrătorii moderni este: mai multă flexibilitate”.

Este nevoie de muncitori calificați din străinătate

Pe lângă posibilitatea de a beneficia de un program de lucru flexibil, Dehoga Bayern sprijină și imigrația selectivă a angajaților. „Avem nevoie de șase ori mai mult personal în gastronomie decât în comerțul cu amănuntul pentru a genera aceeași cifră de afaceri”, spune Geppert. Potențialul din interiorul Germaniei își atinge limitele din cauza schimbărilor demografice - astfel că ar trebui recrutate talente din străinătate. În acest scop, Bundestag-ul a adoptat săptămâna trecută legea privind imigrația lucrătorilor calificați, care este menită să faciliteze recrutarea de lucrători calificați străini.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…