Hotelierii de pe litoral cer ajutor Guvernului pentru a putea supravieţui în contextul crizei generate de noul coronavirus

Hotelierii de pe litoral cer ajutor Guvernului pentru a putea supravieţui în contextul crizei generate de noul coronavirus

Operatorii de pe litoralul Mării Negre, dar şi agenţiile de turism care vând vacanţe în această zonă se confruntă cu un blocaj economic din cauza pandemiei de coronavirus, motiv pentru care solicită Guvernului o serie de măsuri menite să limiteze pierderile şi să poată funcţiona în parametri normali în această vară, când se estimează că o mare parte dintre români se vor orienta către vacanţele interne.

Potrivit unui comunicat al Organizaţiei Patronale Mamaia - Constanţa transmis miercuri AGERPRES, printre măsurile de salvare solicitate se numără: exceptarea de la plata taxelor şi a impozitului pe salarii în perioada 1 martie - 30 iunie 2020, amânarea plăţii impozitelor şi taxelor locale pentru operatorii din turism şi servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, prelungirea termenelor de plată privind impozitele şi contribuţiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie şi oferirea imediată a voucherelor de vacanţă şi acordarea de subvenţii pentru plata salariilor.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că pandemia de coronavirus, ţinută deocamdată sub control în România, afectează deja grav operatorii economici din turism şi servicii, aceştia confruntându-se cu diminuarea sau chiar blocajul activităţii, reducerea cererii, închiderea restaurantelor, cafenelelor şi barurilor, închiderea cluburilor şi centrelor de agrement.

"Această situaţie determină scăderea masivă a încasărilor pentru următorul trimestru, cel puţin, şi, implicit, o scădere importantă a veniturilor pentru întreaga perioadă a anului 2020. Însă, în acelaşi timp, suntem nevoiţi să susţinem cheltuieli considerabile generate, în special, de salariile angajaţilor (contractele de muncă şi impozitele şi taxele aferente acestora), astfel că pierderile fiscale sunt inevitabile. În acest context, operatorii economici din turism se vor confrunta cu o situaţie de blocaj economic, care va afecta în mod grav posibilitatea de menţinere în plată a resursei umane existente, a achitării impozitelor şi taxelor locale, imposibilitatea achitării ratelor la credite etc.", a declarat Anca Nedea, directorul executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa.

Având în vedere aceste circumstanţe, toate patronatele din turism de pe litoral (Organizaţia Patronală Mamaia Constanţa, Organizaţia Patronală Eforie, Patronatul Ion Movilă Eforie-Techirghiol, Organizaţia Patronală Mangalia, Organizaţia de Management al Destinaţiei Turistice Mangalia şi staţiuni, membre ale Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc), dar şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, au trimis marţi o adresă către Ministerul Economiei, în care propun o serie de măsuri care ar avea rolul să salveze operatorii din industria turismului şi a serviciilor.

Astfel, în cazul scutirii de taxe şi impozite patronatele din turism cer exceptarea de la plată a contribuţiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, în perioada 1 martie - 30 iunie 2020; amânarea plăţii impozitelor şi taxelor locale a operatorilor din turism şi servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi; oferirea de alte facilităţi fiscale, prin prelungirea termenelor de plată privind impozitele şi contribuţiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie a.c.; utilizarea de instrumente financiare facile pentru a asigura lichidităţile necesare susţinerii activităţii din turism şi pentru a furniza capital de lucru, prin utilizarea ajutoarelor de stat, luând în considerare reglementările de minimis sau schemele de salvare şi restructurare.

De asemenea, patronatele solicită modificarea legislaţiei muncii privind munca temporară sau munca de acasă, plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism, precum TVA şi plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator.

Organizaţiile patronale din turism vor ca autorităţile să asigure un fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului şi să aloce fonduri pentru furnizarea de capital de lucru operatorilor din turism.

Nu în ultimul rând, ei cer oferirea imediată a voucherelor de vacanţă, acordarea de subvenţii pentru plata salariilor, garanţii de creditare temporară şi ţintite pentru necesităţile de lichiditate pe termen scurt şi extinderea scadenţelor împrumuturilor sau orice alte instrumente de politică fiscală menite să atenueze impactul economic al crizei economice cauzate de efectele coronavirusului.

"Industria ospitalităţii de litoral (turism şi servicii conexe) este cea mai afectată de o puternică sezonalitate (vorbim de numai 3 luni de sezon, cel mult) şi de 9 luni de extrasezon", mai spun reprezentanţii Organizaţiei Patronale Mamaia - Constanţa.

Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană a luat deja în discuţie posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia şi a evita o recesiune. Astfel, Italia a anunţat o serie de măsuri pentru diminuarea impactului economic, precum: suspendarea obligativităţii plăţii facturilor pentru utilităţi, taxe şi ipoteci, suspendarea ratelor la creditele imobiliare, extinderea termenelor limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate. De asemenea, a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor de călătorie, iar Portugalia a adoptat o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 40%, în ultimele trei luni, în comparaţie cu anul trecut. De asemenea, s-a luat decizia ca angajaţii afectaţi să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiţi de stat, iar restul de angajatori.

Totodată s-a deschis o linie de credit guvernamentală de 200 milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Alte măsuri se referă la amânarea plăţii unor taxe şi decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimentele care s-au anulat din cauza pandemiei. Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu, iar China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…