Hossu: Pe viitor trebuie să ne așteptăm ca jumătate din salariile românilor să se ducă în taxe și impozite

Hossu: Pe viitor trebuie să ne așteptăm ca jumătate din salariile românilor să se ducă în taxe și impozite

Jumătate din salariile românilor s-ar putea duce în viitor pe taxe și impozite, a declarat miercuri, în Piața Victoriei, președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, precizând că sindicatele au în vedere să apeleze la Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională Ordonanța de modificare a Codului Fiscal.

"Pe viitor trebuie să ne așteptăm că de fapt jumătate din salariile tuturor românilor se vor duce în taxe și impozite. Dorim să vedem ce face guvernul azi, o să analizăm forma finală a textului, pentru că am înțeles că a suferit modificări față de ceea ce știe toată lumea", a spus Hossu.

Acesta a subliniat că există două căi de atac legate de încălcarea dreptului de proprietate și a unei prevederi din Codul fiscal privind "echilibrul de fiscalitate între părți".

"Avem două căi de atac legate de încălcarea dreptului de proprietate, pe de o parte, și de ceea ce este prevedere în Codul fiscal, a echilibrului de fiscalitate între părți care se încalcă. Vom ataca la Avocatul Poporului și vom muta manifestațiile acolo pentru că sperăm să convingem Avocatul să facă un atac, să înainteze Curții Constituționale în vederea analizării sesizărilor noastre. Dacă nu, rămâne în Parlament, numai că în Parlament avem o problemă. Probabil că Parlamentul va trece în procedură de urgență bugetul de stat, care va fi probabil aprobat (în Guvern n.r) săptămâna viitoare, luni sau marți, iar Ordonanța care și ea trebuie să treacă prin Parlament va trece probabil în sesiunea din primăvara viitoare. Drept care, chiar dacă parlamentarii o vor ataca la Curtea Constituțională și Curtea va decide că e neconstituțională nu înseamnă decât un dezastru economic și social național", a explicat președintele CNS Cartel Alfa.

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a făcut un apel către membrii săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației anunțate pentru miercuri, la ora 14:00, în Piața Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe și pentru a cere Guvernului să retragă ordonanța, se arată într-un comunicat remis miercuri, AGERPRES.

Conform sursei citate, Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

"Reiterăm poziția CNS Cartel Alfa de respingere a acestui proiect fiscal, poziție exprimată și de reprezentanții noștri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem instituțiilor guvernamentale să pună la dispoziția publicului înregistrările de la aceste ședințe pentru o informare corectă. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creșterea contribuțiilor angajaților, de la 32,5% (16,5% contribuții +16% impozit) — la 45% (35% contribuții și 10% impozit). Așa-zisa reducere fiscală este de fapt creșterea sarcinii fiscale a salariaților", potrivit comunicatului.

De asemenea, confederația sindicală susține că în urma transferului contribuțiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câștiga 2 lei.

"Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceștia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creștere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câștig de 178 de lei net pentru salariat. În condițiile transferului acest 'câștig' este de 2 lei!", mai spune Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa.

Un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanțelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuțiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

"Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", a informat Ministerul Finanțelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Proiectul prevede și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanță de urgență, în ședința de Guvern de miercuri.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”