Horodniceanu nu va fi sancționat după ce a încercat să intimideze polițiștii care l-au oprit în trafic
Secţia pentru procurori în materie disciplinară din CSM a decis „respingerea acțiunii disciplinare exercitată de Inspecția Judiciară” în cazul lui Daniel Horodniceanu, acuzat de comiterea unor abateri disciplinare. Decizia nu e definitivă. Dacă Inspecția Judiciară va face recurs, verdictul va fi dat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Vicepreședintele CSM a fost deranjat de faptul că a fost oprit de poliție FOTO Captură Video
Inspecția Judiciară, care verifică activitatea magistraților, a declanșat cercetări disciplinare împotriva procurorului Horodniceanu în luna iunie, după apariția unor imagini în spațiul public, în care vicepreședintele CSM se ceartă cu polițiștii care l-au oprit în trafic pentru viteză, pe raza comunei Schitu Duca după ce ar fi depășit fără semnal mașina agenților de poliție.
Procurorul s-a înfuriat atunci când cei doi au spus că nu îl cunosc și a avut un comportament intimidant.
Inspectorii judiciari au reținut următoarele:
- Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
- Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.
Cei doi polițiști s-au ales cu dosar penal. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu și divulgare de secrete de serviciu, după ce l-au filmat pe vicepreședintele CSM iar imaginile au ajuns în spațiul public, a anunțatt Marian Godină.
După apariția imaginilor, Daniel Horodniceanu a transmis că a fost oprit de polițiști fără să fi încălcat legea, catalogând acțiunea acestora drept "o scenetă bine pusă la punct".
„Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. Aș accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în față unui polițist la datorie. Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-deși e greu să privești că acceptabil orice exces de putere- doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar și polițiștii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmpla asta", a declarat vicepreşedintele CSM ulterior
Sursa: adevarul.ro