Horodniceanu despre "Panama Papers": Oficiul pentru Spălarea Banilor ar trebui să supună unei analize

Horodniceanu despre "Panama Papers": Oficiul pentru Spălarea Banilor ar trebui să supună unei analize

DIICOT va face o analiză pe ceea ce a avut sau are în lucru în acest moment, a declarat procurorul-șef al Direcției, Daniel Horodniceanu, cu privire la scandalul "Panama Papers", menționând că "ordinea de competență" ar fi ca Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor să facă o analiză și apoi să furnizeze "informația procesată".

"DIICOT va face o analiză pe ceea ce a avut sau pe ceea ce are în lucru în acest moment pentru a verifica dacă existau necunoscute și dacă putem corobora ceea ce aveam până acum cu ceea ce eventual ar apărea în spațiul public în perioada următoare. Pe de altă parte, posibilitățile cele mai mari de analiză le-ar avea (...) Oficiul pentru Spălarea Banilor, care ar trebui să supună unei analize în perioada următoare toate aceste date, pe care să le proceseze și eventual să ne furnizeze informația procesată pentru că asta ar fi ordinea de competență", a explicat Daniel Horodniceanu, marți, la Digi24.

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale , relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic "Panama Papers", anunțau duminică publicațiile Le Monde și Le Soir.

Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde vorbește despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.

Ancheta coordonată de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că "șocul este planetar".

În centrul acestei "pânze de păianjen" se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale.

Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

AGERPRES/(AS — autor: Mirela Bărbulescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...