Horodniceanu (DIICOT): Atacurile aduse Ministerului Public nu fac decât să şubrezească sistemul judiciar şi să vulnerabilizeze statul român
Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a afirmat marţi că eforturile instituţiei de consolidare a capacităţii de combatere a criminalităţii organizate au fost subminate de agenda legată de dezbaterile pe marginea legilor Justiţiei, adăugând că atacurile la adresa Ministerului Public nu fac decât să şubrezească sistemul judiciar şi să vulnerabilizeze statul român.
"Avem nevoie de mai multă coordonare şi cooperare la nivelul întregului sistem naţional de combatere a criminalităţii organizate. Evident, eforturile noastre de consolidare a capacităţii de combatere a criminalităţii organizate au fost subminate de agenda legată de dezbaterile pe marginea legilor Justiţiei. Legat de acest subiect, am încercat constant să ne exprimăm poziţiile şi punctele de vedere cu privire la marea dezbatere a anului 2017, legile Justiţiei, printr-o expresie strict în limita prerogativelor noastre legale", a declarat Daniel Horodniceanu, la prezentarea bilanţului DIICOT pe anul 2017.
El a adăugat că propunerile de modificare a legilor Justiţiei ar putea deveni o "ştirbire" a independenţei procurorului.
"Este adevărat că, pe de o parte, am strâns din dinţi, iar pe de altă parte am refuzat compromisuri pentru a putea rămâne în acest cadru, pentru că provocările au fost uriaşe. Este un efort să reuşeşti să rămâi în limita despre care vă vorbesc, atunci când înţelegi, citind propunerile de modificare legislativă, că direct sau indirect ceea ce se va întâmpla ar putea deveni o ştirbire a independenţei procurorului, o timorare, acolo unde va găsi loc, a exerciţiului de urmărire penală", a subliniat procurorul şef al DIICOT.
Potrivit lui Horodniceanu, atacurile la adresa Ministerului Public nu fac decât să şubrezească sistemul judiciar.
"Orice comportament al unui magistrat, de natură a aduce răspunderea penală sau disciplinară a acestuia, trebuie sancţionat în mod exemplar în cel mai scurt timp. Ceea ce nu trebuie să se întâmple este generalizarea criticii la o parte sau la întregul sistem judiciar. Atacurile aduse Ministerului Public in corpore sau unei direcţi sau secţii a acestuia în general nu fac decât să şubrezească sistemul judiciar în ansamblul său şi să vulnerabilizeze statul român. La fel ca în orice alt domeniu, erorile şi comportamentele deviante trebuie abordate şi remediate sau eliminate punctual", a precizat Daniel Horodniceanu.
AGERPRES/(A - autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)