HOPA! Propaganda oficială a Rusiei îl apără pe Iulian Iancu, deputatul PSD respins de președinte pentru că „periclitează parteneriatele strategice ale României”!
HOPA! Propaganda oficială a Rusiei îl apără pe Iulian Iancu, deputatul PSD respins de președinte pentru că „periclitează parteneriatele strategice ale României”!
Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri numirea lui Iulian Iancu (PSD) în funcția de vicepremier pentru teme economice. Într-un discurs neobișnuit de dur, Iohannis l-a acuzat pe Iancu că ar periclita ”asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”. Imediat, Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, i-a luat apărarea deputatului PSD, relatează G4Media.ro .
Nominalizarea lui Iulian Iancu de către premierul Viorica Dăncilă pentru postul lăsat liber de Viorel Ștefan a fost o surpriză majoră. Ea a venit la doar două zile după ce președintele Iohannis a convenit cu președintele Donald Trump găsirea unor soluții pentru ca investitorii americani să fie implicați în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Or, Iulian Iancu a fost unul dintre oamenii – cheie din PSD care au determinat decizia companiei americane ExxonMobil de a pleca din România, ca urmare a modificărilor legislative și fiscale promovate de guvernul PSD-ALDE și majoritatea parlamentară.
Cine e Iulian Iancu. Deputatul PSD a fost acuzat în repetate rânduri, chiar de colegi de partid, că e apropiat de Rusia și Gazprom.
Astfel, prima astfel de acuzație datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, coleg în PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”. În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL să-i plătească lui Iancu daune morale de 20.000 lei. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.
Iulian Iancu a vizat permanent un post de ministru sau secretar de stat în domeniul energiei, dar de fiecare dată numirea lui nu a avut loc. El deține însă o poziție politică extrem de influentă: este preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, cea care dă raportul final pe legislația din domeniul energetic.
El a candidat la parlamentarele din 2016 în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. De altfel, Comănescu a reuşit să-şi impună apropiaţi în conducerea unor instituţii de stat cu implicare în energie.
Reacția Sputnik. Organul rus de propagandă a reacționat rapid la decizia lui Iohannis de a respinge nominalizarea lui Iulian Iancu, pe care Sputnik îl numește ”un vechi deputat care s-a luptat pentru resursele României” și ”unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul petrol-gaze-energie”.
”Iohannis procedează mult mai grav decât Băsescu – care la respingeri (vezi cazul Norica Nicolai) dădea detalii destul de clare. Dar în acest caz?… În mod normal, Guvernul ar trebui să ceară explicații – iar parlamentarii ar trebui să îl cheme pe Iohannis în Parlament, pentru a lămuri la ce se referă prin acele afirmații cu conotații și implicații extrem de grave”, scrie Sputnik într-un articol publicat în seara zilei de miercuri, 28 august, la puțin timp după discursul lui Iohannis.
”La ce se referă Iohannis când spune că un vechi deputat care s-a luptat pentru resursele României pune în pericol ”decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”?! Pentru că datele, analizele și speculațiile jurnalistice de la ora actuală, duc la concluzia că Iohannis pare a fi a dat în vileag angajamentul de a ceda resursele… gratis!”, mai scrie site-ul rus.