HOPA! Lovitură de teatru la vârful USR? Atac din interior: „Teambuildingul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității”
HOPA! Lovitură de teatru la vârful USR? Atac din interior: „Teambuildingul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității”. Deputata USR, Cosette Chichirău, care este și președinta organizației județene din Iași a formațiunii, a anunțat că îl contracandidează pe Dan Barna la șefia partidului în cadrul alegerilor interne care vor avea loc la începutul lunii viitoare.
”Cel mai important lucru pe care îl am de spus despre organizarea internă a partidului este că apartenența la ”clan” nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor (…) Teambuildingul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității”, le-a transmis ea membrilor USR, în anunțul de candidatură.
Pe lângă Dan Barna și Cosette Chichirău, în cursa pentru șefia USR au mai intrat Liviu David, Alexandru Cristian Surcel și Vișinel Bălan.
Președintele USR urmează să fie ales prin votul electronic al tuturor membrilor partidului în perioada 1 – 3 septembrie, urmând ca pe 14 septembrie să aibă loc congresul pentru alegerea Biroului Național, structura centrală a conducerii formațiunii.
Surse din cadrul USR au explicat pentru G4Media.ro că Dan Barna a fost criticat în interiorul partidului pentru faptul că a impus alegerile pentru șefia partidului înaintea celor prezidențiale, subliniind că a apelat la acest artificiu pentru a-și asigura realegerea în fruntea formațiunii, bazându-se pe faptul că nu va fi dat jos de la șefia USR în timp ce candidează pentru Palatul Cotroceni.
Potrivit surselor citate, mai mulți lideri USR au solicitat ca alegerile interne să fie programate după scrutinul prezidențial, dar propunerea lor a fost respinsă la limită de Biroul Național al partidului.
În documentul prin care și-a anunțat candidatura la șefia USR, Cosette Chichirău, reprezentantă a taberei contestatarilor actualei conduceri, le-a mai transmis membrilor partidului că ”fără o bază solidă, fără acea mult ironizată democrație gălăgioasă, noi nu vom putea niciodată reconstrui ce am pierdut în 50 de ani de comunism și în 3 decenii de democrație originală”.
”Voi reprezenta mereu interesele legitime ale partidului meu și ale tuturor colegilor mei, iar în negocieri cu alte formațiuni voi accepta doar acele lucruri care nu intră în contradicție cu principiile și valorile fondatoare ale USR”, a mai spus ea, făcând referire la nemulțumirile unei mari părți a partidului față de cum Dan Barna a condus negocierile pentru încheierea alianței politice cu PLUS. De altfel, protocolul alianței a fost adoptat sâmbătă la limită, cu doar câteva voturi ”pentru” mai mult decât ”contra” și după dezbateri furtunoase care s-au prelungit până aproape de miezul nopții în Comitetul Politic al USR.
Dan Barna este al doilea președinte al USR, ales la congresul din octombrie 2017 al partidului, după ce Nicușor Dan demisionase din fruntea partidului în iunie același an, la mai puțin de o lună de când fusese ales, în urma disensiunilor referitoare la poziționarea formațiunii pe tema revizuirii Constituții privind familia tradițională. La congresul USR de luna trecută, Dan Barna a fost desemnat candidatul partidului la alegerile prezidențiale, el devenind ulterior candidatul comun al alianței USR PLUS.
La rândul său, Cosette Chichirău se numără printre membrii fondatori ai USR, fiind aleasă deputat la alegerile din 2016. USR Iași, organizația pe care o conduce, a obținut unul dintre cele mai bune scoruri din țară la alegerile europarlamentare din luna mai, Alianța 2020 USR PLUS reușind să surclaseze toate celelalte formațiiuni politice atât în județul, cât și în municipiul Iași.