HOPA! Desant american masiv în Europa. Ce arme letale aduce Pentagonul inclusiv în România

HOPA! Desant american masiv în Europa. Ce arme letale aduce Pentagonul inclusiv în România

Peste 2.500 tancuri, blindate şi piese autopropulsate de artilerie vor fi transferate în România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania, state aflate pe toată latura de Est a NATO.

Pentagonul pregăteşte pentru perioada următoare, un desant masiv de vehicule blindate în Europa. Este vorba de peste 2.500 de tancuri Abrams M1, vehicule de luptă Bradley M2, piese de artilerie Palatin Howitzer M109 şi diverse alte vehicule de sprijin care vor ajunge, conform oficialilor americani citaţi de defece-blog.com, pe toată latura de Est a NATO. Concret, pentru descurajarea Rusiei, aceste blindate vor fi plasate în România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania.

Totul în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve care are ca scop oficial „pregătirea, creşterea interoperabilităţii şi îmbunătăţirea legăturilor dintre militarii aliaţi şi parteneri cu antrenamente de formare multinaţională”, mai arată sursa citată.

Efort logistic imens

Chiar şi operaţiunea efectivă de mutare a blindatelor în Europa este un adevărat test pentru militarii americani. Concret, iniţial, maşinile de luptă dintr-o bază militară din Texas au fost încărcate în 150 de camioane şi 640 de vagoane de tren şi transferate către portul Jacksonville. Aici ele sunt încărcate în nave de mare capacitate.

Transportul este asigurat de soldaţi din Batalionul 832 cu baza pe Insula Blount, în coordonare cu Brigada 597 Transport din Fort Eustis, Virginia şi Brigada 2 Blindate din Fort Hood, Texas. Misiunea este cea mai mare de acest fel la Jacksonville după Operaţiunea Iraqi Freedom din 2003, când a avut loc invadarea Irakului. „Desfăşurarea unei astfel de operaţii majore implică o mulţime de piese în mişcare, dar totul se reuneşte aici, în Jacksonville”, a spus lt. colonel Tom Patterson, comandant al Batalionului 832 Transport. „Misiunile de acest fel sunt esenţiale pentru noi, asigurându-ne că suntem întotdeauna pregătiţi să reacţionăm rapid într-o perioadă de criză”, a mai spus el. Jacksonville este unul dintre cele 17 porturi strategice din SUA pentru transport de tehnică militară, asistenţă umanitară şi salvare în caz de dezastre.

Cu ce armament letal vin americanii

Mare parte din cele 2.500 de blindate americane vor ajunge şi în România, ţară considerată de aliaţi ca fiind, alături de Polonia, esenţială pentru asigurarea flancului de Est al NATO. „ În zona Marii Negre, România este cheia”, spunea, cu ceva timp în urmă, generalul Ben Hodges.

Printre aceste maşini de luptă se află şi celebrul M1 Abrams, care este în prezent tancul principal de luptă (MBT) al Forţelor Armate şi al Infanteriei Marine americane. Abrams a fost conceput pentru a fi folosit până în anul 2050, iar US Army are în dotare peste 8.700 de unităţi în diverse variante constructive.

Tanc Abrams M1FOTO US Army by Thomas Alvarez

Este propulsat de o turbină de gaze de 1.500 de cai putere şi este protejat de un blindaj din material compozit şi uraniu sărăcit. Dispune de un tun principal de 120 milimetri şi de trei mitraliere. Este dotat şi cu o serie de contramăsuri electronice împotriva unor arme antitanc inamice. Tunul principal dispune de un sistem computerizat de ochire şi dare a focului, tancul putând executa cu precizie trageri din mers, pe orice vreme, ziua sau noaptea. Abrams, care are un preţ unitar între 4 şi 8 milioane de dolari, în funcţie de variantă, are un consum de peste 400 de litri de combustibil la suta de kilometri şi atinge o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră. A participat cu succes la Războiul din Golf, Războiul din Afganistan, dar şi la invadarea Irakului.

Tot în România vor ajunge şi multe blindate M2 Bradley, care este vehiculul de luptă pentru infanterie al US Army şi a fost conceput pentru a transporta o grupă de militari total echipaţi. Este dotat cu un tun de 25 milimetri, care poate trage 200 de lovituri pe minut, cu rachete antitanc şi mitraliere şi este protejat de un blindaj laminat care rezistă la lovituri de AG. 

M2 Bradley are un preţ de 3 milioane de dolari pe unitate, este propulsat de un motor diesel de 600 de cai putere şi este operat de trei militari. A participat la Războiul din Golf unde s-a dovedit foarte eficient, distrugând mai multe blindate irakiene decât tancul M1 Abrams.

Cum va creşte prezenţa aliată în România

Prezenţa militară aliată în România este din ce în ce mai densă şi, conform planurilor MApN, se va dezvolta şi mai mult în viitor. Concret, Baza Aeriană Kogălniceanu (MK, cum îi spun militarii americani) va ajunge, după o investiţie de 12 miliarde de lei, la o capacitate de a găzdui 10.000 de militari aliaţi. Va fi practic un mic oraş, autonom din punct de vedere energetic, care va fi construit aproape de la zero. Pe lângă facilităţile militare, în viitoarea bază vor fi locuinţe pentru militari, hoteluri, un spital, creşe şi gradiniţe, o şcoală general, magazine de tip supermarket, o sală polivalentă, parcuri, locuri de joacă, bazine de înot, terenuri pentru diverse sporturi sau parcări.

În prezent în Baza Kogălniceanu se află numai în jur de 1.000 de militari aliaţi.

Deveselu, Câmpia Turzii şi Craiova

În afară de Baza Mihai Kogălniceanu, în România, Pentagonul mai operează în două obiective importante. Primul dintre ele se află la Deveselu. Este vorba de sistemului de apărare antibalistic Aegis Ashore care este deservit de 200 de militari americani.De curând acest sistem a fost dotat cu rachete de ultima generaţie de tip (SM-3) Block IIA.

Cel de-al doilea obiectiv în care operează militarii americani este Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii, unde US Air Force a investit masiv, pe toate planurile. Este vorba de facilităţi noi în valoare de 40 de milioane de dolari, iar investiţia face parte din planul de măsuri american pentru descurajarea unei Rusiei, în cadrul operaţiunii “European Deterrence Initiative”. Printre altele este vorba de facilităţi pentru a găzdui o unitate de dronele înarmate MQ-9 Reaper, aeronave grele de transport, dar şi mai multe tipuri de avioane de luptă.

În plus, la nivel de alianţă, militarii mai operează şi în Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, care se află la Craiova.

SURSA:  Adevărul.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…