HOPA! Cum îl șantajează PSD pe Tăriceanu cu amenințarea că, dacă nu îl susține pe Meleșcanu la șefia Senatului, îi desființează grupul parlamentar
PSD a recurs, luni seară, la un mic act de șantaj politic la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, amenințându-l că, dacă nu-l va susține pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului îi va desființa grupul parlamentar, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Dacă Meleșcanu pleacă din ALDE, grupul parlamentar din Senat scade sub numărul limită iar Tăriceanu riscă să piardă poziții politice importante și o pârghie de putere semnificativă.
În consecință, liderul ALDE s-a repliat, anunțând că va forma un grup parlamentar mixt, care ar urma să includă senatorii Pro România și neafiliații pentru a evita dizolvarea grupului. Potrivit surselor G4Media.ro , riscul nu a trecut pentru Tăriceanu, deoarece noul grup mixt mai trebuie votat în plenul Senatului, acolo unde PSD a pierdut la limită majoritatea dar încă își mai poate impune, teoretic, deciziile prin negocieri.
Cum l-a scos Dăncilă pe Meleșcanu din joben
PSD a mutat surprinzător luni, anunțând că-l va susține pe Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe ALDE, pentru funcția de președinte al Senatului. „Am avut o discuție cu domnul Meleșcanu, i-am făcut această propunere, domnul Meleșescanu a acceptat în ideea în care dânsul nu este de acord cu alianța cu Pro România.Locul a fost al ALDE și noi am vrut să arătm că suntem corecți până la capăt.”, a declarat luni Viorica Dăncilă.
Decizia l-a luat prin surprindere pe Călin Popescu Tăriceanu, care a demisionat din funcția de președinte al Senatului odată cu anunțul retragerii candidaturii la prezidențiale. „Nu cred că poate cineva să propună o funcție la ALDE fără să discute cu conducerea”, a subliniat el, întrebat dacă Teodor Meleșcanu va fi exclus dacă acceptă șefia Senatului.
Detaliul care îi complică viața lui Tăriceanu
Însă excluderea sau plecarea lui Meleșcanu din ALDE ar însemna ca partidul lui Tăriceanu să rămână fără grup parlamentar. HotNews.ro notează că, potrivit regulamentului Senatului, pentru a fi constituit un grup parlamentar este nevoie de 7 senatori aleși pe listele aceluiași partid sau alianțe. În acest moment grupul ALDE are 7 membri, iar cu o plecare a lui Meleșcanu acesta ar fi desființat.
Potrivit surselor G4Media.ro, pesediștii i-ar fi transmis pe față lui Călin Popescu Tăriceanu că, dacă nu îl susține pe Meleșcanu la șefia Senatului, îl vor retrage din ALDE și vor forța astfel desființarea grupului parlamentar.
De ce este important un grup parlamentar
Partidele care au grup parlamentar pot negocia funcții în comisiile de specialiate și doar așa pot avea reprezentanți în Biroul Permanent al Senatului. În acest for de conducere se stabilește ordinea de zi a Senatului, adică proiectele de legi care intră sau nu la vot. Partidele care nu au un cuvânt de spus nu contează practic în negocierile politice.
”Toate funcțiile si locurile în comisii se dau doar grupurilor parlamentare. Neafiliații sunt niște paria care primesc salariu și atât. Nici cuvant in plen nu pot avea decât la finalul ședinței”, a explicat unul dintre parlamentarii cu experiență care este miza șantajării ALDE de către PSD cu desființarea grupului de la Senat.
Problemele se complică însă pentru Tăriceanu dacă PNL și PSD vor încerca să-i racoleze oamenii din Paralament om cu om.
Cum a încercat Tăriceanu să se replieze
Liderul ALDE a încercat să contracareze mutarea PSD anunțând luni seara că că grupul parlamentar al ALDE din Camera superioară va deveni grup mixt şi va purta denumirea „Democraţia”. Astfel, împreună cu cei de la Pro Democrația, grupul senatorial ar urma să numere 14 parlamentari, ceea ce l-ar scăpa de riscul desființării.
Preşedintele interimar al Senatului, Şerban Valeca, i-a spus că pentru acest lucru trebuie să depună o solicitare scrisă la Biroul permanent. Totuși, Tăriceanu mai are un hop de trecut, deoarece solicitarea înființării grupului mixt mai trebuie să fie aprobată în Plenul Senatului. PSD a pierdut la limită majoritatea în Senat, dar chiar și în lipsa unui vot tot mai poate să-și impună teoretic deciziile în urma negocierilor politice.
Justificările lui Meleșcanu
După ședința grupului ALDE de la Senat, Teodor Meleșcanu a declarat că nu toți colegii din partid îl vor susține la vot.
„Nu s-a discutat despre excluderea mea din ALDE. Nu toți colegii din ALDE mă susțin. Cred sincer că e nevoie de stabilitate. Pot să ajut mult mai mult partidul din această poziție.”, a declarat Teodor Meleșcanu.
„Este vorba de faptul că poziția pe care am avut-o trebuia să se perpetueze. E o garanție că ALDE nu va fi supus unor presiuni de o parte sau de alta.”, a declarat Teodor Meleșcanu care a acceptat susținerea PSD. Acesta a precizat însă că nu a discutat cu colegii săi din ALDE.
Ce urmează
Potrivit Digi24.ro, în PSD erau mai mulți doritori pentru funcția de președinte al Senatului. Printre cei care își doreau această poziție se numără Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc.
Votarea noului președinte al senatului ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. Președintele Senatului este ales de majoritatea senatorilor prin vot secret cu buletine. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.