Hong Kong: Participare istoric scăzută la alegerile rezervate ''patrioţilor'' loiali Beijingului
Locuitorii Hong Kongului au refuzat în număr mare să se prezinte duminică la vot pentru reînnoirea Consiliului Legislativ al oraşului lor în cadrul unui nou proces impus de Beijing, care a redus drastic numărul de locuri ocupate prin vot universal şi a rezervat dreptul de a fi candidaţi numai "patrioţilor" loiali Chinei, scrie AFP.
Rata participării, de 30%, este cea mai scăzută de la retrocedarea Hong Kongului Chinei de către Marea Britanie în 1997 şi chiar de la prima alegere directă a membrilor Consiliului Legislativ în 1991.
Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul zilei de luni.
Principalul responsabil al alegerilor din acest teritoriu, Barnabas Fung, a declarat că doar 1.350.680 din cei 4.472.863 de alegători înregistraţi au votat pentru desemnarea celor 20 de membri aleşi prin vot universal din totalul celor 90 cât numără Consiliul Legislativ ("LegCo"). Restul de 70 de membri sunt aleşi de mai multe comitete formate din elite politice susţinătoare ale regimului chinez.
La alegerile precedente, în 2016, prezenţa la vot a fost de 58,3%. Consiliul avea atunci 70 de membri, jumătate desemnaţi direct de alegători.
Anul acesta, pentru a fi autorizat să se înscrie în cursa electorală, fiecare dintre cei 153 de candidaţi a trebuit să facă dovadă de "patriotism" şi loialitate politică faţă de China.
Drept urmare, activiştilor pentru democraţie au fost împiedicaţi ori au renunţat să candideze, în cazul în care nu se află în închisoare sau fugiţi în străinătate. Câţiva dintre ei care trăiesc în exil au cerut boicotarea alegerilor.
Persoanele excluse de la vot "sunt aceşti trădători care nu ar fi acţionat pentru binele general al Hong Kongului", a declarat duminică numărul doi al guvernului acestui teritoriu, John Lee.
Rata participării, termometru al aderării locuitorilor la noul sistem electoral, era aşadar aşteptată în mod deosebit.
În Hong Kong este legal votul alb sau nul ori abţinerea. În schimb, încurajarea acestor practici constituie din acest an o infracţiune, pentru care au fost arestate 10 persoane.
Noile reguli au fost impuse de Beijing ca parte a preluării controlului asupra Hong Kongului după protestele masive pentru democraţie din 2019, mai scrie AFP. AGERPRES