HIENELE pot să JUBILEZE / Dan Voiculescu și acoliții săi, la un PAS de a fi eliberați
Începând din 31 august, un deţinut care elaborează lucrări ştiinţifice poate beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numărul cărţilor scrise. Lucrările concepute însă de celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi până acum sunt pe cale să-i aducă liberarea mai devreme din penitenciar, scrie Ionel Stoica .
Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi (67 de ani) este primul VIP din dosarul „Privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare-Dan Voiculescu” care ar putea fi liberat condiţionat. Medicul a fost condamnat, în august 2014, la 8 ani de închisoare, şi a executat un sfert din condamnare.
În plus, Mencinicopschi a fost ajutat şi de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava care a stabilit că cele şapte cărţi scrise de acesta în detenţie sunt lucrări ştiinţifice, pentru asta fiind recompensat cu 210 zile. Nutriţionistul a mai câştigat alte 30 de zile în urma participării la diverse programe şi activităţi în penitenciarele Rahova şi Jilava. „Poate fi eliberat condiţionat, comportament disciplinat, dovezi temeinice de îndreptare”, a concluzionat Comisia de la Jilava. Ultimul cuvânt îl vor avea însă magistraţii Judecătoriei Sectorului 4, care pe 6 septembrie 2016 vor analiza cererea de eliberare înainte de termen a lui Mencinicopschi.
O lucrare ştiinţifică în 3 luni
Cum este posibilă eliberarea condiţionată, dacă a executat doar un sfert din pedeapsă? Executarea pedepsei lui Mencinicopschi a început pe 8 august 2014 şi ar fi trebuit să se termine pe 7 august 2022, în total medicul având de executat 2.922 de zile. Profesorul beneficiază însă de prevederile vechiului Cod Penal, potrivit cărora poate fi eliberat condiţionat chiar dacă nu a fost achitat prejudiciul din dosar. Şi tot potrivit legii, pentru că are peste 60 de ani, devine propozabil pentru eliberarea condiţionată, după executarea unei treimi din pedeapsă, adică după ce stă 975 de zile după gratii. Până în acest moment, nutriţionistul a executat 749 de zile. La acestea se adaugă cele 240 de zile câştigate ca elaborare a lucrărilor ştiinţifice şi participarea la activităţi.
Dan Voiculescu, la un pas de eliberare
Şapte inculpaţi din dosarul ICA - Dan Voiculescu sunt în penitenciare unde execută condamnările date de magistraţii Curtea de Apel Bucureşti. Cei mai cunoscuţi sunt Dan Voiculescu (10 ani), Gheorghe Mencinicopschi (8 ani) şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş (7 ani). Ceilalţi sunt Corneliu Popa (8 ani) - fost director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Jean Sandu (6 ani) - fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, Vlad Săvulescu (6 ani) - fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS şi Flavius Pop (5 ani) - fost şef de serviciu în ADS.
Mencinicopschi este primul deţinut din acest dosar care ar putea fi eliberat condiţionat. Următorul ar putea fi Dan Voiculescu (69 de ani), deoarece pentru a fi eliberat condiţionat acesta trebuie să execute o treime din pedpeasă, pentru că are peste 60 de ani. Mogulul a scris şi 10 cărţi, care vor fi transfomate în 300 de zile câştig. În plus, Voiculescu a adunat şi mai multe zile de muncă. Deoarece a fost pontat dublu, şi pentru că a muncit şi pentru că a scris, cazul este sub ancheta DNA. Potrivit unei note interne, Voiculescu ar fi beneficiat de regim preferenţial la Penitenciarul Rahova.
Lucrările ştiinţifice, verificate la sânge
În februarie 2016, Guvernul a suspendat printr-o Ordonanţă de Urgenţă articolul din lege care le permite deţinuţilor reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată. În acelaşi timp, procurorii DNA au deschis o anchetă privind valul de cărţi scrise de deţinuţi, pentru a beneficia de această reducere, şi în care sunt cercetaţi îndrumătorii ştiinţifici şi directori de edituri. Tocmai de aceea, în prezent, situaţia cărţilor scrise în anii 2014-2015 este tratată diferit de magistraţi, atunci când discută cereri de eliberări condiţionate. Au fost cazuri în care judecătorii au cerut de la închisori date suplimentare privind modul de redactare şi publicare al cărţilor.