
Hidroelectrica răspunde declarațiilor lui Ponta privind inundațiile din 2014. Ce prevedea convenția cu Serbia
Hidroelectrica reacționează la afirmațiile fostului premier Victor Ponta, susținând că în 2014 s-au respectat regulile legale stabilite cu Serbia pentru gestionarea apelor Dunării.
Hidroelectrica, compania de stat și principalul producător de energie din România, a transmis un punct de vedere oficial după declarațiile recente ale lui Victor Ponta, care a susținut că în 2014 a ordonat deschiderea barajelor de la Porțile de Fier pentru a evita inundații în Belgrad, ceea ce ar fi dus la inundarea unor sate românești.
„Exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II este reglementată prin Convenţia de exploatare din 1998, ratificată de Parlamentul României cu Legea 14/1999 prin Regulamentul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică (SCDE) unde este reglementată inclusiv perioada de ape mari”, precizează Hidroelectrica.
„Pentru situaţia particulară din perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenţiei şi Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porţile de Fier I fiind de 63.00 MdMA”, a explicat compania. În astfel de situații, debitul evacuat în aval trebuie să fie egal cu cel intrat în lacul de acumulare, exact ca în regim natural, fără influența sistemelor hidroenergetice
În plus, compania subliniază că există un cadru legal clar, stabilit încă din 1998, care reglementează modul de funcționare a acestor baraje în cazul unor debite mari sau mici ale Dunării. În acea perioadă, „debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s”, ajungând chiar la „12.600 mc/s, debit înregistrat de mai multe ori în exploatarea comună”.
Totul vine în contextul unui interviu acordat de Victor Ponta pentru Evenimentul Zilei, în care fostul premier a declarat că decizia de atunci a salvat Belgradul de la inundații. Acesta a precizat că partea românească a fost, totuși, inundată, dar oamenii au fost mutați și au primit repede despăgubiri.
Ulterior, Ponta a anunțat pe Facebook că va renunța la cetățenia sârbă, obținută după evenimentele din 2014, în contextul candidaturii sale la alegerile prezidențiale.
Sursa: adevarul.ro