HG privind medicamente noi pentru afecțiuni oncologice ar putea fi adoptată în august
Hotărârea de guvern modificată privind aprobarea unor medicamente noi necesare tratamentului unor afecțiuni oncologice ar putea fi adoptată în luna august, a declarat marți Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
"În forma actuală, care va intra cât de curând în ședința de Guvern (HG nr.720), vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice, tocmai pentru a oferi acces pacienților la medicație. În momentul de față, HG-ul nu face altceva decât să le introducă în schemele de compensare sau de acordare gratuită pe diverse patologii, fiecare pe condițiile sale. Medicamentele există pe piață, nu asta este problema că ele ar lipsi, ci faptul că nu sunt compensate, unele din ele costă mai mult sau mai puțin", a precizat Colintineanu, la sediul MS, răspunzând unei întrebări privind cazul pacientului care a decedat pentru că nu a avut acces la tratament, caz prezentat marți de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR).
Potrivit lui Colintineanu, la data de 23 februarie, Ministerul Sănătății a primit de la Agenția Națională a Medicamentului o cerere de modificare a hotărârii de guvern în cauză — zece produse să fie incluse în noua formă a HG nr. 720, ca acestea să intre în compensare, respectiv gratuitate.
"Pe data de 24 martie, prima formă a HG-ului modificat a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, în transparență, după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela până în momentul de ieri, în forma HG 720 modificată au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente și molecule vitale pentru tratamentul acestor afecțiuni, pe lângă alte medicamente. De ce s-a optat pentru această formulă? Pentru a evita un nou proces de punere în transparență decizională, care durează 45 de zile în total, calendaristice, și alte circuite de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă, pentru ca mai mulți pacienți să aibă acces la medicamente, în majoritatea lor orfane (medicamente pentru pacienții cu boli rare — n.r.), care să-i ajute în tratamentul acestor afecțiuni. Această listă de medicamente compensate și gratuite este reglementată prin hotărâre de guvern, ceea ce înseamnă un proces pe care îl avem conform normelor legale în vigoare", a precizat Colintineanu.
El a adăugat că, după publicarea HG în Monitorul Oficial, vor fi elaborate ghidurile de tratament și introducere SIUI.
Cât privește reducerea perioadei de aprobare a medicamentelor care intră pe lista de compensate, Colintineanu a spus că, în acest moment, atât la Ministerul Sănătății, cât și la Guvern, există procese lansate pentru optimizarea acestor pași.
"La nivelul Guvernului, pot să vă spun că există în implementare, în paralel cu circuitul normal, un sistem de avizare interministerială a actelor normative în format electronic, care să reducă din durata acestor pași. Deocamdată, el nu a fost implementat 100%, funcționează în paralel cu procesul normal", a explicat purtătorul de cuvânt al MS.
APCR a prezentat marți, într-o conferință de presă, situația unui pacient cronic, care a decedat "în contextul problemelor birocratice și a nenumăratelor disfuncții ale sistemului de sănătate". Pacientul avea leucemie mieloidă cronică. El a intentat acțiune în justiție pentru a obține medicamentul vital de care avea nevoie, dar, din păcate, a fost prea târziu și la data de 14 iulie a decedat.
AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Peneș, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)