Herman Van Rompuy: UE va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie
Uniunea Europeană va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie, anunţă, la Chişinău, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, citat de site-ul postului Europa Liberă.
Herman Van Rompuy (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Preşedintele Consiliului European i-a transmis premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, în cadrul unui summit extraordinar UE-R.Moldova care va avea loc la 27 iunie la Bruxelles, în prezenţa liderilor din cele 28 de state membre. "Vom face acest lucru împreună cu ceilalţi şefi de state şi guverne ale UE. Invit fiecare moldovean să arunce o privire trează şi bine gândită la prevederile Acordului de Asociere. Acordul nu vă va schimba identitatea, dar va oferi noi oportunităţi de dezvoltare", a declarat Herman Van Rompuy, citat de Jurnal de Chişinău.
Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
După semnare, Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentele din statele membre şi de Parlamentul European.
Herman Van Rompuy se află marţi în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă.
O delegaţie a Guvernului R. Moldova se va afla joi la Bruxelles, pentru discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene privind ultimele pregătiri în vederea semnării Acordului de Asociere.
De la Chişinău, preşedintele Consiliului European este aşteptat în Ucraina şi Georgia.
Preşedintele Nicolae Timofti a declarat anterior că Republica Moldova îşi va exercita "dreptul suveran" de semnare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană în pofida presiunilor externe de natură politică şi economică.
Nicolae Timofti nu a menţionat Rusia, dar Moscova se opune semnării Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este "sub patronajul Rusiei" şi că nu i se va "permite nimănui să o supere".
Sursa: mediafax.ro