Hellvig: Am speranța că dosarul Revoluției va face lumină atât pentru istorie, cât și pentru justiție
Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și-a exprimat, marți, speranța că dosarul Revoluției din 1989 va face lumină "atât pentru istorie, cât și pentru justiția statului democratic român" asupra lucrurilor care s-au întâmplat acum 27 de ani.
Declarația a fost făcută de Ziua Luptătorului Antiterorist, la Monumentul Luptătorului Antiterorist, ridicat în locul în care în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 a fost ucis colonelul Gheorghe Trosca, alături de alți șapte membri ai unei echipe a Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA).
"Am speranța, personal, că dosarul Revoluției din 1989 va face lumină atât pentru istorie, cât și pentru justiția statului democratic român asupra lucrurilor care s-au întâmplat aici acum 27 de ani. O țară democratică, puternică există dacă are o istorie onestă și adevărată și o justiție care face dreptate tuturor cetățenilor ei", a spus Hellvig.
Acesta susține că România are "o experiență fantastică" în lupta antiteroristă, acumulată în ultimii 42 de ani.
"Zi de zi, prin activitatea luptătorilor antitero, construim un stat puternic, dar un stat care trebuie să fie echilibrat în interesul cetățenilor. Confruntarea majoră a zilelor noastre e între lumea în care trăim și lumea în care ne dorim să trăim. Lumea în care trăim e o lume a conflictelor atât regionale, cât și globale, a unui terorism care nu mai ține cont de nicio regulă a sistemelor politice", a arătat directorul SRI.
Prezent la ceremonie, unul dintre supraviețuitorii masacrului din 23 spre 24 decembrie 1989, Romulus Gârz, care se afla atunci într-unul dintre automobilele blindate ale USLA asupra cărora s-a tras, consideră că totul a fost premeditat.
"Totul a fost, cred eu, premeditat, fiind chemați de la sediul central patru echipaje pentru a despresura Ministerul Apărării Naționale, care era atacat de teroriști, chipurile, când în fața și în interiorul ministerului erau forțe mult superioare nouă și capabile să se apere fără intervenția noastră. Cred că totul a fost ceva premeditat, chemați aici pentru a se întâmpla ce s-a întâmplat, pentru a fi omorâți", a precizat Gârz.
AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)