Havrileţ (Ministerul Energiei): Avem un hăţiş de legi care se bat cap în cap şi sabotează dezvoltarea sectorului energetic românesc
România îşi sabotează singură dezvoltarea sectorului energetic printr-un hăţiş de legi care se bat cap în cap, iar singura soluţie este o nouă Lege a energiei şi una a gazelor, care să preia experienţele altor ţări, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
El a participat la conferinţa online "Petrolul în Noua Economie", organizată de România Durabilă şi EM360.
"Elementul de bază care trebuie luat în calcul şi eliminat este instabilitatea legislativă. Se spune că un singur lucru este stabil în România: instabilitatea legislativă", a afirmat secretarul de stat.
Havrileţ a arătat că a trecut în revistă modificările la Legea 123/2012, legea-cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale şi a rezultat că în opt ani respectivul act normativ a fost schimbat de 12 ori prin alte legi şi ordonanţe.
"De 12 ori. Legislaţia secundară este şi ea obiectul schimbărilor repetate, chiar multiple într-un singur an. De exemplu, un regulament care vizează consumatorii casnici, care în general sunt vulnerabili, a fost schimbat de 11 ori într-un an. Deci nu mai putem vorbi de stabilitate care să ducă mai departe la simplificarea proceselor, la eliminarea birocraţiei şi la eliminarea timpilor morţi. Noi practic ne sabotăm creşterea, dezvoltarea sectorului energetic prin acest hăţiş de legi, care multe dintre ele se bat cap în cap", a continuat oficialul ministerial.
Soluţia este o nouă Lege a energiei electrice şi una a gazelor naturale, simplificate pe cât posibil, cu preluarea celor mai bune experienţe din ţările avansate, consideră el.
"Energia este inima oricărei activităţi economice. Pentru a avea energie ieftină, trebuie să încurajăm producătorii de energie, într-un cadrul stabil", a conchis Havrileţ. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)