Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis. Gruparea şiită a ripostat cu puțin timp în urmă

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis. Gruparea şiită a ripostat cu puțin timp în urmă

Armata israeliană a anunțat că l-a ucis vineri pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, într-un atac la Beirut. Experții se întreabă dacă nu cumva conflictul se va transforma acum într-un război total.

Hassan Nasrallah, liderul mișcării militante șiite islamiste Hezbollah din Liban

Hassan Nasrallah, liderul mișcării militante șiite islamiste Hezbollah din Liban

UPDATE: „IDF l-a eliminat pe Hassan Nasrallah, liderul organizației teroriste Hezbollah și pe fondatorii acesteia, și împreună cu acesta pe Ali Karki, comandantul Frontului de Sud din Hezbollah, și pe alți comandanți din Hezbollam. Avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene, ghidate cu precizie de aripa de informații și de sistemul de securitate, au atacat sediul central al Hezbollah, care se află în subteran, sub o clădire rezidențială din zona Dahia din capitală”, se arată pe pagina de Facebook a generalului israelian Herzi Halevi.

Halevi a menționat că atacul a fost efectuat în timp ce liderii Hezbollah se aflau în sediu și erau angajați în coordonarea activităților teroriste împotriva cetățenilor țării israeliene.

„Timp de 32 de ani, mandatul teroristului Hassan Nasrallah, ca lider al organizației teroriste Hezbollah, a fost responsabil pentru uciderea civililor israelieni și a multor soldați, precum și pentru planificarea și executarea a mii de acte teroriste împotriva statului Israel israel și în întreaga lume. Nasrallah a fost singurul decident central și autor al deciziilor strategice-sistematice și, uneori, al deciziilor tactice din organizațieb.Organizația teroristă Hezbollah, condusă de Hassan Nasrallah, s-a alăturat la 8 octombrie războiului împotriva statului Israel De atunci, Hezbollah și-a continuat atacurile împotriva cetățenilor țării Liban și a întregii regiuni în Islam”, se mai arată în mesaj.

Știrea inițială

„Hassan Nasrallah este mort”, a anunțat pe X purtătorul de cuvânt militar, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, potrivit telegraph.co.uk.

Și căpitanul David Avraham (purtător de cuvânt militar) a confirmat pentru AFP că șeful Hezbollah a fost «eliminat» în urma loviturilor de vineri asupra capitalei libaneze.

Armata israeliană a precizat că a efectuat o lovitură aeriană precisă în timp ce conducerea Hezbollah se întâlnea la sediul său din Dahiyeh, la sud de Beirut.

La scurt timp după ce a publicat o declarație în care anunța că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis, șeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a transmis un mesaj video pe platformele de socializare ale IDF.

„Este foarte clar, oricine amenință cetățenii israelieni, știm cum să [îi] prindem, în nord, în sud sau mai departe”.

„Am făcut-o într-un mod foarte precis”

Generalul Herzi Halevi a mai spus că „în cele din urmă, după o mulțime de pregătiri”, armata israeliană și-a „activat” planul în Liban pentru a viza Nasrallah și sediul Hezbollah într-un atac, potrivit BBC .

„A fost momentul potrivit, [am] făcut-o într-un mod foarte precis. Acesta nu este sfârșitul setului nostru de instrumente, trebuie să fim foarte clari. Avem mai multe capacități în continuare”, a adăugat Halevi.

Hassan Nasrallah a condus Hezbollah mai bine de 30 de ani.

Aclamat ca erou național pentru rolul său în încheierea ocupației israeliene din sudul Libanului, Nasrallah a fost comparat în această țară cu lideri revoluționari precum Che Guevara, potrivit The Telegraph.

Hezbollah, susținut de Iran, nu a emis încă nicio declarație cu privire la Nasrallah.

Orientul Mijlociu se întreabă dacă nu cumva conflictul se va transforma acum într-un război total.

Știre in curs de actualizare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzații de o gravitate fără precedent în Austria, la adresa partidului lui Nehammer

2 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”

3 Un secret al zilelor noastre / Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică

4 Primele imagini din satelit după scufundarea celui mai nou submarin nuclear al Chinei

5 VIDEO Așa arată o cantină a armatei ucrainene amenajată în tranșee, pe front