Harta taberelor din PSD înaintea CEx. Ultimele mutări
Tensiune și nervi întinși la maximum în interiorul PSD, în ambele tabere. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că bătălia este una extrem de strânsă și că negocierile se vor purta până în ultima clipă. De altfel, sfera de influență se schimbă constant de la o oră la alta în funcție de discuțiile purtate.
Potrivit surselor HotNews.ro , tabăra Stănescu-Bădălau-Tudose nu a reușit să strângă cele 35 de voturi necesare pentru a forța demisia lui Liviu Dragnea. Conform calculelor și negocierilor desfășurate în cursul zilei de joi, tabăra anti-Dragnea se bazează pe 22 de lideri de organizații. Surse din rândul contestatarilor susțin însă că vor avea voturile necesare pentru debarcarea șefului PSD. De precizat este că la o zi după apariția scrisorii prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea din toate funcțiile deținute tabăra Stănescu-Bădălău-Tudose ar fi câștigat un nou aliat puternic. Sursele citate susțin că că organizația PSD Dolj condusă de Claudiu Manda ar putea întoarce armele împotriva lui Liviu Dragnea și ar putea da un vot împotriva acestuia în ședința CEx.
De altfel, Lia Olguța Vasilescu, care este și ea membru CEx, a transmis miercuri un mesaj public către Paul Stănescu. "Cred că am un mesaj pentru toţi cei trei semnatari. Nu s-a pus problema să fie excluşi din partid. Aşa cum v-am zis, noi avem nevoie de o soluţie echilibrată. Nicidecum de răfuieli politice. Nu mă văd votând împotriva lui Stănescu, e un amic. E unul din liderii partidului. Dacă are nemulţumiri, trebuie discutat în partid”, a declarat Olguţa Vasilescu într-o emisiune la Antena 3.
Totodată, ca modalitate de presiune, adversarii președintelui PSD au anunțat că 50 de parlamentari au semnat scrisoarea anti-Dragnea, toți de la organizații extrem de puternice, și că numărul acestora continuă să crească. Unul dintre semnatarii scrisorii, vicepreședintele Adrian Țuțuianu, a declarat că partidul și-ar putea pierde majoritatea parlamentară și că există riscul ca o serie de parlamentari social-democrați să plece la alte formațiuni.
O lovitură pentru tabăra anti-Dragnea a venit din partea organizațiilor din Ardeal, pe voturile cărora miza, dar care rând pe rând și-au declarat susținerea pentru Dragnea.
De partea cealaltă, susținătorii lui Liviu Dragnea susțin că adversari nu vor reuși să obțină cele 35 de voturi necesare pentru a forța demisia șefului PSD. "Nu vor reuși nici să clatine scaunul așa că nici vorbă să-l dea jos pe Dragnea. Nu au voturile necesare și fac presiuni amenințând că nu trec proiectele PSD. Putem să guvernăm și fără ei, pe modelul cabinetului Tăriceanu . Nu e cazul să plece nimeni din partid", au explicat sursele Hotnews.ro din tabăra lui Dragnea.
Pe parcursul zilei de joi, președintele PSD, Liviu Dragnea, a primit mai mulți lideri PSD în biroul său de la Camera Deputaților. Printre liderii participanții la discuții au fost Marian Oprișan (Vrancea), Ionel Arsene (Neamț), Adrian Gâdea (Teleorman), Laurențiu Nistor (Hunedoara), dar și consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov. De altfel, sursele citate susțin că Liviu Dragnea mizează pe susținerea premierului Viorica Dăncilă, care se va poziționa în ședința CEx alături de acesta și va face apel la unitatea partidului pentru a nu pierde guvernarea.
De precizat este că filialele indecise, care au anunțat că vor vota în CEx așa cum cred de cuviință (Maramureș, Călărași, Covasna, Harghita, Gorj), pot să încline balanța în favoarea uneia dintre tabere. De asemenea, rămâne de văzut cum se vor poziționa ceilalți șapte membri ai CEx, care nu sunt șefi de organizații și care contează doar numeric, fără a avea o influență reală în partid.
Ședința Comitetului Executiv Național este programată vineri la ora 12 30. Negocierile se vor duce până în ultimul moment, raportul de forțe putându-se modifica.
Cum s-au împărțit organizațiile
Contestatarii lui Dragnea
1.Paul Stănescu (Olt)
2.Gabriela Firea (București/Ilfov)
3.Adrian Țuțuianu (Dâmbovița)
4. Marian Neacșu (Ialomița)
5. Ion Mocioalcă (Caraș-Severin)
6. Șerban Valeca (Argeș)
7.Nicolae Bădălău (Giurgiu)
8. Claudiu Manda (Dolj)
9. Aladin Georgescu (Mehedinți)
10. Ion Rotaru (Brăila)
11.Dumitru Buzatu (Vaslui)
12.Marcel Ciolacu (Buzău)
13. Horia Teodorescu (Tulcea)
14. Călin Dobra (Timiș)
15. Horia Nasra (Cluj)
16. Dan Tudorache (sector 1)
17. Rodica Nassar (sector 2)
18. Robert Negoiță (sector 3)
19. Daniel Băluță (sector 4)
20. Horia Nasra (Cluj)
21. Marian Oprișan (Vrancea)
22. Gabi Petre (organizația de tineret-TSD)
Susținătorii lui Dragnea:
1. Radu Moldovan (Bistrița)
2. Maricel Popa (Iași)
3. Ionel Arsene (Neamț)
4. Doina Fedorovici (Botoșani)
5. Dragoș Benea (Bacău)
6. Ioan Stan (Suceava)
7. Constantin Rădulescu (Vâlcea)
8. Marius Dunca (Brașov)
9. Aurelia Fedorca (Satu Mare)
10. Dan Nica (Galați)
11. Bogdan Trif (Sibiu)
12. Ioan Dârzu (Alba)
13. Mihai Fifor (Arad)
14. Adrian Gâdea (Teleorman)
15. Ioan Mang (Bihor)
16. Vasile Gliga (Mureș)
17. Laurențiu Nistor (Hunedoara)
18. Daniel Florea (sector 5 București)
19. Gabriel Mutu (sector 6 București)
20. Rovana Plumb (Organizația de Femei a PSD )
21. Ioan Popa (OSPD)
22. Tiberiu Marc (Sălaj)
23. Felix Stroe (Constanța)
Organizațiile indecise:
1. Gabriel Zetea (Maramureș)
2. Ciprian Pandea (Călărași)
3.Florin Cârciumaru (Gorj)
4. Horia Grama (Covasna)
5. Mircea Dușa (Harghita)
Notă: Ulterior publicării articolului organizația Constanța a anunțat oficial că-l susține pe Liviu Dragnea. Inițial filiala era în tabăra adversă, potrivit surselor din partid. Liderului filialei, Felix Stroe, i s-a promis postul de vicepremier ocupat acum de Paul Stănescu.