Harta care arată incompetența armatei ruse

Harta care arată incompetența armatei ruse

O hartă care arată pozițiile ucrainene din orașul Bahmut și una din urmă cu 8 săptămâni arată incompetența armatei ruse sau incapacitatea sa de a desfășura operațiuni moderne, explică profesorul Phillips P. O'Brien pe pagina sa de Twitter .

Serghei Soigu intr-o vizita la comandantii de pe frontFoto: Sputnik / Profimedia Images

O'Brien, un istoric care predă studii strategice la Universitatea St Andrews din Scoția și autorul mai multor cărți despre războaie din secolul XX, notează că o hartă cu pozițiile actuale ale trupelor ucrainene pare să arate că acestea se retrag încet spre marginea de vest a orașului din regiunea Donețk.

„Este o validare a deciziei lor de a forța rușii să lupte pentru oraș în ultimele luni și un exemplu al slăbiciunilor fundamentale în planurile de război rusești”, subliniază el.

El prezintă apoi o hartă cu pozițiile ucrainene din urmă cu 8 săptămâni, aceasta arătând cum ele formau o „umflătură” în frontul rusesc.

„Primul lucru pe care o forță armată competentă care putea executa operațiuni de arme combinate ar fi fost să lovească puternic prin oraș. Ele s-ar fi concentrat pe izolarea ucrainenilor într-un buzunar. Rușii n-au putut să facă asta, deși i-au avut pe ucraineni într-o poziție vulnerabilă”, explică profesorul.

Operațiunile de arme combinate, marea lacună a armatei ruse

El amintește că, în schimb, rușii „au avansat încet și autodistructiv prin oraș, iar ucrainenii încă sunt acolo, capabili să se retragă în ordine și să nu fie izolați”.

O'Brien mai notează că toți oficialii ucraineni cu care a discutat în ultimele luni, indiferent că au fost membri ai administrației civile sau comandanți militari, erau de neclintit în convingerea lor că lupta pentru Bahmut este în interesul și avantajul Ucrainei.

„Iar ei au avut dreptate”, subliniază profesorul O'Brien.

De altfel, chiar generalul Oleksandr Sîrski, comandantul grupului estic al armatei ucrainene, afirma într-un interviu acordat în urmă cu două zile că păstrarea orașului este crucială pentru frontul ucrainean din estul țării în ansamblul său, contrazicând astfel opiniile exprimate de numeroși analiști occidentali care au afirmat în ultimele luni că orașul Bahmut nu are vreo importanță militară deosebită.

Faptul că armata rusă nu folosește operațiuni de arme combinate, care presupun folosirea coordonată a infanteriei, unităților blindate și mecanizate, artileriei și aviației în acțiuni ofensive, a fost remarcată și într-o analiză publicată la sfârșitul lunii martie de Insider.

Doctrina armelor combinate a fost adoptată de Uniunea Sovietică încă din a doua parte a celui de-al Doilea Război Mondial, când a trecut la ofensivă împotriva forțelor germane. Ofensivele cu arme combinate sunt considerate un imperativ în ziua de azi.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”