Harghita: Protest la Miercurea Ciuc împotriva defrișărilor masive de pădure
Aproximativ 50 de persoane, care au răspuns unui apel lansat pe rețelele de socializare, au participat sâmbătă, la Miercurea Ciuc, la un protest împotriva defrișărilor masive de pădure și împotriva investiției firmei austriece Schweighofer Holzindustrie, care a construit o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci, în județul Covasna. Protestatarii, în special tineri, au purtat pancarte pe care se putea citi, în română, maghiară, engleză sau germană: "Afară, afară, cu mafia din țară", "Transsylvania sau Transsharia?", "Nu ne furați pădurile, nu ne furați viitorul" sau "Nu ne furați aurul verde".
Printre protestatari s-a aflat și fostul ministru al Mediului Korodi Attila, care a apreciat că este vorba de un moment în care deciziile publice pot fi luate cu mai multă responsabilitate dacă au un suport mare din partea opiniei publice.
El și-a exprimat bucuria că cetățeni din toată țara au înțeles că "fenomenul Schweighofer este unul nociv pentru economie și dezvoltarea locală" și a susținut că deschiderea fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci va duce la dispariția ultimelor capacități de producție din Harghita.
"Vor dispărea și ultimele capacități de producție, vor rămâne foarte puțini. Pentru că și acum cei care fac case de lemn sau mobilier pentru export nu mai iau materie primă. Deja vorbim de mii de locuri de muncă dispărute, vor să închidă și ultimele sute locuri de muncă. (...) Ideea este ca deciziile la nivel de reglementare să fie drastice, ca monopolul să aibă o limită maximă. Pentru că această companie a ajuns, cumva, la nivelul moral, dar și la capacitatea financiară maximă de suportabilitate a societății", a conchis Korodi Attila.
La rândul său, Agnes Benedek, actriță din Sfântu Gheorghe, a afirmat că identitatea locuitorilor din zonă are o strânsă legătură cu pădurile și în ultima vreme acestea au început să dispară, în vreme ce jurnalistul Mihaly Laszlo și-a exprimat speranța că parlamentarii vor vota un nou Cod silvic în care să nu mai existe "portițe pe care să le folosească cei care au interes în acest sens".
La finalul protestului, oamenii au format cu corpurile lor conturul unui brad, cu tot cu rădăcini. AGERPRES