Harghita: Procesul preşedintelui CJ, Borboly Csaba, se reia după ce s-a schimbat completul de judecată

Harghita: Procesul preşedintelui CJ, Borboly Csaba, se reia după ce s-a schimbat completul de judecată

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu, se reia după ce s-a schimbat judecătorul cauzei şi, potrivit jurisprudenţei, magistratul care a preluat dosarul trebuie să administreze probatoriul.

Judecătorul Gabriela Nicoleta Chihaia l-a înlocuit la preşedinţia completului de judecată pe Vlad-Mihai Neagoe, care s-a transferat la o instanţă din Braşov, iar potrivit unei decizii CEDO, trebuie să reînceapă cercetarea judecătorească.

Avocatul Sergiu Bogdan, care îl apără pe preşedintele CJ Harghita, a explicat că şi avocaţii erau pregătiţi să susţină acelaşi lucru, întrucât există jurisprudenţă extinsă în acest sens.

"Există o decizie contra României, 'Curtean contra României', în care CEDO a condamnat România pentru faptul că în cursul judecăţii, un judecător s-a schimbat. Motiv pentru care a spus că cine dă o soluţie, ar trebui, firesc, în mod nemijlocit să administreze probatoriul relevant, ori probatoriul relevant înseamnă declaraţii de inculpaţi, martorii din rechizitoriu şi aşa mai departe. Ceea ce doamna judecător a invocat din oficiu, oricum eram pregătiţi să susţinem, există jurisprudenţă destul de extinsă în acest sens şi la Curtea de Apel Mureş şi la Înalta Curte, chiar împotriva voinţei inculpaţilor", a explicat presei avocatul Sergiu Bogdan.

La termenul de luni, judecătoarea cauzei le-a pus în vedere apărătorilor să nu reprezinte doi sau mai mulţi inculpaţi, inclusiv în substituire, pentru a nu exista situaţia în care doi inculpaţi cu interese contrare să fie apăraţi de acelaşi avocat.

Despre acest lucru, avocatul Sergiu Bogdan, care îi reprezintă pe Borboly Csaba şi pe inculpatul Palffy Domokos, a spus că acuzaţiile faţă de cei doi sunt diferite şi nu există interese contrare.

"Există o interdicţie, dacă există interese contrare. Practic, este situaţia în care inculpaţii au interese contrare. Noi nu suntem în această situaţie. Acuzaţiile faţă de domnul Palffy şi domnul Borboly sunt acuzaţii care sunt eterogene, fiecare este acuzat de alte fapte, nu are legătură una cu cealaltă. (...) Interesele contrare rezultă din acuzaţii, este o discuţie pe care o vom purta, probabil, la termenul următor şi o să explicăm în acest sens. Ca strategie, în general nu angajăm cauze în astfel de situaţii, deci noi nu am fi angajat cauza dacă eram în astfel de situaţie, practic sunt persoane care nu au interese contrare, pentru că sunt acuzaţii diferite", a punctat Sergiu Bogdan.

Judecătorul le-a mai spus avocaţilor să formuleze până la termenul viitor excepţiile şi cererile pe care le-ar fi ridicat în camera preliminară.

La termenul viitor urmează să fie audiat din nou preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, singurul dintre inculpaţi care şi-a exprimat dorinţa de a da o declaraţie la începutul cercetării judecătoreşti, ceilalţi anunţând judecătorul că o vor face spre finalul procesului.

De asemenea, doi martori care trebuiau să fie audiaţi luni au fost anunţaţi că acest lucru se va întâmpla altă dată, întrucât procesul se reia.

Procesul a fost amânat pentru data de 26 martie.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici.

Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă. AGERPRES / (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!