Harghita: Decizie a judecătorului în 6 iunie cu privire la excluderea interceptărilor din dosarul preşedintelui CJ, Borboly Csaba
O decizie privind excluderea interceptărilor din dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de abuz în serviciu, va fi luată de judecătorul cauzei în data de 6 iunie, s-a stabilit la termenul de joi al procesului, care a avut loc la Tribunalul Harghita.
Apărătorii lui Borboly Csaba, dar şi ai altor inculpaţi, au cerut excluderea tuturor interceptărilor din dosar, pe motiv că au fost obţinute în urma aplicării unui mandat de siguranţă naţională şi au fost folosite, ulterior, ca probe într-un dosar penal.
Avocaţii apărării au invocat mai multe decizii ale Curţii Constituţionale şi au arătat că obţinerea de probe pentru procese penale nu intră în atribuţiile Serviciului Român de Informaţii, iar procesul poate continua şi fără respectivele interceptări.
"Noi am cerut, în esenţă, să se aplice decizia 51, 91 (nr: ale CCR) şi celelalte toate aplicabile din perspectiva nulităţii absolute a unui astfel de proceduri probatoriu, constând în folosirea de mandate de siguranţă naţională pentru a obţine înregistrări, care după aceea, acelea, să fie transformate în probe. (...) Am cerut excluderea tuturor înregistrările, pentru că, în esenţă, cât timp temeiul lor, respectiv mandatul de siguranţă naţională este necunoscut şi nu poate fi cunoscut de către apărare, nu aş putea să fac eu o selecţie. Principal, ele sunt lovite de nulitate absolută. (...) În esenţă, asta nu înseamnă că procesul se va termina, sunt înscrisuri la dosar, sunt procese verbale de recepţie, declaraţii de martor, declaraţii de inculpaţi, care evident că pot fi folosite şi se poate desfăşura un proces obişnuit. Procedeele probatorii constând în măsuri de supraveghere peste tot în lume au un caracter de excepţie. Excepţie că este intruziv şi excepţie cine le pune în executare, la noi cele două excepţii au devenit reguli. Acum, nu cerem altceva decât să se aplice o justiţie obişnuită" a declarat presei avocatul Sergiu Bogdan, unul dintre apărătorii lui Borboly Csaba.
Acesta a punctat faptul că Justiţia nu e făcută pe ideea "scopul scuză mijloacele" şi că respectarea Constituţiei este un lucru normal.
"În esenţă, am constatat că în dezbaterea publică există această poveste cum că aplicarea deciziilor CCR produce efecte pentru sistemul judiciar (..). Eu cred că respectarea Constituţiei este un lucru firesc şi normal şi atunci când ai trişat într-un fel sau altul, şi asta a fost o formă de a trişa, din moment ce a fost recunoscută de Curtea Constituţională, este bine să-ţi asumi aceste consecinţe şi să desfăşori activitate judiciară corectă şi procedural. Este incorect să-i ceri unui om, să-l acuzi că a încălcat legea, când tu, ca stat, ca instituţie, trişezi, e foarte simplu", a mai spus avocatul Sergiu Bogdan.
Magistratul care judecă dosarul lui Borboly Csaba a rămas în pronunţare în legătură cu această cerere, urmând ca decizia să fie făcută publică în data de 6 iunie.
La termenul de joi al procesului, avocaţii au mai solicitat audierea interpretului oficial, care a semnat procesele verbale de transcriere a acestor interceptări şi declasificarea corespondenţei dintre DNA şi SRI pe subiectul acestui dosar, ambele cereri fiind respinse de judecător.
Un nou termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 13 iunie, atunci când preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, urmează să fie audiat.
Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.
Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată).
Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă. AGERPRES / (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: portal.just.ro