Harghita: Cinci asistente medicale şi două registratoare de la secţia de cardiologie a SJU, testate pozitiv la COVID-19
Cinci asistente medicale şi două registratoare de la secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au avut rezultate pozitive la testul pentru COVID-19, în prezent fiind testaţi toţi pacienţii şi personalul secţiei şi fiind efectuată ancheta epidemiologică, pentru a se stabili sursa infecţiei.
"În cursul zilei de ieri (marţi - n.r.), şapte cadre medicale din cadrul secţiei de cardiologie au ieşit pozitive la testele COVID, la testul PCR, motiv pentru care începând din dimineaţa zilei de astăzi (miercuri - n.r.), personalul secţiei de cardiologie şi pacienţii au fost testaţi cu teste rapide, tocmai pentru a avea o capacitate de răspuns rapid, în cazul în care ar fi apărut infecţii active. În continuare, în momentul de faţă se testează personalul cât şi pacienţii internaţi pe secţia de cardiologie, prin testare PCR, rezultatele le vom avea în cursul serii. Persoanele care au ieşit pozitive au fost internate la secţia infecţioase, în momentul de faţă, pentru analize, recoltare teste biologice, radiografii şi tot ce mai este necesar, inclusiv consult din partea medicilor infecţionişti. În cazul în care aceştia primesc OK-ul, să spun aşa, din punct de vedere al simptomatologiei şi al statusului lor, se vor transfera către unitatea de izolare şi tratament, care este pentru cazurile asimptomatice şi formelor uşoare", a declarat într-o conferinţă de presă online, medicul epidemiolog al SJU, Sergiu Sîngeorzan.
Potrivit sursei citate, persoanele pozitive au forme uşoare sau sunt asimtomatice, în prezent fiind derulată ancheta epidemilogică pentru a se stabili de unde s-au infectat.
"Personalul este alcătuit din asistente şi două registratoare. Ele, momentan, au forme uşoare, fără simptomatologie severă, chiar asimptomatice. Ancheta epidemiologică, pentru a vedea care a fost punctul în care s-au contaminat, este în desfăşurare. Tot personalul care intră în secţia cardiologie şi nu doar pe secţia cardiologie, în marea majoritate a secţiilor, mai ales care îngrijesc pacienţi cu patologie cronică, sunt testaţi la intrarea în spital prin PCR, astfel încât, în momentul de faţă, ca şi anchetă preliminară aş putea spune că avem suspiciunea că acest coronavirus a fost adus din exterior. (...) Nu avem motive să credem că vreun pacient sau vreo persoană era pozitivă, internată în spital. Din păcate, ceea ce face personalul medical în afara orelor de muncă nu avem cum să controlăm. Urmează să vedem mai departe statusul pacienţilor şi al personalului, ca urmare a testării PCR, iar în urma acestuia vom putea spune dacă am avut vreun pacient sau personal care a scăpat de triajul epidemiologic care se face la nivelul spitalului", a punctat doctorul Sîngeorzan.
Acesta a mai spus că, în situaţia în care virusul a fost adus din exterior de una dintre angajate, este posibil ca celelalte să se fi infectat în camerele de odihnă, acolo unde există momente de relaxare.
"Aşa cum s-a întâmplat în marea majoritate a spitalelor din România, în momentele de relaxare, când suntem în camerele de odihnă, unde mai bem o cafea, unde mai lăsăm garda jos, acolo probabil s-a întâmplat această contaminare, aş putea spune. Bineînţeles că persoanele lucrează de ani de zile împreună, se cunosc şi în afara spitalului. Ancheta este în desfăşurare şi vom vedea cum s-au contaminat, una de la cealaltă sau sunt mai multe surse, urmează să vedem", a mai spus medicul epidemiolog.
Acesta a ţinut să adauge că pacienţii au intrat cu asistentele pozitive, dar tot personalul poartă echipament de protecţie corespunzător.
Potrivit sursei citate, au fost testaţi tot pacienţii, atât de la cardiologie, cât şi de la celelalte secţii "care sunt în fluxul normal al testărilor", dar şi întregul personal al secţiei, respectiv şapte medici, 24 de asistenţi medicali, 14 infirmiere, două îngrijitoare şi două registratoare.
Şeful secţiei de cardiologie, doctorul Balogh Csaba-István, a precizat că se întrerup consultaţiile în ambulatoriu până când se va şti numărul total al angajaţilor pozitivi, dar urgenţele cardiologice sunt rezolvate la Unitatea de Primiri Urgenţe.
"Abia am început să vedem în ambulatoriu pacienţii cronici, din păcate pentru câteva zile trebuie să întrerupem această activitate, până se clarifică câţi dintre angajaţii secţiei sunt pozitivi sau negativi, pentru că cei care au fost testaţi au avut o simptomatologie minoră, ceilalţi, momentan, toată secţia sunt asimptomatici. Sperăm ca să nu fi luat mai mulţi această infecţie. (...) Testele rapide sunt negative dar ştim că testele acceptate sunt cele PCR, care sunt în curs. Când vom avea aceste rezultate, putem să reorganizăm totul, dacă trebuie. Dacă rezultatele PCR de astăzi vor fi negative, atunci putem să continuăm activitatea, dacă mai găsim foarte mulţi colegi infectaţi, probabil că va trebui să suspendăm o parte din activitatea noastră. Urgenţele cardiologice se rezolvă în continuare prin UPU", a arătat doctorul Balogh.
Managerul SJU Miercurea Ciuc, doctorul Konrád Judit, a precizat că s-au făcut şi se fac anchete epidemiologie riguroase pentru ca virusul să nu intre în spital şi le-a transmis locuitorilor judeţului să se adreseze cu încredere unităţii medicale pentru serviciile de care au nevoie.
"Eu aş putea să spun locuitorilor judeţului că şi de acum încolo pot să se adreseze spitalului nostru, pentru că în spital pot fi în siguranţă. Noi ne străduim să acordăm serviciile corespunzătoare, toate serviciile de care au nevoie, şi personalul nostru poartă echipament de protecţie, se asigură să nu se contamineze între ei. Această situaţie s-ar fi putut întâmpla oriunde, noi ne străduim ca această infecţie să nu se transmit şi la alte secţii ale spitalului", a spus doctorul Konrád.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a mulţumit personalului medical şi auxiliar şi i-a îndemnat pe angajaţii spitalului să lucreze în acelaşi ritm ca şi până acum, să îşi ia toate măsurile de precauţie şi i-a asigurat de toată susţinerea instituţiei pe care o conduce.
"Din partea Consiliului Judeţean Harghita vom susţine şi susţinem toate demersurile pentru ca spitalul judeţean să aibă activitate în continuare şi căutăm soluţii şi suntem lângă conducerea spitalului, ca activitatea să nu se oprească în niciun fel", a spus Borboly.
Medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan a mai arătat că la secţiile de pneomologie şi infecţioase ale SJU Miercurea Ciuc sunt internaţi 76 de pacienţi, confirmaţi cu COVID-19 sau suspecţi, iar în prezent mai sunt disponibile doar două paturi.
"În cazul în care ne vom depăşi capacitatea de cazare a cazurilor confirmate, atunci o să apelăm la colegii noştri din celelalte spitale, cum facem şi în momentul de faţă. Adică la cei de la Odorheiu Secuiesc, iar în cazul în care capacitatea de primire a cazurilor pozitive este depăşită la nivel de Harghita, atunci vom apela şi la vecinii noştri", a conchis doctorul Sîngeorzan.
Datele puse la dispoziţie de Instituţia Prefectului Harghita arată că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 12 cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, numărul total al cazurilor ajungând la 232. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)