Haos în Marea Britanie: clădiri asediate de extremiști în cele mai violente proteste din ultimii 10 ani. Premierul anunță măsuri dure

Haos în Marea Britanie: clădiri asediate de extremiști în cele mai violente proteste din ultimii 10 ani. Premierul anunță măsuri dure

Orașe întregi din Marea Britanie sunt teatrul unor violențe extreme cauzate de manifestanți islamofobi și de extrema dreaptă. Poliţia a ripostat după ce două hoteluri de migranți au fost atacate în ultimele seri, iar autoritățile amenință cu măsuri dure.

Simpatizanții unor mișcări extremiste au incendiat mașini și au atacat clădiri. FOTO: Express.co.uk

Simpatizanții unor mișcări extremiste au incendiat mașini și au atacat clădiri. FOTO: Express.co.uk

Zeci de mii de britanici, mulți dintre ei membri sau simpatizanți au unor mișcări extremiste, au luat parte la cele mai violente proteste, după ce trei fetițe de 6, 7 și 9 ani au fost ucise, la începutul săptămânii trecute, de un migrant. Incidentul a avut loc pe 29 iulie, la Southport, în nord-vestul Angliei.

The Guardian a scris că ucigașul înarmat cu un cuțit a înjunghiat mai mulți copii la un atelier dedicat celor mici. Mamele care au venit să își ia copiii la sfârșitul atelierului au dat peste un tablou rupt parcă dintr-un „film de groază”. Copiii răniți au fost transportați în afara clădirii de serviciile de urgență. Un număr estimat de 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani participau la atelier.

Criminalul, un bărbat cu origini în Rwanda

AFP scrie că după atac numeroase zvonuri privind naţionalitatea agresorului, momentul sosirii sale în Marea Britanie sau religia sa au apărut pe reţelele de socializare, iar potrivit BBC, familia suspectului este originară din Rwanda.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 17 ani din Banks, Lancashire, au anunțat au anunțat autoritățile britanice. Acum, adolescentul este acuzat de comiterea a trei crime şi 10 tentative de omor, mai informează AFP, care citează Serviciul de urmărire penală al Coroanei. Suspectul a fost adus joi în faţa instanţei din Liverpool.

Informațiile despre identitatea africană a bărbatului au provocat reacția dură a extremiștilor, care generalizează și îi prezintă pe toți migranții ca pe niște criminali.

Extremiștii au adoptat sloganul „Destul e destul”

Încă din seara zilei de 30 iulie au izbucnit primele manifestații violente, la Southport, iar protestatarii, mulți dintre ei adepți ai mișcărilor de extremă dreapta britanice, i-au atacat pe polițiști.

Ciocniri atribuite de poliţie unor manifestanţi de extremă dreapta au avut loc în zilele următoare la Liverpool și Londra, iar treptat s-au extins și în alte orașe din Regat. Sub sloganul „Destul e destul”, manifestanții îi acuză acum pe străini de toate problemele cu care se confruntă țara și susțin că migranții islamiști sunt o povară pentru societate și că ar trebui alungați.

Clădiri asediate și incendiate

Situația a degenerat, astfel că numai în ultimele două zile polițiștii au operat peste 150 de arestări. Totul a culiminat cu atacurile de sâmbătă și duminică de la Tamworth, localitate situată lângă Birmingham, dar și de la Rotherham. În ambele cazuri, protestatarii au atacat hoteluri în care sunt găzduiți migranți , iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină în forță.

Presa britanică informează că cel puţin 10 ofiţeri de poliţie au fost răniţi. În schimb, niciun angajat sau oaspete al hotelurilor atacate nu a fost rănit, chiar dacă unii dintre protestatari au reușit să pătrundă în clădiri, au spart geamuri și au provocat incendii. Mai multe mașini au fost incendiate, dar au existat și tentative de a incendia hotelurile amintite.

Haos în Marea Britanie

Între timp, protestele au luat amploare și s-au extins și în alte orașe, astfel că mii de oameni au ieșit în stradă la Leeds, Sunderland şi Southport, ba chiar și la Belfast, în Irlanda de Nord.

Astfel, amploarea protestelor a prins într-o primă fază nepregătită poliția britanică. De altfel, presa din această țară scrie că în pofida tenisiunilor care s-au manifestat an de an, astfel de proteste nu au mai avut loc din 2011, după moartea unui tânăr, Mark Duggan, ucis de poliţie în nordul Londrei.

Ajunși la putere în urmă scurt timp, după ce au câștigat alegerile, laburiștii se confruntă cu o situație complicată.

Premierul Keir Starmer a promis că atacatorii anti-migranţi şi islamofobi îşi vor regreta acţiunile, iar în cursul zilei de luni, 5 august, este programată o reuniune de urgență a Guvernului de la Londra.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin

2 VIDEO Profesorul Borțun confirmă scăderea lui Geoană în sondaje și vorbește de un alt lucru grav

3 VIDEO Carnagiu în China...

4 Cea mai nouă teorie a conspirației după alegerea lui Donald Trump

5 „Minte cum respiră” / Birchall îi dă peste nas „prostănacului”, după ce Geoană a acuzat-o că a filmat clipul în care fostul lider PSD apare primind bani…