Hăncescu (FSLI): S-a declanșat un referendum pentru grevă generală începând cu 12 iunie

Hăncescu (FSLI): S-a declanșat un referendum pentru grevă generală începând cu 12 iunie

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a declanșat un referendum prin care va consulta membrii în vederea organizării unei greve generale începând cu 12 iunie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele FSLI, Simion Hăncescu.

"Așa cum au hotărât colegii, în numele membrilor de sindicat, care sunt nemulțumiți de actuala grilă (de salarizare, n.r.), s-a declanșat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie. Acum suveran este poporul, deci nu liderii pot decide. Dacă membrii de sindicat nu sunt mulțumiți de această lege a salarizării și vor să protesteze, au posibilitatea. O grevă generală nu se poate face de către liderii de sindicat, se face numai cu acordul oamenilor", a spus Hăncescu.

FSLI a pichetat miercuri Palatul Parlamentului pentru aproximativ două ore, sindicaliștii din învățământ fiind nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare.

Aceștia au avut pancarte pe care scria "Ați găsit bani pentru voi, găsiți bani și pentru noi", "Instanța a hotărât să plătiți dobânda. Când?", "Personalul didactic auxiliar își cere dreptul la un program normal și remunerație corespunzătoare funcției", "Ați distrus învățătura, tineretul și cultura, iar acum vă fofilați și salarii mici ne dați".

Marți, peste 2.000 de angajați din administrația publică locală au protestat în Parcul Izvor față de proiectul Legii salarizării unitare, jumătate dintre aceștia fiind din partea ProLex.

Sindicatele au anunțat că vor continua protestele și după minivacanța de Rusalii, respectiv în 6 și 7 iunie 2017.

La jumătatea acestei luni, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, arăta că legea salarizării unitare va aduce o creștere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi și bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajații cu salariile mari, de 14.000 de lei.

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, săptămâna trecută, în ședința de plen a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Muncii a declarat, în plen, că legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncționalităților din sistem, prin aplicarea principiului "la muncă egală, salarii egale".

Potrivit acesteia, săptămâna viitoare ar putea fi dat votul final pe proiectul legii salarizării, care se află în prezent la Camera Deputaților.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”