Halep, ținută la ușa TAS: Comparația care arată lipsa crasă de respect pentru cariera Simonei
Motivarea suspendării Simonei Halep (32 de ani), de 126 de pagini, a dovedit, cu probe solide, că românca a fost pedepsită pe bună dreptate.
Simona Halep a jucat ultimul meci pe data de 29 august 2022. FOTO: Arhiva Adevărul
Dacă „Simo“ a greșit de capul ei sau a fost împinsă să greșească, de Mouratoglou și oamenii antrenorului francez, asta e o altă chestiune pe care o vom afla, probabil, în timp. Așadar, dacă a picat varianta potrivit căreia Halep ar fi fost scoasă din tenis fără motiv, în schimb, rămâne această impresie deranjantă că, una peste alta, Simona n-a beneficiat de respectul cuvenit pentru trecutul ei în tenis. Contestatarii acestei idei vor spune că românca nici n-ar fi avul dreptul la un tratament preferențial. Și ar avea dreptate, dacă am trăi într-o lume perfectă. Cum însă nu există așa ceva, și Halep ar fi putut beneficia de o judecată în regim de urgență. Așa cum s-a întâmplat, de pildă, cu rusoaica Maria Șarapova.
Suspendată, la rândul ei, pentru dopaj, Șarapova a parcurs toate etapele dosarului, de la audieri, primul verdict, judecarea apelului și reducerea pedepsei inițiale, de la 24 de luni la 15 luni, în doar 211 zile. În mai puțin de 7 luni, adică!
La Halep, doar timpul de așteptare pentru primul verdict, suspendarea de 4 ani dictată de Sport Resolutions, a fost de 10 luni și jumătate! Iar acum, când s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), constănțeanca de 32 de ani e ținută la ușă. Metaforic vorbind, pentru că, deocamdată, audierile cazului ei nu figurează pe lista programărilor până pe data de 21 martie 2024! Contactați de „Fanatik“, oamenii din departamentul de comunicare de la TAS au lăsat, totuși, o rază de speranță, indicând că e posibil ca lucrurile să se miște un pic mai repede.
„Datele audierilor sunt stabilite în funcție de disponibilitatea arbitrilor și a părților la procedură. De asemenea, e posibil ca mai multe audieri să aibă loc în aceeași zi. Din aceste motive, e posibil (cu condiția ca schimbul de observații scrise să fi fost finalizat mai întâi) ca audierea să aibă loc înainte de 26 ianuarie 2024“, a transmis TAS pentru „Fanatik“.
Chiar și așa însă, dacă Halep va fi audiată la Lausanne în ianuarie 2024, înseamnă că timpul de așteptare în cazul ei a fost de 4 luni. Asta în condițiile în care suspendarea de la Sport Resolutions a fost comunicată, în mod oficial, pe data de 12 septembrie.
Încă o dată, dacă facem comparația cu cazul Șarapova, vedem că Maria și-a aflat prima sentință pe data de 8 iunie 2016, apoi a fost audiată de TAS pe 7 și 8 septembrie 2016, pentru ca, ulterior, să primească decizia finală pe 4 octombrie 2016. Altfel spus, totul s-a derulat pe repede înainte în cazul rusoaicei. Ceea ce nu se poate spune despre dosarul Simonei.
Halep, tratată ca o jucătoare oarecare
De fapt, cazul Halep și lentoarea cu care se mișcă lucrurile amintesc, mai degrabă, de povestea în care a fost implicată, tot pentru dopaj, americanca Varvara Lepchenko. Adică, o jucătoare oarecare care n-a depășit locul 19 WTA.
Lepchenko a picat un test antidoping pe 12 iulie 2021 și a fost oprită să mai joace pe 22 august 2021. „Plimbată“ prin tribunale, Varvara a fost suspendată 4 ani, dar a atacat decizia la TAS. Și, după 11 luni de așteptare, a primit reducerea suspendării, de la 4 ani la 21 de luni. Cu precizarea că Lepchenko a dovedit că a fost victima contaminării – a luat niște pastile pe cutia cărora nu era specificat faptul că au modafinil, o substanță interzisă – pe când Halep n-a reușit acest lucru cu suplimentul cu colagen care ar fi avut urme de Roxadustat. În plus, la Simona exista și problema „pașaportului biologic“, o chestiune și mai gravă care indică „dopajul sanguin“.
Sursa: adevarul.ro