Halep, perspective sumbre la TAS: Avocatul Cristian Cernodolea explică de ce șansele Simonei sunt infime VIDEO
România a sperat, timp de un an, că Simona Halep (32 de ani) va reuși să-și dovedească nevinovăția, prezentând dovezi solide, cu o apărare construită pe contaminarea unui supliment cu colagen, la Tribunalul Sport Resolutions de la Londra.
Simona Halep
Din păcate, când a venit motivarea suspendării româncei pentru 4 ani, de 126 de pagini – întreg dosarul Simonei are chiar 8.000 de pagini! – fosta ocupantă a locului 1 mondial a fost, pur și simplu, „îngropată“. Pentru că motivarea publicată de Sport Resolutions duce spre o concluzie dureroasă: Simona Halep s-a dopat. Nu doar că varianta contaminării suplimentului alimentar cu Roxadustat „scârțâie“, fiind de altfel respinsă de tribunalul londonez, dar al doilea capăt de acuzare formulat de ITIA (n.r. - Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului), cu pașaportul biologic, indică „dopaj sanguin“. În aceste condiții, Halep chiar a scăpat ieftin, cu o suspendare de „doar“ 4 ani.
Desigur, din punct de vedere procedural, Halep e nevinovată, inclusiv la ora actuală. Pentru că, deocamdată, n-a epuizat toate căile de atac. Urmează judecarea apelului depus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Dacă la TAS, „Simo“ și avocații ei vor depune alte probe, care au lipsit până acum din dosar, românca poate spera într-o răsturnare de situație. Vorbim însă, mai degrabă, de un scenariu menit să mențină vie speranța pentru cei care refuză să creadă că Halep, cu o imagine impecabilă până la acest scandal, putea fi dopată. Pentru că, realist vorbind, apare o întrebare: dacă existau dovezi care să demonstreze nevinovăția Simonei, atunci de ce ele n-au fost aduse la prima instanță, la Sport Resolutions?
Prezent la emisiunea Playsport Live, difuzată vineri și luni de la ora 19.00 cu Ioana Cosma, avocatul Cristian Cernodolea a comentat cazul Halep. Înainte de a vedea însă părerea sa, e nevoie să analizăm contextul, să ne dăm seama că declarațiile lui Cernodolea au, totuși, o altă „greutate“, comparativ cu părerile exprimate pe subiectul Halep, din partea unor oameni care vorbesc de pe margine.
Îl reprezintă pe Dragoş Nicolae Mădăraş
Avocatul Cristian Cernodolea, înregistrat la baroul din Anglia și Țara Galilor, e implicat chiar acum într-un alt dosar din lumea tenisului. El îl reprezintă pe Dragoş Nicolae Mădăraş, jucător suedez de origine română, suspendat de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Adică, același for care a cerut și suspendarea Simonei Halep și a și obținut-o, ulterior, la Sport Resolutions. Ca și în cazul lui „Simo“, verdictul în cazul lui Mădăraș va fi dat de tribunalul londonez. Cele două spețe diferă însă: Halep a avut un dosar de dopaj, pe când Mădăraș e acuzat că ar fi încălcat Programul Anticorupţie din Tenis (TACP). La fel ca Simona, suedezul de 26 de ani, aflat pe locul 220 ATP, respinge acuzațiile. Chiar și așa, n-are voie să mai joace până la soluționarea cazului, primind o suspendare provizorie, începând cu data de 17 august 2023.
„Un alibi românesc“
Revenind la avocatul Cernodolea, acesta a fost întrebat, în cadrul Playsport Live, despre o teorie care circulă, de când s-a decis suspendarea Simonei Halep. Și anume, faptul că ea ar fi fost victima unor jocuri de culise și ar fi primit o sancțiune extrem de dură pentru că provine din România, o țară fără influență în tenisul mondial.
„Nu cred, sub absolut nicio formă, că vreun tribunal are ceva cu românii. Asta e un alibi pe care noi, ca popor sau ca sportivi, ne place să-l folosim. Iar Sport Resolutions e un tribunal arbitral, care are o reputație foarte bună în acest domeniu“, a explicat Cristian Cernodolea.
Mai departe, acesta s-a referit la Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului, acuzată, de asemenea, că și-ar fi făcut un scop din a distruge cariera Simonei Halep.
„În fața ITIA (n.r. - Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului), eu am experiență directă de a reprezenta sportivi. E un jucător româno-suedez (n.r. – Dragoș Nicolae Mădăraș) pe care îl reprezint chiar acum într-un proces cu ITIA. Consider că ITIA are lacune procedurale. Adică, modul în care pregătesc cazurile nu mi s-a părut foarte detaliat. Dar când vorbim despre cazuri de doping, vorbim de foarte multe elemente științifice care alcătuiesc un caz. De aceea, avem și un dosar de 8.000 de pagini la Simona Halep. Pentru că există foarte multe elemente științifice care, din păcate, nu pot fi contestate. Atunci când vorbim despre un aspect juridic, putem avea argumente pe o parte și pe cealaltă. În schimb, când vorbim de rezultate științifice e dificil să poți să le combați. Și, dacă ar fi existat elemente care să conducă la un verdict de nevinovăție a Simonei Halep, nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente“, a continuat avocatul român.
Având în vedere că argumentele științifice sunt împotriva Simonei, Cristian Cernodolea e sceptic în privința deciziei care va veni de la TAS: „Acum, urmează să vedem decizia Tribunalului Sportiv de la Lausanne, care va fi și decizia finală, iar până atunci nu cred că o putem considera sută la sută în culpă pe Simona. Dar șansele ca verdictul de la TAS să fie unul favorabil Simonei, din punctul meu de vedere, sunt infime“.
VEZI EXPLICAȚIILE OFERITE DE CRISTIAN CERNODOLEA
George Cosac, speranțe bazate pe nimic
Dacă un avocat, care știe cum lucrează organizațiile internaționale care guvernează tenisul, e pesimist în privința șanselor Simonei Halep la TAS, în schimb, George Cosac, președintele Federației Române de Tenis (FRT), crede cu totul altceva. Din păcate, optimismul său, în dialog cu Orange Sport, nu prea se bazează pe nimic. Mai degrabă, e o formă de încurajare pentru „Simo“. „Crezul meu e că sentinţa va fi mult diminuată. Eu am stat de vorbă cu ea, când au început problemele. Ea mi-a spus cu mâna pe inimă că n-a făcut nimic împotriva legii. Din câte ştiu, probele de sânge tot timpul au ieşit perfecte. Până n-avem hotărârea defintivă şi de la TAS, mai bine să nu ne pronuţăm. Dar am încredere în caracterul Simonei“, a spus Cosac, zilele trecute.
Sursa: adevarul.ro