Halep, o „trișoare“? Răspunsul detașat de factorul emoțional lămurește dezbaterea momentului

Halep, o „trișoare“? Răspunsul detașat de factorul emoțional lămurește dezbaterea momentului

Simona Halep (32 de ani) s-a întors pe teren după 568 de zile și, chiar dacă lumea tenisului a fost entuziasmată în mare măsură de această revenire, la fel ca în orice poveste controversată există și părți întunecate.

Simona Halep, suspendată 9 luni într-un caz de dopaj

Simona Halep, suspendată 9 luni într-un caz de dopaj

Iar aici, apare atacul lansat de daneza Caroline Wozniacki (33 de ani, 129 WTA). Prezentă și ea la Miami Open, dar victorioasă după prima partidă spre deosebire de Halep – a trecut de franțuzoaica Clara Burel (45 WTA), scor 6-1, 6-4 – Wozniacki și-a făcut mulți dușmani în România, când a fost întrebată despre prezența lui Halep pe tablou grație unui wildcard acordat de organizatori.

Știți că am fost mereu foarte vehementă în privința dopajului. Îmi place de Simona Halep. Dar mereu mi-am dorit un sport curat și corect pentru toată lumea. În continuare, îmi doresc asta. Nu mă refer la Simona acum. Dar, dacă cineva trișează intenționat, dacă cineva a avut un test pozitiv, părerea mea e că acel om nu trebuie să mai primească wildcard-uri după o astfel de poveste. Dacă vrei să te întorci și consideri că totul a fost o greșeală, înțeleg acest lucru. Dar trebuie să-ți începi drumul de la zero“, a fost declarația dată de Wozniacki, potrivit Reuters.

Deși a încercat să fie subtilă, atacul danezei la Halep a fost mai mult decât evident. Și a declanșat o replică a Simonei, chestionată pe această temă, după înfrângerea cu Paula Badosa (Spania, 26 de ani, 80 WTA): „N-am făcut nimic greșit. N-am trișat. N-am fost dopată. Așadar, ar fi bine să citim decizia TAS, iar acolo scrie că, în cazul meu, a fost vorba de un supliment contaminat. N-a fost dopaj. N-am avut nicio legătură cu dopingul. Nu m-am dopat, de aceea, nu sunt o trișoare. Le mulțumesc organizatorilor că mi-au acordat acest wildcard și mi-au oferit șansa de a juca într-o întrecere atât de mare. A fost minunat să mă întorc“.

Ce ne spun faptele

Așadar, acum când avem punctele de plecare în acest război al declarațiilor, putem analiza cine are dreptate, dacă judecăm „cu regulamentul în mână“. Iată ce ne spun faptele:

*Simona Halep a fost suspendată într-un dosar de dopaj. La TAS, n-a fost ierată. I s-a micșorat suspendarea pentru dopaj, de la 4 ani la 9 luni.

*Foarte important: TAS, în motivarea deciziei, a respins acuzația cu „dopajul sanguin“, extrem de gravă și pe baza căreia Simona risca inclusiv o suspendare de 6 ani! Totodată, TAS a pus depistarea Roxadustatului în proba de urină a româncei pe seama unei contaminări. Atenție: TAS a precizat că, la acest al doilea cap de acuzare, Halep a fost victima „neglijenței“, iar elementul de „intenție“ a lipsit.

Adevărul a scris, încă din august 2023, că dopajul e ceva, iar contaminarea cu totul altceva

Adevărul a scris, încă din august 2023, că dopajul e ceva, iar contaminarea cu totul altceva

„Contaminarea nu e dopaj“

Pornind de la faptele de mai sus, care sunt incontestabile pentru că vorbim despre instanța sportivă supremă, putem analiza acuzația lansată de Wozniacki care a făcut-o „trișoare“ pe Halep. Din păcate pentru daneza de 33 de ani, ea se află într-o eroare. Iar răspunsul cel mai bun, care lămurește această situație, vine din partea lui Travis Tygart, șeful antidopingului american (USADA).

Așadar, un om neutru, care nu e implicat, în mod direct, în scandalul de acum. Și nici n-a făcut referire la el. În schimb, Tygart, analizând un alt dosar de dopaj, în care s-a dovedit a fi vorba de contaminare, a făcut niște declarații care nu lasă loc de interpretări.

Travis Tygart

Travis Tygart

Cazurile care ne îngrijorează cu adevărat sunt cele ale sportivilor care nu încearcă să trișeze, care sunt chiar foarte atenți să nu folosească ceva interzis, care fac totul ca la carte. Dar, din motive care nu țin de ei, ci de natura lumii în care trăim astăzi, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori extrem de mici. Și apoi le e și lor foarte greu să explice sursa acestei contaminări. Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: <<Pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?>>. <<Contaminare conjuncturală>> e problema noastră acum. Vorbim despre cazuri în care elementul de intenție lipsește. Astfel de cazuri n-ar trebui să fie pedepsite la același nivel cu dopajul intenționat, cu dopajul sistematic susținut de stat, cum a fost în Rusia, de pildă. Acum, suntem într-o etapă în care încercăm să impunem noi reguli pentru <<contaminare conjuncturală>>. Suntem în contact cu Agenția Mondială Antidoping (WADA) și am pus această problemă pe masă. Și suntem foarte vocali în privința ei. Vrem să ne asigurăm că există un set adecvat de reguli pentru fiecare situație și că sunt reguli cât mai corecte, juste, care țin cont de realitatea lumii în care trăim acum. Care țin cont de contaminările care apar de la carne, de la apă, de la vitamine. Și suntem optimiști că, în viitorul apropiat, în urma discuțiilor noastre cu WADA, aceste reguli noi pot fi incorporate în codul antidoping“, a spus Tygart, în august 2023.

„Adevărul“ a fost prima publicație din România care a preluat declarațiile americanului în țară, ele fiind foarte valoroase în contextul suspendării Simonei. De altfel, după cum s-a și văzut ulterior, fix pe argumentele invocate de Tygart s-a bazat apărarea lui Halep de la Lausanne. De această dată, cu succes, spre deosebire de ce s-a întâmplat la prima instanță, Sport Resolutions.

Maria Șarapova, când a apărut la conferința în care a informat lumea că a picat testul antidoping

Maria Șarapova, când a apărut la conferința în care a informat lumea că a picat testul antidoping

Simona a făcut aceeași greșeală

Dacă vom conveni, așadar, că Simona a fost atacată fără rost de Wozniacki, rămânem, totuși, cu o altă problemă. Și anume faptul că, atunci când era pe val, constănțeanca a făcut aceeași greșeală pe care o face acum rivala ei din Danemarca.

Concret, în 2016 și 2017, „Simo“ a tot „înțepat-o“ pe Maria Șarapova, care fusese suspendată într-un alt dosar de dopaj. Desigur, Halep n-a avut vehmența lui Wozniacki în declarațiile ei. A criticat însă, la rândul ei, revenirea Șarapovei pe tabloul unor turnee, grație wildcard-urilor primite de Maria, după ce aceasta a stat 15 luni în afara tenisului.

Și dacă am convenit că Halep a fost victima neglijenței, același lucru s-a întâmplat, teoretic, și în dosarul Șarapovei. Pentru că ea a continuat să folosească Meldonium, fără a realiza că acest medicament fusese interzis de WADA de la 1 ianuarie 2016. La vremea respectivă, Șarapova a explicat că nu și-a verificat mailul cu lista actualizată de WADA și, de aceea, a continuat să folosească acest medicament care îi fusese recomandat din 2006 pentru tratarea unor afecțiuni.

Catherine Whitaker, David Law și Matt Roberts = The Tennis Podcast

Catherine Whitaker, David Law și Matt Roberts = The Tennis Podcast

De remarcat că acum, înainte revenirii Simonei Halep pe teren la Miami Open, ea a fost chiar taxată în străinătate pentru modul în care a tratat-o pe Maria Șarapova!

Îmi amintesc de declarațiile lui Halep de acum mai mulți ani. Când s-a întors Șarapova în circuit. Și a început să primească wild-card-uri pe bandă. Halep era revoltată de treaba asta. Simona spunea că așa ceva nu e un exemplu bun pentru cei mici, pentru tineri, că cineva suspendat pentru dopaj să fie primit cu brațele deschise de organizatorii de turnee. Din cauza acestor declarații date de Halep a și ieșit acel meci incins cu Șarapova la US Open 2017. Atunci, Maria a jucat foarte bine, motivată, probabil, și de faptul că a simțit că are de plătit o poliță lui Halep. Iată că acum s-a întors roata. Și Halep e cea care primește wild-card pentru Miami după o suspendare pentru dopaj“, a spus Matt Roberts în cadrul „The Tennis Podcast“.

5

victorii are Caroline Wozniacki în cele șapte meciuri pe care le-a jucat împotriva Simonei Halep, între 2012 și 2018.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”