Halep, încep emoțiile: cât poate dura așteptarea verdictului TAS după audierile de la Lausanne ANALIZĂ

Halep, încep emoțiile: cât poate dura așteptarea verdictului TAS după audierile de la Lausanne ANALIZĂ

Ce ironie a sorții! Simona Halep (32 de ani) a cucerit primul ei titlu de Grand Slam, la French Open 2018, după o victorie în trei seturi cu americanca Sloane Stephens. Acum, constănțeanca dispută „meciul carierei“ în trei zile.

Simona Halep

Simona Halep

Iar coincidențele nu se încheie aici. La Paris, acum șase ani, „Simo“ a pierdut primul set al duelului cu Stephens, 3-6, dar a revenit spectaculos și le-a luat pe următoarele două, 6-4, 6-1. Acum, pentru a-și salva finalul carierei, Halep are nevoie de o revenire la fel de puternică. De această dată, nu pe terenul de tenis, ci în sala de judecată de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), la Lausanne. Aici, a început de ieri „meciul decisiv“ pentru cariera româncei. Astăzi, în cadrul audierilor de la TAS va fi prezent în sală și antrenorul Patrick Mouratoglou, potrivit informațiile obținute de Euronews România.

Francezul de 53 de ani va repeta, cel mai probabil, ceea ce a spus deja, în cadrul unui interviu acordat în noiembrie 2023. Și anume faptul că se simte responsabil pentru cazul de dopaj în care a ajuns să fie implicată fosta sa elevă, în condițiile în care Halep a luat suplimentul cu colagen, contaminat cu Roxadustat, la recomandarea oamenilor de la Academia Mouratoglou. Din păcate, atât regretele, cât și declarațiile lui Mouratoglou sunt tardive acum. Pentru că Agenția Mondială Antidoping (WADA) are un cod care nu lasă loc de interpretări: „Orice sportiv e direct responsabil pentru substanțele depistate în organismul său“.

Șarapova a fost judecată pe repede înainte

Cum audierile de la TAS au loc în spatele ușilor închise, nimeni nu poate spune, cu precizie, ce probe vor furniza avocații Simonei, în tentativa de a anula sau de a reduce suspendarea ei de 4 ani, dictată de Sport Resolutions.

Singura certitudine e că audierile se vor încheia mâine la prânz. Și că verdictul TAS va fi ultimul în această poveste. Problema e că „Simo“ a adunat deja o perioadă de un an și cinci luni departe de turnee. Ultimul ei meci în circuit s-a jucat pe 29 august 2022, în turul I de la US Open. După ce a așteptat peste zece luni verdictul Sport Resolutions, care s-a dovedit a fi o suspendare de 4 ani, acum pentru jucătoarea noastră urmează o altă perioadă de așteptare. Cât? Nu poate spune nimeni cu certitudine.

„Adevărul“ a analizat alte cazuri din sport care au ajuns la TAS și concluzia e că doar Maria Șarapova a reușit să aibă parte de o judecată pe repede înainte. În rest, așteptarea a fost foarte lungă.

*Maria Șarapova – Suspendată în 2016 pentru consum de Meldonium, rusoaica a parcurs toate etapele dosarului, de la audieri, primul verdict, judecarea apelului și reducerea pedepsei inițiale, de la 24 de luni la 15 luni, în doar 211 zile. În mai puțin de 7 luni, adică! La TAS, ea a fost audiată pe pe 7 și 8 septembrie 2016, pentru ca, ulterior, să primească decizia finală pe 4 octombrie 2016.

*Varvara Lepchenko – Americanca a picat un test antidoping pe 12 iulie 2021 și a fost oprită să mai joace pe 22 august 2021. „Plimbată“ prin tribunale, Varvara a fost suspendată 4 ani, dar a atacat decizia la TAS. Și, după 11 luni de așteptare, a primit reducerea suspendării, de la 4 ani la 21 de luni. Cu precizarea că Lepchenko a dovedit că a fost victima contaminării: a luat niște pastile pe cutia cărora nu era specificat faptul că au modafinil, o substanță interzisă.

*Sherazad Reix - A fost suspendată, iniţial, patru ani pentru trucare de meciuri, în februarie 2023. Franțuzoaica a atacat decizia la TAS și a obținut reducerea la jumătate a sancţiunii abia pe 22 ianuarie 2024. Deci, după aproape un an de așteptare.

*Kamila Valieva – Spre deosebire de cele trei exemple de mai sus, toate din tenisul feminin, acest caz implică o patinatoare din Rusia. Și aici, povestea s-a lungit. Valieva a avut un test pozitiv pentru o substanță interzisă în decembrie 2021. Și a fost suspendată după Jocurile Olimpice de la Beijing, în februarie 2022. Audierile de la TAS au avut loc în perioada 26-29 septembrie 2023. Decizia suspendării de 4 ani a fost publicată pe 29 ianuarie 2024.

Revenind la cazul Halep, dacă decizia va veni la fel de repede ca în cazul Șarapova, atunci judecarea-blitz a apelului ar fi o victorie în sine pentru Simona. Pentru că aceasta ar fi scutită astfel de o așteptare lungă, ca o „picătură chinezească“. Mai mult decât atât, în cazul fericit în care suspendarea lui Halep ar fi redusă la TAS, ea poate lua în calcul și o participare la French Open 2024 (20 mai – 9 iunie), așa cum a lăsat de înțeles în cadrul interviului pentru Paris Match.

8.000

de pagini cu dovezi științifice conține dosarul de doping în care e implicată Simona Halep, potrivit comunicatului publicat de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…