Halep, fanii ei au visat cai verzi pe pereți: French Open ne pune în fața unei realități incontestabile

Halep, fanii ei au visat cai verzi pe pereți: French Open ne pune în fața unei realități incontestabile

România a sperat, mult timp, într-un scenariu de basm sportiv: Halep, revenită în circuitul feminin după suspendarea pentru dopaj, să fie primită pe tabloul French Open și, ca-n celebrul film, „Drumul spre victorie“, să dea peste cap toate calculele hârtiei.

Halep era, cândva, printre favorite la French Open. Acum, urmărește turneul la TV. FOTO: Facebook

Halep era, cândva, printre favorite la French Open. Acum, urmărește turneul la TV. FOTO: Facebook

Desigur, astfel de povești apar și în viața reală, nu doar în filme. Modul în care Emma Răducanu a pornit din calificările US Open 2021, a legat zece victorii fără set pierdut, și a cucerit trofeul la New York e o dovadă în acest sens. Doar că astfel de scenarii sunt cu adevărat speciale, pentru că nu se întâmplă în fiecare zi. Și, din păcate pentru fanii înflăcărați ai lui Halep, realitatea a fost foarte diferită de așteptările lor.

Iar French Open 2024 ne confirmă că, Simona, și dacă n-ar fi avut perioada de inactivitate de peste 18 luni, tot s-ar fi confruntat acum cu o mare provocare. Și anume să țină pasul cu niște fete foarte tinere, care face legea în circuitul WTA.

Veteranele, eliminate în primele două tururi

Când aruncăm o privire pe tabloul optimilor, unde apar jucătoarele care au legat trei victorii, observăm un prim amănunt elocvent despre cât de mult a scăzut vârsta performanței în tenisul feminin.

Concret, nicio sportivă din categoria +30 de ani n-a prins optimile la Roland Garros! Dintre cele 16 jucătoare ajunse în această fază, cea mai tânără are 17 ani. Vorbim despre rusoaica Mirra Andreeva (38 WTA). Care, atenție, a eliminat-o pe veterana Azarenka (Belarus, 34 de ani, 21 WTA), în turul II: 6-3, 3-6, 7-5. Aici, ar fi de subliniat și un amănunt: în 2003, când Azarenka și-a făcut debutul în circuitul WTA, Andreeva nici măcar nu era născută! 2007 e anul ei de naștere. Atunci, Azarenka obținea cel mai bun rezultat din debutul carierei sale la un Grand Slam, atingerea optimilor la US Open.

Revenind la French Open 2024, restul jucătoarelor ajunse în optimi provin din următoarele categorii de vârstă:

*9 au între 20-23 de ani.

*2 au 24 de ani.

*2 au între 26-28 de ani.

*2 au 29 de ani.

Colegele de generație ale Simonei, în cădere

Firește, ascensiunea tinerelor la French Open reflectă și căderea fetelor care au strălucit pe vremea când și Halep era o forță în tenisul feminin. Acum, la Paris, colegele de generație ale Simonei au înregistrat niște rezultate dezamăgitoare, în mare măsură. Iată-le:

*Karolina Pliskova (32 de ani, 52 WTA) – Eliminată în turul I.

*Angelique Kerber (36 de ani, 232 WTA) – Eliminată în turul I.

*Sloane Stephens (31 de ani, 35 WTA) – Eliminată în turul I.

*Anastasia Pavlyuchenkova (32 de ani, 22 WTA) – Eliminată în turul II.

Apoi, au pierdut repede și jucătoarele revenite după absențe îndelungate, semn că reacomodarea la efort necesită un proces anevoios.

Naomi Osaka (26 de an, 134 WTA) a ratat tot anul 2023, după ce a fost însărcinată. Deși s-a reapucat de tenis de șase luni, bilanțul ei din 2024 e unul mediocru: 13 victorii, 10 înfrângeri. Iar la Australian Open a fost eliminată în turul I, pentru ca acum, la French Open, să piardă în turul II. Desigur, la Paris, a fost învinsă de Iga Swiatek, după un meci de mare luptă, însă, chiar și așa, Osaka e departe de vremurile în care câștiga patru trofee majore, între 2018 și 2021.

La Paris, a revenit pe teren și canadianca Bianca Andreescu (23 de ani, 228 WTA), după o absență de 9 luni cauzată de probleme medicale. Chiar dacă a jucat peste așteptări, și „Bibi“ a încheiat repede socotelile cu Roland Garros, după o înfrângere în turul III, cu Jasmine Paolini: 1-6, 6-3, 0-6. Scorul arată și faptul că, în decisiv, când a fost spulberată, Andreescu a rămas, pur și simplu, fără „combustibil“. O consecință firească a perioadei în care n-a jucat.

Halep, la ce să ne așteptăm?

Filmul“ pe care îl vedem la French Open e încă un motiv să ne ajustăm așteptările de la Halep. Cine se bate și acum cu pumnul în piept că Simona va „rupe norii“ în circuitul feminin e, mai degrabă, rupt de realitate.

Bineînțeles, nu e exclusă revenirea lui Halep în elita tenisului feminin. Astfel de cazuri fericite au mai existat în istoria „sportului-alb“, după cum se poate vedea în tabelul alăturat. De reținut însă că ele reprezintă, mai degrabă, niște miracole sportive. Iar miracolele nu se întâmplă în fiecare zi.

Monica Seles, înjunghiată pe terenul de tenis. FOTO: Arhiva Adevărul

Monica Seles, înjunghiată pe terenul de tenis. FOTO: Arhiva Adevărul

Reveniri fericite din istoria tenisului mondial

*Monica Seles – În aprilie 1993, pe când avea 20 de ani și era deja pe val, Monica a fost atacată pe teren, în timpul turneului de la Hamburg, și înjunghiată în spate de un dement! Chiar dacă s-a recuperat fizic după doar două luni, trauma emoțională a lăsat urme adânci. Și a ținut-o în afara tenisului până în august 1995! Când a fost capabilă să joace din nou, Seles a cucerit Australian Open 1996, dar și bronzul olimpic pentru SUA în 2000.

*Andre Agassi – În 1997, pe când avea 27 de ani, americanul a trăit o perioadă teribilă: rezultatele sale au devenit din ce în ce mai slabe, a ieșit din Top 100 mondial, a testat pozitiv pentru consum de droguri și a divorțat și de soția sa de atunci, actrița Brooke Shields. Practic, cariera lui Agassi la nivel înalt părea a fi încheiată. Americanul n-a depus însă armele, a luat-o de jos, de la nivelul unor turnee mici și, în mod incredibil, a revenit în Top 10 mondial în 1998! Ulterior, a bifat și cel mai bun sezon pe care l-a avut în circuitul ATP în 1999, câștigând atât French Open, cât și US Open. Până la retragerea din activitate, Agassi a cucerit titlurile și la Australian Open 2000, 2001 și 2003.

*Kim Clijsters – Pe când avea doar 23 de ani, a stat departe de tenis, între 2007 și 2009, perioadă în care s-a măritat și a făcut și un copil. La două luni după revenirea în circuit, a câștigat US Open 2009, devenind prima jucătoare cu copil, dar și prima sportivă care a reușit o astfel de performanță, după ce a prins tabloul grație unui wild-card oferit de organizatori. Povestea de succes a lui Clijsters nu s-a încheiat însă aici. Belgianca avea să mai cucerească două trofee majore (US Open 2010 și Australian Open 2011) și să atingă și locul 1 mondial, în februarie 2011.

French Open 2024, feminin, simplu

Optimi

Potapova (41 WTA, 23 de ani) – Swiatek (1 WTA, 23 de ani)

0-6, 0-6

Danilovic (125 WTA, 23 de ani) – Vondrousova (6 WTA, 24 de ani)

4-6, 2-6

Cocciaretto (51 WTA, 23 de ani) – Gauff (3 WTA, 20 de ani)

1-6, 2-6

Tauson (72 WTA, 21 de ani) – Jabeur (9 WTA, 29 de ani)

4-6, 4-6

Svitolina (19 WTA, 29 de ani) – Rybakina (4 WTA, 24 de ani)

4-6, 3-6

Avanesyan (70 WTA, 21 de ani) – Paolini (15 WTA, 28 de ani)

6-4, 0-6, 1-6

Gracheva (88 WTA, 23 de ani) – Andreeva (38 WTA, 17 ani)

5-7, 2-6

Navarro (24 WTA, 23 de ani) – Sabalenka (2 WTA, 26 de ani)

2-6, 3-6

S-au terminat, ieri, după închiderea ediției.

Sferturi

Iga Swiatek – Marketa Vondrousova

Coco Gauff – Ons Jabeur

Elena Rybakina - Jasmine Paolini

Mirra Andreeva - Aryna Sabalenka

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?