
Halep, curg veștile proaste: Semne tot mai clare că o așteaptă o suspendare groaznică
Au trecut 10 luni și 20 de zile de la ultimul meci jucat de Simona Halep (31 de ani), în turul I de la US Open 2022. Iar cine speră să o vadă pe teren, în viitorul apropiat, poate fi considerat un nebun frumos, ca să fim eleganți.
Pentru că, la ce decizii se iau în cazuri similare de dopaj în tenis, e nevoie de un miracol pentru ca fosta campioană de la Wimbledon să primească un verdict favorabil sau măcar unul care să-i faciliteze revenirea în circuit, în următoarea perioadă.
Ceea ce știm acum e că Halep și avocații ei și-au construit apărarea, mergând pe ideea de „dopaj accidental“. Această informație a fost confirmată și de antrenorul Patrick Mouratoglou, care a spus că urmele de Roxadustat, substanță interzisă, găsită în probele Simonei, sunt atât de mici, încât nu puteau ajunge în organismul Simonei decât prin folosirea unui supliment contaminat. Vestea proastă e că această teorie nu o va scăpa pe fosta ocupantă a locului 1 WTA de o suspendare dură. Avem confirmarea acestei situații acum, într-un caz similar, care o implică pe americanca Sydney Dorcil (20 de ani).
În noiembrie 2022, aceasta a testat pozitiv pentru o substanță interzisă din categoria steroizilor, Boldenone. Dorcil a susținut că Boldenone a apărut în probele ei, tot printr-o contaminare, după o injecție făcută cu vitamina B12. Din păcate pentru sportiva din SUA, care ajunsese până pe locul 1.255 WTA în luna ianuarie, această apărare n-a ținut în fața tribunalului care a judecat cazul ei. Verdictul anunțat de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA): o suspendare de 4 ani! Care a început să „curgă“ de pe 13 ianuarie 2023 și va expira pe 12 ianuarie 2027! De amintit că tot ITIA cere acum suspendarea Simonei Halep, verdictul urmând a fi anunțat de Sport Resolutions, un tribunal independent, din Londra.
Revenind la cazul lui Sydney Dorcil, ITIA a explicat că jucătoarea din SUA n-a putut demonstra, cu probe, că a fost victima „dopajului accidental“, dar și dacă ar fi reușit acest lucru, tot ar fi primit o suspendare. Una de 2 ani, în loc de 4!
Având în vedere această precizare oficială făcută de ITIA, ne putem da seama că și pe Simona o așteaptă un verdict similar, cu o suspendare între 2 și 4 ani. Și dacă o asemenea decizie va fi atacată de sportiva din România, demersul ei presupune alte luni pierdute prin tribunale, departe de tenis. Și cum Simona n-are 20 de ani, ca Sydney Dorcil, ci va împlini 32, pe 27 septembrie, e lesne de înțeles de ce perspectivele ei, în ceea ce privește o revenire în circuitul WTA, nu sunt tocmai bune.
Alte cazuri care îi dau fiori Simonei
*Varvara Lepchenko - A reușit să demonstreze, cu probe, că o substanță interzisă a ajuns în organismul ei printr-o pastilă contaminată. Chiar și așa, a fost, inițial, suspendată 4 ani! După o luptă dură dusă prin tribunale, care a durat 11 luni, americanca a obținut reducerea pedepsei la 21 de luni. Lepchenko a stat în afara tenisului, din cauza acestui caz de dopaj, între august 2021 și mai 2023.
*Mikael Ymer - Tenismanul suedez, Mikael Ymer, numărul 51 mondial, a fost suspendat pe o perioadă de 18 luni pentru încălcarea regulamentului antidoping, în urma unei decizii comunicate, chiar ieri, de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Ymer, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat, în ianuarie 2022, de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) că a ratat trei controale antidoping în afara competiţiei, într-un interval de 12 luni. Jucătorul a contestat, ulterior, decizia ITF în faţa unei comisii independente, care i-a dat dreptate suedezului, în iunie 2022. ITF a făcut însă apel la TAS, având acum câştig de cauză. Iar Ymer a scăpat chiar ieftin! TAS a precizat că ITF solicitase o suspendare de 2 ani pentru jucătorul suedez, însă acesta va sta în afara circuitului ATP „doar“ un an și jumătate.
Sursa: adevarul.ro