Hagi și „elefantul“ din cameră: numirea sa ca selecționer ar naște o situație explozivă ANALIZĂ

Hagi și „elefantul“ din cameră: numirea sa ca selecționer ar naște o situație explozivă ANALIZĂ

În 2001, sforile au fost trase în culise pentru ca România să-l instaleze pe Gheorghe Hagi (59 de ani) în funcția de selecționer, imediat după retragerea sa din activitate.

Gheorghe Hagi, manager Farul Constanța. FOTO: Arhiva Adevărul

Gheorghe Hagi, manager Farul Constanța. FOTO: Arhiva Adevărul

Astăzi, la 23 de ani distanță, avem de-a face cu un cadru total diferit. De această dată, pentru revenirea lui Hagi la națională. Poate că mulți au uitat acum, însă în 2001, Ladislau Bölöni, un tip foarte inteligent, a simțit cum frații Ioan și Victor Becali fac presiune pentru instalarea lui Hagi în locul său pe banca primei reprezentative. Bölöni n-a așteptat să fie dat afară de Mircea Sandu și a eliberat postul din propria inițiativă, profitând de oferta primită de la Sporting Lisabona. Toată lumea a fost mulțumită. De pierdut a avut doar naționala României. Cu un selecționer nepregătit pentru o astfel de provocare profesională, Hagi adică, naționala a ratat calificarea la Mondialul din 2002 după dubla cu Slovenia. Imediat, Hagi a și demisionat și restul e istorie.

Acum, ca să asistăm la revenirea fostului mare internațional pe banca tricolorilor, nu mai e nevoie de jocuri (murdare) în culise. Pentru că postul de selecționer a rămas vacant, după refuzul lui Edward Iordănescu (46 de ani) de a-și prelungi contractul cu FRF. Astăzi, s-a și anunțat că Hagi e prima opțiune a federației. „A fost o şedinţă a Comisiei Tehnice. Iar opţiunea numărul 1 e Gică Hagi. Dacă vom întâmpina un refuz, atunci avem variantele Rădoi, Mutu, Chivu, Bölöni... Şi Mircea Lucescu e pe listă, sigur“, a declarat Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice.

Ar spune nu. Dar dacă ar spune da...

Imediat, „Fanatik“ a scris că Hagi va declina propunerea de a fi selecționer, deoarece, deocamdată, n-are pe mâna cui lăsa clubul Farul Constanța, unde ocupă funcția de manager.

Dar ce s-ar întâmpla, dacă Hagi ar spune da și ar prelua echipa națională? Am asista, în mod cert, la o situație controversată. Din mai multe motive. În primul rând, Hagi, și dacă ar renunța la Farul în acte, aceasta ar fi o măsură de ochii lumii. Doar un naiv ar crede că Hagi ar renunța de tot la clubul pe care l-a construit „pe câmp“, la Ovidiu, așa cum a spus chiar el, referindu-se la Viitorul. Aceasta formație a devenit Farul de astăzi, după ce a fuzionat cu gruparea de pe litoral.

Și cum legătura lui Hagi cu Farul va exista, indiferent de ce vor spune actele oficiale, vor fi și speculații privind selecția care ar favoriza jucătorii proveniți de la Farul.

Apoi, selecționerul Gheorghe Hagi va da de problema Ianis Hagi. Pe care l-a tot forțat la națională – a făcut un scandal monstru când n-a fost conovocat! – și a cerut chiar să fie decarul primei reprezentative. Ne putem imagina doar cum va arăta problema Gheorghe Hagi – Ianis Hagi, cu primul făcând convocările și cu mijlocașul de 25 de ani fiind omniprezent, indiferent de situația sa de la club.

Despre acest aspect a scris și editorialistul golazo.ro, Cristian Geambașu: „Asta mi se pare de fapt că ar fi singura lui bilă neagră pe blazonul de viitor selecționer: nu este pregătit să fie sută la sută obiectiv în relație cu cei pe care i-a crescut la Academie. Ianis, fiul lui va fi mereu subiect de discordie, dezbatere și călcâi al lui Ahile. Mare provocare pentru Gică! Selecționer, tată, decar, rege“.

Așadar, să vină Hagi, să înceapă scandalul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii