Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ

Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ

81 de zile ne despart de primul meci al României la turneul final din Germania, cel cu Ucraina. Realist vorbind însă, o etapă importantă a pregătirii Campionatului European s-a și consumat deja pentru selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani).

Ca fotbalist, Gheorghe Hagi a jucat la Euro 1984, 1996 și 2000. FOTO: Arhiva Adevărul

Ca fotbalist, Gheorghe Hagi a jucat la Euro 1984, 1996 și 2000. FOTO: Arhiva Adevărul

Vorbim despre etapa în care acesta avea ultima ocazie de a face o evaluare directă a fotbaliștilor aflați în vizorul său pentru Euro 2024, înainte de a lua deciziile majore. Pentru că acum, după dubla cu Irlanda de Nord și Columbia, jucătorii se întorc la cluburile lor și mai revin la națională pentru ultimele două amicale de dinaintea turneului final. Cele cu Bulgaria (4 iunie) și Liechtenstein (8 iunie). Atenție însă: la ora acestor partide, selecționerul va avea deja lotul pentru Campionatul European! Fiindcă lista trebuie să fie trimsă la UEFA până pe data de 7 iunie, cu o săptămână înainte de meciul de deschidere de la Euro 2024: Germania – Scoția (14 iunie, ora 22.00, Munchen).

Desigur, opțiunile selecționerului se pot schimba până în iunie, iar unele decizii pot fi influențate de apariția unor accidentări, de pildă. Excluzând însă asemenea situațiii, cu siguranță, Iordănescu are deja lotul creionat, în mare parte. De altfel, a și spus acest lucru, încă de când a calificat România pentru Euro 2024: „Porțile națonalei rămân deschise, dar nu foarte larg“. Selecționerul a reluat aceeași idee și înaintea testului cu Irlanda de Nord: „Trenul e în mers, trebuie eforturi mari ca să sară cineva în tren din mers. După Euro, dacă voi mai fi aici, va fi o perioadă în care vor fi încercați jucători, va fi o perioadă puțin mai lejeră“.

Alexandru Mitriță

Alexandru Mitriță

Asemenea afirmații reduc la aproape zero șansele unor jucători, precum Mitriță de la Universitatea Craiova, care n-au fost acum în lot pentru amicalele din martie, de a merge în Germania. Având în vedere această situație, dar și faptul că fotbalul românesc are o arie de selecție destul de restrânsă, putem evidenția niște jucători din lotul pentru Euro, după remiza cu Irlanda de Nord și înfrângerea cu Columbia.

Verdict în cazul Ianis Hagi: merge în Germania!

Ambele prestații ale naționalei au fost atât de slabe, încât termenul de „premiant“ reprezintă, realist vorbind, o exagerare jurnalistică! Chiar și așa, de amorul artei, putem include aici niște nume:

*Dennis Man – Cel mai bun om convocat pentru dubla din martie. A marcat un gol superb cu Irlanda de Nord și, când a intrat pe teren cu Columbia, în minutul 78, a oferit pasa de gol pentru reușita lui Tănase de la ultima fază (90+3).

*Ianis Hagi – Selecția sa, una controversată, în condițiile în care joacă foarte puțin la Alaves, a fost justificată de golul său în poarta Columbiei. Ca să fim corecți, a fost o reușită „inventată“ de el sută la sută! Fiindcă, mai întâi, a avut inspirația de a face pressing, „furând“ mingea din piciorul adversarului, după care a finalizat cu un șut foarte bun. În acest moment, Ianis are trei goluri în ultimele sale cinci partide la prima reprezentativă. Acest bilanț, plus țipetele tatălui său care îl promovează agresiv, îl fac de neatins. Și fără aceste goluri, foarte probabil, Edward Iordănescu l-ar fi convocat pentru Euro 2024, măcar pentru a fi ferit de atacurile lui Gheorghe Hagi și pentru a-și asigura liniștea.

*Horațiu Moldovan – O altă rezervă la echipa de club. Contra Columbiei, a bifat primul său meci oficial din 2024 după transferul de la Rapid la Atletico Madrid. Și a arătat că, deși stă pe bancă în La Liga, deocamdată, nu și-a pierdut reflexele. Intervențiile sale excelente au limitat proporțiile scorului pe Estádio Cívitas Metropolitano. Aproape sigur, va fi în avionul spre Germania. Dacă va și juca însă la Euro 2024 e o altă discuție. Mai degrabă, nu, dacă va rămâne rezervă la Atletico Madrid. I-a arătat însă selecționerului că e un portar pe care se poate baza la ora actuală, măcar ca soluție de rezervă.

Avem niște atacanți „certați“ cu golul

Dacă la capitolul de „premianți“ a fost un chin să punem niște nume, în schimb, la „corigenți“ provocarea e să nu depășim spațiul editorial!

*Alibec și Pușcaș – Doi atacanți foarte slabi! Nu degeaba primul joacă la penultima clasată din Qatar (nici aici n-a marcat din decembrie!), iar celălalt la Bari, care se zbate să nu pice în liga a treia italiană! Șansa acestor băieți e că sunt contemporani cu niște vremuri în care n-avem alții mai buni ca ei.

*Coman și Olaru – Exponenții de bază ai campionatului nostru înfiorător de slab! Au venit la națională, după un sezon excelent la FCSB până acum. Și n-au arătat nimic. Coman a fost titular cu Irlanda Nord și a rămas pe teren 62 de minute, jucând rolul de „omul invizibil“. Olaru a fost trimis pe teren cu Irlanda de Nord, în minutul 62, și a preluat rolul pe care îl jucase Coman până atunci. Nu e întâmplător ca, la Madrid, amândoi au stat pe bancă, lângă Edward Iordănescu, pe toată durata amicalului cu Columbia.

*Nicolae Stanciu – Căpitanul naționalei joacă la Damak, locul 7 din 18 în prima ligă saudită. Adică, o echipă care nu spune nimic, nici măcar în fotbalul din Orientul Mijlociu, fiind un soi de Hermannstadt la noi. Când faci pasul la națională de la acest nivel și ai și 30 de ani, rezultat e ce s-a văzut în cazul lui Stanciu. Adică, două prestații șterse în decurs de patru zile.

*Cicâldău, Moruțan, Marius Marin și Sorescu – Pe vremuri, inclusiv până în 2008 când naționala a prins Campionatul European, ar fi fost o blasfemie să vorbești despre selecționarea unor asemenea fotbaliști la prima reprezentativă! Acum, aceștia prind lotul pe principiul că „n-avem alții mai buni ca ei“. Desigur, depun efort pe teren, aleargă, încearcă, dar sunt limitați.

Să visăm nu ne costă nimic

În ciuda prestațiilor slabe din această lună, nu e exclus ca România să facă un turneu final peste așteptări. Pentru că, după cum s-a văzut și în preliminarii, principala calitate a lui Edward Iordănescu e că a reușit să „stoarcă“ maxim din acest nucleu de jucători și să facă o echipă dârză. În plus, având în vedere că la Euro 2024 poți prinde optimile și cu trei puncte, totul e posibil și nu ne costă nimic să visăm. Nu în ultimul rând, prezența la Campionatul European trebuie să fie savurată la maxim. Pentru că, la ce națională avem, nu se știe când va veni următoarea calificare.

17

noiembrie 2022 a fost data la care România pierduse ultimul meci, 1-2 cu Slovenia într-un alt amical, până la eșecul cu Columbia.

Lotul convocat pentru amicalele din martie

*Portari: Moldovan (Atletico Madrid), Niță (Gaziantep), Târnovanu (FCSB), Aioani (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Manea (CFR Cluj), Mogoș (CFR Cluj), Burcă (Al-Okhdood), Drăgușin (Tottenham), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Racovițan (Raków), Opruț (Hermannstadt), Sorescu (Gaziantep)

*Mijlocași: Stanciu (Damac), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Moruțan (Ankaragucu), Olaru (FCSB), Șut (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Drăguș (Gaziantep), Coman (FCSB)

*Atacanți: Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Tănase (Al-Okhdood)

Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani)

Mogoș, accidentat, n-a făcut deplasarea, la Madrid, pentru amicalul cu Columbia. Bancu (Universitatea Craiova), accidentat și el, a ratat amicalele din martie, dar, aproape sigur, va fi în lotul pentru Euro 2024.

Programul naționalei până la turneul final

*22 martie: România - Irlanda de Nord 1-1

*26 martie: România – Columbia 2-3

*4 iunie: România – Bulgaria

*8 iunie: România – Liechtenstein

Ambele partide se vor juca pe Stadionul Steaua.

Datele meciurilor de la Euro 2024, grupa E

*17 iunie: România – Ucraina (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – România (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”