Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ

Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ

Gheorghe Hagi (58 de ani) tocmai și-a îndulcit amarul în mijlocul unui sezon dezamăgitor din punct de vedere sportiv.

Gheorghe Hagi e surprins și el, probabil, de afacerea reușită cu americanii de la FC Dallas

Gheorghe Hagi e surprins și el, probabil, de afacerea reușită cu americanii de la FC Dallas

Explicația e simplă: nereușitele de pe teren au fost compensate de două afaceri profitabile realizate în acest an. Ceea ce surprinde e că, în ambele cazuri, vorbim despre jucători care au reușit să facă pasul spre străinătate, pe sume mari pentru sărăcia din fotbalul nostru, fără să strălucească în acest moment la Farul! Campioana țării parcurge un sezon dezamăgitor, fiind eliminată din Europa încă din luna august, iar pe plan intern ocupă doar locul 8 din 16. Așadar, rezultatele „marinarilor“ din actuala stagiune sunt definiția mediocrității fotbalistice. Și, totuși, clubul lui Hagi merită să fie felicitat pentru două lovituri date pe piața transferurilor.

Enes Sali, jucător de umplutură

Farul a anunțat, luni, plecarea lui Enes Sali (17 ani) la FC Dallas, formație care a încheiat sezonul regulat din Major League Soccer pe locul 7 în Western Conference. Cu această clasare, FC Dallas a avansat în fazele eliminatorii, însă a cedat în prima rundă, după confruntările cu Seattle Sounders (0-2 în deplasare, 3-1 acasă și 0-1 în meciul decisiv din deplasare). Chiar și așa, FC Dallas rămâne o trupă respectabilă din Statele Unite, dovadă și faptul că în lotul ei se află Asier Illarramendi (33 de ani), mijlocaș spaniol care a jucat la Real Sociedad și Real Madrid.

Enes Sali

Enes Sali

Și dacă nivelul clubului FC Dallas nu reprezenta o surpriză suficient de mare pentru transferul lui Enes Sali, suma afacerii te lasă cu gura căscată: 3 milioane de euro! Atenție: vorbim despre o sumă confirmată din două surse. Ea a fost furnizată, mai întâi, de „Gazeta Sporturilor“, iar apoi de site-ul transfermarkt.com, o platformă importantă, când vorbim despre mutările din lumea fotbalului. Așadar, un jucător care era de umplutură la Farul – a adunat 634 de minute pe teren de la începutul sezonului în luna iulie! – a ajuns să fie vândut în America pentru o sumă de patru ori mai mare decât cota sa de piață, de 700.000 de euro.

Adrian Mazilu, ultimul gol dat în august

Vânzarea lui Enes Sali, care nu făcea față la Farul, vine după ce „marinarii“ au reușit o superafacere chiar la începutul sezonului. Vorbim despre transferul lui Adrian Mazilu (18 ani) la Brighton în Premier League, tot pentru 3 milioane de euro. Doar că în cazul lui Mazilu există, totuși, o justificare pentru suma plătită: ce a făcut jucătorul în sezonul trecut, când Farul a câștigat titlul. Atunci, Mazilu a fost om de bază și a contribuit la această performanță cu 6 goluri în 19 apariții. Așadar, un bilanț excelent pentru un jucător foarte tânăr.

Adrian Mazilu (centru)

Adrian Mazilu (centru)

Problema e că, între timp, Mazilu s-a stins! Desigur, fluctuațiile de formă sunt inevitabile în cazul tinerilor și e posibil ca Mazilu să-și revină. Acum însă, la ora redactării acestui articol, jucătorul lui Hagi e într-o formă slabă. Cifrele vorbesc de la sine: în acest sezon, în 21 de apariții în meciurile oficiale, Mazilu a marcat... 2 goluri! La care se adaugă și trei pase decisive. Atenție însă: aceste realizări datează din perioada iulie – septembrie! Concret, iată meciurile în care Mazilu a produs ceva pentru Farul:

*27 iulie, Farul – Urartu (Armenia) 3-2 - A marcat un gol

*3 august, Urartu – Farul 2-3 – A oferit o pasă de gol

*20 august, Farul – Rapid 1-3 – A înscris un gol

*22 septembrie, Dinamo – Farul 0-2 – A dat două pase de gol.

În rest, deși Mazilu a tot fost forțat de Hagi, în dreptul realizărilor sale fotbalistice figurează un mare zero. Iar asta în cazul unui fotbalist care, începând din ianuarie, va face pasul spre Premier League, la Brighton! Nu degeaba Cristian Cernodolea, avocatul care a intermediat această afacere, s-a arătat sceptic de posibilitatea ca Mazilu să joace imediat la viitoarea sa echipă. „Mazilu a plecat la Brighton pentru echipele U21, U23, așa e și făcut contractul, nu e un contract de primă echipă. Dacă ar fi să fac o previziune, îl văd undeva în Belgia, Olanda, împrumut. Nu cred că Mazilu intră în planurile lui Brighton pentru a se integra în circuitul primei echipe, nu la început. În partea a doua a acestui sezon nu cred că se vor baza pe el“, a spus Cristian Cernodolea, la GSP Live.

Aceste declarații l-au scos însă din sărite pe Hagi! Care l-a făcut praf pe Cernodolea: „Vorbește prostii, se bagă în seamă. N-a avut nicio legătură cu toată mutarea. Transferul s-a făcut prin altcineva. El vrea doar să audă lumea și de el. Mazilu știe unde merge“.

Cu siguranță, timpul va demonstra cine a spus „prostii“, dar cert e că e foarte greu de crezut că Mazilu, șters în campionatul nostru la ora actuală, va face față în Premier League, probabil cea mai dură întrecere fotbalistică din lume.

Gică Popescu, președinte Farul

Gică Popescu, președinte Farul

Gică Popescu, ironic

Până să vedem cum se vor descurca Enes Sali și Adrian Mazilu la noile lor cluburi, avem de-a face, totuși, cu o realitate incontestabilă: jucătorii care pleacă din Superliga noastră eșuează, de foarte multe ori, peste hotare. Și nu doar la un nivel foarte înalt!

De pildă, Florin Tănase (28 de ani), care a părăsit FCSB din postura de golgheter al campionatului, a fost mai mult rezervă la... Al-Jazira din Emirate. Iar acum, ajuns la Al-Akhdoud, locul 15 din 18 în prima ligă saudită, are un gol în 13 partide! Încă o dată: vorbim despre un fotbalist care, în ultimele sale două sezoane în România, 2020-2021 și 2021-2022, a adunat 44 de goluri în Superliga noastră! De când a ajuns în fotbalul arab însă, Tănase are... 3 goluri în 34 de meciuri din campionatele din Emirate și Arabia Saudită.

Așadar, problema fotbalistului român, care eșuează afară, nu se rezumă la jucătorii Farului. Doar că, întrebat despre această situație, președintele Farului, Gică Popescu (56 de ani), s-a enervat și, mai degrabă, a oferit un răspuns ironic, la Prima Sport.

O să-l trimitem pe Gică (n.r. – Gheorghe Hagi) să-i antreneze și acolo, la echipele unde se transferă (n.r. – pe un ton ironic). Nu putem face asta, că am face-o. O să încercăm să facem o colaborare, să meargă Gică să-i antreneze. La noi joacă, dar după ce pleacă de la Otopeni nu mai... Depinde de jucător, de capacitatea lui de a se obișnui acolo, de club, să aibă răbdare. Jucătorii tineri au nevoie de adaptare, de timp. Ritmul e diferit, presiunea e diferită, totul e diferit. Generația noastră a venit din perioada comunistă, unde erai obișnuit să auzi «aia nu, aia nu, aia nu». Copiii ăștia sunt la alt nivel, sunt obișnuiți cu toate. Noi eram obișnuiți să ne chinuim și poate aveam un grad de suportabilitate mult mai mare decât aveau ei“, a spus Gică Popescu.

Răzvan Marin, cel mai bun produs al Academiei Hagi

Răzvan Marin, cel mai bun produs al Academiei Hagi

Cele mai mari vânzări din istoria Farului

Sezon Jucător Destinație Suma încasată

2016-2017 Răzvan Marin Standard Liege 4.800.000

2019-2020 Ianis Hagi Genk 4.700.000

2023-2024 Adrian Mazilu Brighton 3.000.000

2017-2018 Florinel Coman FCSB 3.000.000

2023-2024 Enes Sali FC Dallas 3.000.000

2018-2019 Tudor Băluță Brighton 2.900.000

2015-2016 Cristian Manea Apollon Limassol 2.500.000

2018-2019 Alexandru Cicâldău CS U Craiova 2.300.000

2017-2018 Dragoș Nedelcu FCSB 2.130.000

2022-2023 Alexi Pitu Bordeaux 2.000.000

Sursa: transfermarkt.com

Sumele sunt exprimate în euro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…