Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea se dau cu barca în zonă

Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea se dau cu barca în zonă

Premierul Victor Ponta a ajuns în statul Beiu din judeţul Teleorman, unde, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, s-a urcat într-o barcă pneumatică pentru a vizita mai multe zone inundate.

Într-o discuţie cu locuitorii ale căror case au fost inundate, Ponta a spus că va aproba alocarea banilor, dar că vrea să se asigure că fondurile vor fi folosite efectiv la construirea digului, anunţă Mediafax.

„Dacă nu facem digul, aşa o să fie mereu, nu ? Autorităţile mi-au spus că digul e gata în august dacă le dăm banii acum. Banii îi dau, dar vreau să văd pe ce. Soluţia e doar cu digul”, a spus Ponta oamenilor.

Inundaţie similară, consemnată în 2005

Sinistraţii din satul Beiu i-au spus că o inundaţie similară a fost consemnată în 2005, tot din cauza lipsei digului.

Ponta a anunţat anterior că se va afla şi el în judeţul Teleorman pentru a stabili modul în care Guvernul poate interveni în zonele afectate de inundaţii, arătând că nevoie de intervenţia Administraţiei Apele Române şi de sprijin financiar deoarece problemele sunt provocate de diguri care au cedat.

Şi ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a mers, luni, în Teleorman, anunţând că specialiştii Apelor Române vor decide dacă şi unde poate fi spart digul în zona localităţilor afectate de inundaţiile din ultimele zile, din Teleorman, pentru ca apele să se retragă, având în vedere ce miercuri şi joi sunt prognozate noi ploi.

131 de case au fost inundate

Bilanţul inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că 131 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podeţe.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, un număr de 30 de persoane erau izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni.

Avertizarea cod roşu de inundaţii din Teleorman a fost ridicată, iar până marţi, la ora 18.00, rămân sub avertizare cod portocaliu râul Neajlov, în judeţul Giurgiu, râurile Călmăţui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomiţa şi Pârâul Câinelului, pe sectoarele din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa.

Mai multe gospodării din judeţul Prahova, afectate de inundaţii

Probleme sunt şi în judeţul Prahova, unde mai multe gospodării, beciuri şi subsoluri ale unor case au fost inundate în ultimele 24 de ore. Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din zonele afectate cu motopompe, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova (ISU Prahova).

Astfel, au fost inundate o locuinţă din localitatea Tătărani, 11 gospodării din Tătărani şi Urlaţi, precum şi patru subsoluri în localităţile Tătărani şi Boldeşti Scăieni. Apa a intrat, de asemenea, în subsolul clădirii în care funcţionează Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" din municipiul Câmpina, pompierii intervenind cu motopompe.

Localitatea cea mai afectată de inundaţii, în ultimele 24 de ore, este satul Tătărani, din comuna Bărcăneşti, situată la câţiva kilometri de Ploieşti, la ieşirea spre Bucureşti.

Un bărbat care a căzut în râul Ialomiţa, căutat de două zile de pompieri

Viitura continuă să facă victime. Un bărbat de 43 de ani din judeţul Ialomiţa a căzut de pe un pod în apele râului cu acelaşi nume, el fiind căutat de pompieri. Potrivit Mediafax, bărbatul a fost văzut ultima dată luni căzând de pe un pod ce traversează râul Ialomiţa.

Localnicii care l-au văzut pe bărbat cum se zbate în apele umflate ale râului au sunat imediat la 112, iar pompierii au început căutările, însă fără succes. După lăsarea întunericului, operaţiunea de căutare a fost sistată, fiind reluată marţi dimineaţă.

Patru oameni, ucişi de viitură

Inundaţiile din ultimele zile au ucis patru oameni, printre care şi băiatul de 13 ani, care dispăruse în Argeş după ce a fost luat de ape în timp ce încerca să treacă un pod. În Teleorman codul roşu de inundaţii a fost prelungit până mâine la ora 18.00, anunţă specialiştii.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la Centrul de Comandă din MAI că regretă că în aceste situaţii s-a plătit cu vieţi omeneşti, dar ţine să felicite autorităţile pentru felul în care au intervenit.

„Îmi pare cumplit de rău că în fiecare an avem de plătit cu un tribut de vieţi omenşti, dar vreau să le mulţumesc turor celor care şi-au făcut datoria şi au intervenit în aceste situaţii”, a spus Victor Ponta. De asemenea, premierul a spus că va merge mâine în judeţul Teleorman, arătând că a discutat cu vicepremieru Liviu Dragnea care l-a informat că în acea zonă este nevoie de construirea mai multor diguri.

25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri intervin zilnic în ajutorul românilor afectaţi de inundaţii, spune vicepremierul Gabriel Oprea. Până acum, angajaţii MAI au participat la 576 de intervenţii de căutare şi salvare.

Raed Arafat: „Oamenii refuză evacuarea”

La rândul său, medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea . Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor.

„Din păcate, pompierii se confruntă mereu cu astfel de refuzuri. De regulă, oamenii refuză să plece din propriile case, dar în momentul în care văd că situaţia se agravează ne solicită din nou ajutorul. Ceea ce trebuie să reţină populaţia din zonele afectate este faptul că dacă li se propune evacuarea, este bine să accepte pentru că există şi riscul ca ulterior să nu mai ajungem cu uşurinţă la ei”, a explicat pentru adevarul.ro Raed Arafat.

Râurile din zonele afectate se retrag

În urma ploilor abundente care au cauzat inundaţii în sudul ţării, reprezentanţii Administraţiei „Apele Române” susţin că debitele râurilor afectate se vor reduce în perioada următoare. „Marea majoritate a râurilor sunt în scădere, exceptând cursurile inferioare ale zonelor unde au fost probleme: Vedea, Valea Câinelui, Teleorman, Argeş, Neajlov şi Ialomiţa. Foarte multe s-au restrâns, aceasta fiind şi tendinţa din următoarele zile. Încă nu va ploua în aceste zone, ceea ce este încurajator”, a declarat Otilia Baciu, hidrolog de serviciu.

La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au explicat că vremea va fi însorită luni şi marţi în sudul ţării. De miercuri, însă, revin ploile.

„Marţi va ploua în Banat şi va fi ceva instabilitate în nord-vestul şi centrul ţării. Temperaturile maxime de marţi vor fi de 25 de grade Celsius şi minimele de 12 grade, iar miercuri, maximele vor fi de 26 de grade şi minime de 7. Abia în noaptea de miercuri spre joi apar ploile în sudul ţării ”, a declarat meteorologul Dinu Mărăşoiu. Potrivit ultimului bilanţ al Ministerului de Interne, 248 de persoane au fost evacuate şi peste 1.500 de animale au fost salvate din zonele calamitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...